Prof. Dr. Atun, Erdoğan'ın konuşmasını ve tezkeredeki "Kıbrıs Türk Devleti" ifadesini yorumladı

23 Temmuz 2024

Güncelleme: 23 Temmuz 2024

A
A

Erdoğan'ın 20 Temmuz'daki konuşmasının siyaseten son derece önemli olduğunu belirten Atun, TBMM'de kabul edilen Kıbrıs tezkeresindeki "Kıbrıs Türk Devleti" ifadesinin ise riskli olduğunu dile getirdi.

ZgotmplZ

Rauf Denktaş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lefkoşa’da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı töreninde yaptığı konuşmayı, 20 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı resepsiyonunda MYK Haber'e değerlendirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 18 Temmuz günü oy birliğiyle kabul edilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50’nci Yılı'na ilişkin tezkerenin önemine vurgu yapan Ata Atun, oradaki mesajın “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uluslararası tanınmış iki devletli çözüm istiyoruz, artık federasyon konuşulmayacaktır.” olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Lefkoşa’da yaptığı konuşmada da, bu iki konuyu vurguladığını belirten Atun, KKTC vatandaşı öğrencilerinin, Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti öğrencileriyle aynı statüde, aynı koşullarda, aynı şartlarda eğitim yapacaklarını müjdesinin de inanılmaz bir gelişme olduğunu kaydetti.

Türk Devletleri Teşkilatı’nda KKTC için 1-2 yıl içince çok daha somut adımların atılmasının da muhtemel olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ata Atun, Erdoğan’ın bu konudaki gelişmelere de değindiği konuşmasının siyaseten son derece önemli olduğunu belirtti.

50 sene önce mücahit olarak Maraş'a giren mehmetçiğin rehberliğini yaptığını, bugün ise o gün hissettiklerinin 10 misli fazlasını hissettiğini dile getiren Atun, “Biz bugün Türkiye sayesinde hürüz.” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’a uluslararası hukuka uygun olarak müdahale ettiğini ve iki halk arasında anlaşma olana kadar mehmetçiğin burada kalacağını belirten Atun, şunları kaydetti:

“Ne mutlu bize ki Türkiye gibi bir anavatanımız var. Türkiye sayesinde özgürüz, egemeniz, devletimiz var. Yollarda korkusuzca yürüyoruz, işlerimizi korkusuzca yapıyoruz. Anavatanımızın kanatları bizim her zaman üzerimizde. Allah anavatanımıza uzun, bitmeyen, sonu gelmeyen yıllar versin.”

“KIBRIS TÜRK DEVLETİ’ DEMEK RİSKLİ BİR GİRİŞİMDİR”

Prof. Dr. Ata Atun, TBMM Genel Kurulu’nda Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50’nci Yılı'na ilişkin kabul edilen tezkerede, Kıbrıs Türk Devleti ifadesine yer verilmesini de şöyle değerlendirdi:

“Özellikle Kıbrıs konusunda ‘devleti’ kelimesini kullanmak aslında biraz riskli. İngilizce'de ‘state’ kelimesi var. ‘State’ hem eyalettir, hem devlettir. Annan Planı döneminde Rumlar, oradaki ‘state’ kelimesini eyalet olarak değerlendirdiler, biz ‘devlet’ olarak değerlendirdik. Bu yüzden ‘Kıbrıs Türk Devleti’ demek riskli bir girişimdir. Aslında, bunun yerine ‘Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ kullanılsaydı çok daha net, çok daha güzel, çok daha yerine oturan bir kelime olurdu, bir tanımlama olurdu."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar