Pahalı üretimin payı artıyor, faturalar kabarıyor

27 Ağustos 2024

Güncelleme: 27 Ağustos 2024

A
A

Elektrik üretiminde en ucuz üretim maliyetine sahip dizel santrallerin üretime katkısı yıldan yıla düşüyor... Fatura vatandaşa çıkıyor...

ZgotmplZ MYK

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen ) Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, kurum yönetiminin, en ucuz üretim maliyetine sahip Kıb-Tek dizel santrallerin toplam üretimdeki payını sürekli düşürdüğünü savundu.

Tuğcu, 8 adet olan ve en ucuz üretim maliyetine sahip dizel santrallerin Temmuz 2024’e göre maliyetinin 11,83 cent/kWs iken, AKSA dizelin 15.79 cent/kWs, Kıb-Tek Mobil santralin (TC'den kiralanan) 22,6 cent/kWs ve Güney Kıbrıs'tan alımların ise 44 cent/kWs olduğunu bildirdi.

Ahmet Tuğcu, 2016 yılından itibaren 2023 yılına kadar toplam üretimin artış/azalış seyri ile toplam üretime dizel santrallerin katkısının oransal olarak gösterildiği bir grafiği de paylaştı.

Kıb-Tek’e ait dizel santrallerin üretime katkısının düşürülmesinde, “santrallerin periyodik bakımları ve yedek parça temini için gerekli yönetsel kararların alınmaması ve ihalesiz alınan kötü yakıtlar nedeniyle sıklıkla yaşanan arızaların etkili olduğunu” vurgulayan Ahmet Tuğcu, üretimin diğer üç üretime kaydırıldığını kaydetti.

En ucuz maliyetli Kıb-Tek dizel santrallerin toplam üretim içerisindeki payının oransal düşüşünün ve yerine daha pahalı üretim yaptırılmasının sonucunda; 2020-2023 yıllarında 73 milyon 232 bin ABD Doları fazladan yakıt parası harcandığını ve bunun tüketiciye fatura olarak yansıdığını aktardı.

Tuğcu, 2024’ün zararının 2023 yılı zararını (26.4 milyon dolar) katlayacağının da öngörüldüğünü bildirdi.

Yatırım yapılmadığı zaman ortaya çıkan bedelin, gerekli finansmanı fazlası ile karşılamaya yeterli olduğunu belirten Tuğcu, “Üstelik bu yatırımlar yapılsa ve örneğin 2023 yılında tüketilen elektrik yalnızca KIB-TEK dizel santrallerle karşılansaydı, bugün mevcut üretim şekli ile havaya atılan 80 milyon dolar yatırıma ayrılabilecekti.” dedi.

Ahmet Tuğcu açıklamasında, özerk Kıb-Tek için mücadelerinin süreceğini de ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar