Sadece ceza artışı yetmez: Trafikte önleyici mekanizmaları hayata geçiren bir siyasi irade yok

27 Haziran 2024

Güncelleme: 28 Haziran 2024

A
A

Trafik suçlarına ilişkin cezaların artırılmasının önemli ancak tek başına yetersiz olduğunu vurgulayan avukat Aslı Murat, devletin önleyici ve güçlendirici mekanizmaları hayata geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Barolar Birliği üyesi, İnsan Hakları Komitesi Başkanı Aslı Murat, ilgili komitede görüşülmeye devam eden trafik suçlarına ilişkin cezalarının artırılmasını öngören düzenlemeleri olumlu olarak niteledi.

Mevcut ceza miktarlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Murat, devletin bununla birlikte önleyici ve güçlendirici mekanizmaları hayata geçirmesinin elzem olduğunu vurguladı, siyasi otoriteye eleştiriler yöneltti.

MYK Haber’in “Kıbrıs’ta Adalet Arayışı” dosyası kapsamında görüşlerine başvurduğu Kıbrıs Türk Barolar Birliği üyesi, İnsan Hakları Komitesi Başkanı Aslı Murat, şunları kaydetti:

“CEZALAR YETERLİ DEĞİL”

“Mevcut önerideki cezalandırma sisteminin veya ceza miktarlarının fazla olduğunu düşünmüyorum açıkçası, çünkü gerçekten çok ciddi bir meseleyle baş etmeye çalışıyoruz.”

“ALTYAPI, EĞİTİM, DENETİM VE MEVZUAT, CEZALANDIRMA KADAR ÖNEMLİ”

“Cezalandırmalar evet bir yönü ama trafikle ilgili, trafik güvenliğiyle, yol güvenliğiyle ilgili düzenlemelere baktığınızda üç bacak üzerinde şekilleniyor. Bir tanesi altyapı çalışmaları, diğer bir yönü eğitim, diğer biriyse denetim ve mevzuat.”

“SÜRÜCÜ HATALARI ÖZELLİKLE ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARINDA ÖNEMLİ BİR ETKEN”

“Hepimiz biliyoruz ki gerçekten de sürücü hataları özellikle ölümlü trafik kazalarında önemli bir etken. İşte, yaramaz çocuk gibi davranmamanız beklenmiyor sizden, yani sonuçta eğer bir ehliyet aldıysanız, bu ülkede bir kurallar varsa bu kurallara uygun hareket etmeniz gerekiyor.

Maalesef çok hızlı hareket etme ihtiyacı duyuyoruz veya işte telefonunuz çalıyorsa, telefona bakma ihtiyacı duyuyoruz veya en kötü noktası işte alkol kullandığımızda, ‘İki adım o tarafa gideceğim zaten.’ deyip o araca biniyoruz.

Uyuşturucu ve alkol ise, mesela Avrupa'daki örneklere de bakıldığında ölümlü trafik kazalarının özellikle dörtte birinin alkolden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Yani o yüzden bu noktada cezaların arttırılması önemli.”

“ASIL İŞ DEVLETE DÜŞÜYOR”

“Evet sürücülere yüklenilmesi gerekiyor, evet bilgilendirilmesi gerekiyor. Sürücü hatalarından dolayı da çok fazla ölümlü veya yaralanmalı, hayat boyunca o acıyı çekecek olan kazalarla neticelenen durumlar söz konusu. Ama bir kere devlet dediğiniz yapının da bunları engellemesi gerekiyor. Yani devletin aslında yolları öyle bir dizayn etmesi, kuralları öyle bir düzenlemesi gerekiyor ki, en kötü sürücüye bile tolerans gösterebilecek bir yapının kurulması gerekiyor. O yüzden de evet cezalar arttırılmalı, evet en ağır şekil cezalandırılması gerekir insanların ama bilelim ki, devlet de bunu bilmesi gerekir ki, sadece cezalandırma bu ölümlü kazaları sona erdirmeyecek.”

“TRAFİK VE ULAŞTIRMA HİZMETLERİ KOMİSYONU ÇALIŞTIRILMALI”

“Diğer önleyici ve güçlendirici mekanizmaların da hayata geçirilmesi gerek. En önemli mekanizma da trafik hizmetlerine ilişkin komisyon. Bu komisyon hem mevzuatla ilgili çalışma yapabilir, hem de trafik güvenliğiyle ilgili çalışma yapabilir. O kadar güçlü ki, bakanların yetkilileri var orada ve Bakanlar Kurulu’na iletir aldığı kararları ve yasa tasarısı haline getirilip Meclis’e gelebilir. Yani hiçbir komisyon veya komite yoktur ki, bu kadar güçlendirilmiş yetkilere sahip olsun. En az ayda bir kere toplanması lazım en az.”

“ÖNLEYİCİ MEKANİZMALARI HAYATA GEÇİREN BİR SİYASİ İRADE YOK”

“Öyle bir coğrafyayız maalesef, bazı ihlaller, hak ihlalleri gerçekleştikten sonraki aşamaya odaklanırız. Bu aşama da polis aşamasıdır, mahkeme aşamasıdır, cezaevi aşamasıdır. Niye şu anda çok ciddi bir sıkışıklık var poliste, mahkemede ve cezaevinde? Çünkü, önleyici mekanizmaları hayata geçiren bir siyasi irade maalesef yok. Halbuki önleyici mekanizmalar hayata geçirilse, ne cezaevimiz dolup taşar, ne polisimiz o kadar fazla mesai harcamak zorunda kalmaz, ne de mahkemelerdeki ceza salonları o kadar dolar.”

Not: Röportaj mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir.

"KIBRIS'TA ADALET ARAYIŞI" DOSYASINDAKİ TÜM BÖLÜMLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar