Taçoy ilçe ilçe son durumu açıkladı: Kazanma olasılığım yüzde 80'in üzerinde...

10 Eylül 2024

Güncelleme: 10 Eylül 2024

A
A

UBP Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy, kurultayı kazanma olasılığının yüzde 80’in üzerinde olduğunu iddia etti.

ZgotmplZ Samet Karakoç

21 Eylül’de yapılacak Ulusal Birlik Partisi (UBP) 23’üncü Olağan Kurultayı için geri sayım sürerken, üç genel genel başkan adayından Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, kurultayı kazanma olasılığının yüzde 80’in üzerinde olduğunu iddia etti.

Taçoy, Lefkoşa ve İskele bölgesinde önde olduğunu, Güzelyurt ve Girne'de mevcut genel başkan Ünal Üstel’le başa baş pozisyonda olduklarını, Mağusa’da ise Üstel’in kendi önünde olduğunu kaydetti.

Lefkoşa’daki çalışma ofisinde MYK Haber Müdürü Ramazan Adnan’ın sorularını yanıtlayan Hasan Taçoy, sonucu kararsızların ve henüz tercihini açıklamayanların belirleyeceğini, bu üyelere uygulanan baskı ve tehditlerin de kendisine avantaj getirdiğine inandığını dile getirdi.

UBP genel başkan adayı Taçoy röportajda, kurultayı kazanması veya kaybetmesi durumunda neler yapacağını, cumhurbaşkanlığı adayı olup olmayacağını ve UBP’nin son dönem tartışılan isimlerinden Fatma Ünal ile ilgili düşüncelerini de açıkladı.

"ARADA SEÇMEN LİSTESİ DEĞİŞTİRİLMEZ"

Soru: Seçmen listeleriyle ilgili mahkeme süreci ne durumda?

Hasan Taçoy: Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) emrettiği ve ana ilkelerini belirttiği tüzüğünde, üyelikle ilgili ve üyenin seçmen olma şartını ortaya koyduğu yerde, diyor ki; Bizi UBP olarak üyemizden ilk kongre kaydından 180 gün öncesine seçmen listesini hazırlarız ve bu seçmen listesiyle kurultay sonuna kadar gideriz. Arada seçmen listesi değiştirilmez. Yani kongreleri yaptığınız seçmen listesiyle kurultayı yaparsınız. Şimdi arkadaşlarımız bunu bir farklı şekilde yorumladı ve ‘Kurultay öncesi’ dedi. Yanlıştır. Mahkeme ara emri aldı, ara emrin duruşması  11’ine ertelendi. O gün kesin karar çıkacak ve ara emri kesinleşecek diye olaya bakıyorum.

"KAZANMA OLASILIĞIM YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE…"

Soru: Genel başkanlığı kazanma olasılığınızı yüzde olarak nasıl görüyorsunuz?

Hasan Taçoy: Üyelerim oldukça iyi bir desteğini aldığımı söyleyebilirim ve kazanma olasılığımın yüzde 80’in üzerinde olduğunu da söylerim. Kazanma olasılığını, alacağım oyu demiyorum. Nedeniyse şu; sandığım birincisi, şimdi şu anda cevap vermeyen kişiler. ‘Ya oylamaya gelirim cevap vermem, ne oylamaya geldiğimi söylerim, geleceğimi söylerim ne de cevap veririm.’ diyen birinci gelir yapılan çalışmalarda, anketlerin tümünde. Bizim yaptığımız çalışmalar da dahildir.

İkinci, üçüncü at başı görünür ben biraz öndeyim. Özellikle Lefkoşa, İskele bölgesinde öndeyim, Güzelyurt’ta bir başa baş pozisyonumuz var. Girne'de hemen hemen bir başa baş pozisyonumuz var. Mağusa’da biraz beni geçen bir genel başkan var. Bunu düzeltmek için bir çalışma başlattım. Bunu daha ileriye nasıl taşırız ve bu kararsızların veyahutta cevap vermeyenlerin oyu nasıl dahil edilir. Şimdi zaten eğer cevap vermiyorsa bir kişi, bugün uygulanan baskı ve tehditlerden dolayıdır. Bugün bu baskı ve tehditler, olmasa bu insanların tümü cevabı verir. Onun da bana artı ‘1’ avantaj getirdiğine inanıyorum ve gittiğim her yerde, gezdiğim her yerde yaptığım tespitlerde de bu net bir şekilde ortaya çıkıyor.

"UBP’NİN TURUNCUSUNU KİM BULDU?' DERSENİZ, HASAN TAÇOY’UN İSMİNİ VERİRLER"

Soru: Geçmişte DP’ye geçişiniz üyelerin seçiminde belirleyici bir etken olacak mı?

Hasan Taçoy: Bana göre olmayacak. Neden olmayacak dedim? Herkes şunu biliyor; ‘Hasan Taçoy Ulusal Birlik Partili mi?’ sorusunu sorduğunuzda, net bir yanıt, ‘Hasan Taçoy Ulusal Birlik Partilidir.’  Ben bunu ispat ederim. Partiden atıldığım dönemde Ulusal Güçler’den seçimi kazandım. Ardından genel sekreter oldum. Bir televizyon programına çağrıldım. Programcı bana bir soru sordu. Dedi ki; ‘Düne kadar UBP’liydiniz, aidiyetiniz ordaydı ve aidiyetinizi UBP’ye karşı duyuyordunuz. Şimdi, şu anda DP-UG’li oldunuz mu?’ Ben de kendi bir yanıt verdim; ‘Düne kadar Galatasaraylıydınız, bugün Fenerbahçeli oldunuz, bunu inandırabilir misiniz?’  dedi, ‘Hayır.’ Benim de inandırmak gibi bir niyetim yok, ben Ulusal Birlik Partiliyim dedim.’ yanıt olarak. Partiye geri döndüğümde, Serdar (Denktaş) Bey kapıda durdu ve ‘Başka cevap bulamadınız mı, veresiniz?’ dedi. ‘Yok’ dedim, ben neyse onu söyledim.

Ben bir UBP’liyim ve içine doğmuş bir UBP’liyim. Ben 13 yaşında UBP’li oldum. Babamın, terzi Yusuf’un beni elimden tuttuğu ve Zafer Sineması’na götürdüğü gün ben UBP ile tanıştım. Bırakın ki gençlik kollarının başlangıcından beri, 18 yaşında ilk oyu kullandığım 1981 yılından bu yana da, UBP’yle yattım ve kalktım. Aidiyetim ve liyakatım UBP’ye karşı çok farklıdır, ‘UBP’nin turuncusunu kim buldu, kim icat etti?’ derseniz, ‘Tüzüğe yazıldıktan sonra ortaya çıkaran ve bayrak olarak turuncuyu, renk olarak turuncuyu kullanmaya kim başladı?’ derseniz, yine Hasan Taçoy’un ismini verirler. Bunların hepsi benim bu partiye olan bağlılığımı gösteren unsurlardır. Annan Planı’nda UBP’yi kaç kişiyi temsil etti ekranlarda, radyolarda? 20 kusur tane vekilimiz vardı. Kaç tanesi ekranlarda ve televizyonlarda bunu, bilfiil gösterebildi? Hayır diyecek olmasına rağmen birçok arkadaşımız çıkmadı. Hiç kimse çıkmadı. Bir genel başkanımız Dr. Derviş Eroğlu, bir de ben. Ben ‘hayır’ı savunmak için çıktım ve günde 12-13 program yaptım. Kimin için? UBP için. Bunun gibi daha binlerce örnek verebilirim. Aidiyet farklı bir şeydir. Benim aidiyet duygum partime bağlıdır. Ne bir maddiyattır, ne bir çıkardır, ne başka bir şeydir. Benim büyük ailem, benim gerçek ailem UBP ailesidir. Benim çekirdek ailem de o ailenin bir parçasıdır. Bizim başka hayatımız yok, ev hayatında eşimle çocuklarımla aynı şeyi, aynı şekilde konuşuruz.

1963 yılında Lefkoşa’da doğan Hasan Taçoy, ilk kez 6 Aralık 1998 Genel Seçimleri'nde Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

"TECRÜBEMİZLE SEÇMENİMİZİ KUCAKLAMASINI ÇOK İYİ BİLİRİZ"

Soru: UBP tabanındaki bütünlüğü nasıl sağlayacaksınız?

Hasan Taçoy: Birçok kurultay yaşadım. Hiç kimsenin bilmediği veya hatırlamadığı 94 kurultayını yaşadım. Ardından 2001 Ertuğrul Hasipoğlu-Derviş Eroğlu kurultayını yaşadım. Yetmedi ondan sonraki kurultayların hepsinde bilfiil karar aldık. Ulusal Birlik Partisi’nin kurultaydan sonra genel başkanının ve seçilen adayların yapması gereken tek bir şey var; Kollarını açabildiğince açacaksın. Kollarını açabildiğince açacaksın, ta ki sırtın ağrısın… Açacaksın kollarını ve ne kadar fazla insanı kucaklayabilirsen kucaklayacaksın. Kollarını eğer dar açarsan hiç kimseyi kucaklayamazsın, bir kısmı dışında kalır. Biz bunu yaşadık, tecrübe ettik, onun için biz tecrübelerle eş değer olarak, nasıl ki iyi tarafını da gördük, kucaklarımızı çok geniş açtık, çok insanı kucakladık çok dar açıp dar kucaklayanların da neler yaşadığını hep birlikte gördük. Onun için bu tecrübeyle, biz vatandaşımızı, milletimizi, partilimizi, seçmenimizi kucaklamasını çok iyi biliriz.

"BANA SAHİP ÇIKAN ARKADAŞLARIMA MUHAKKAK Kİ SAHİP ÇIKARIM"

Soru: Genel başkanlık seçimini kaybedersiniz, siyasi kariyeriniz nereye evrilecek?

Hasan Taçoy: Partilime bağlı. Partilim ve ailem, ilk önce tabii ki ailem, ondan sonra partim, partililerim, seçmenlerime gidip, ne olduğunu sorgulayacağım. Kısa dahi olsa bi süreç var, yani 1 kusur yıl dahi olsa bir süreç var. Görevde olduğum sürece partimde ne görev verilirse onu yapacağım. Arkadaşlarıma sahip çıkacağım, bana sahip çıkan arkadaşlarıma daha fazla sahip çıkacağım. Onlara benim minnet borcumu asla yolda bırakmam. Siyasete devam ederim etmem bilmem ikinci bir dönemde ancak bana sahip çıkan arkadaşlarıma muhakkak ki sahip çıkacağım ve onlar için çalışıp, gereken neyse onu yapacağım. Bu hiç kimse tarafından unutulmasın. Bir işin karşılığı belki maddi olmaz ama maneviyatı asla unutulmaz.

"İKİ SEÇİMDE DE HEZİMETE UĞRADIK"

Soru: Ünal Üstel başkanlığında UBP’de neler yanlış yapıldı?

Hasan Taçoy: En baştan yanlış yaptı, formül olarak ortaya çıktı ve ‘Formülle gelen formülle gider.’ dedim. Formül neydi? Bir kişinin dudağı arasından çıktı, yaklaşık 20 bin kişinin dudağı arasında inşallah ki formüle karşı bir yanıt gelecek. Bu kesin. İki tane seçim yaptık, daha doğrusu üç tane yaptık ancak iki tanesi yerli olduğu için onları söyleyeyim.

Biri yere seçim, birisi ise genel seçim. İkisinde de hezimete uğradık. Bir tanesinde tüm siyaset kurumu hezimete uğradı. Analizini yaptık mı, nedendir? Yok yapmadık. Analizini yapsak ne çıkacak? Denecek ki; ‘UBP demokrasiyi yakala… UBP demokratik olarak başkanını seç, formülü değil.’ UBP tabanı bunu söyleyecek. Bundan dolayı biz söylüyoruz ve diyoruz ki; Demokrasi şöleni 21 Eylül. Bu demokrasi şöleninden, UBP zaferle çıkacak. Sadece UBP değil, tüm KKTC siyaseti zaferle çıkacak ve bu zaferi taçlandırmak isterseniz oyunuzu, bize yani Hasan Taçoy’a vermelisiniz.

"ADALET, YERİNİ HER DAİM BULACAK"

Soru: Başbakan olduğunuz takdirde ilk hedef ve icraatlarınız neler olacak?

Hasan Taçoy: Birinci hedef; gençlik ve spora olan önemin daha farklı bir şekilde yansımasını sağlayacağım.

İki; ekonomik hedefim belli. Ekonomide stabil bir yönetimin nasıl olabileceğini göstereceğim. Sürdürülebilir bir yapının nasıl kurgulanabileceği çalışmasını ilk önce paydaşlarla paylaşıp yürürlüğe koyacağım.

Üç;  enerji konusu. Enerjide 3-4 ay içerisinde yüzde 20 indirim olacağını söyledim, bu gerçekleşecek ve burada şeffaf bir bütçe uygulanacak, bu bütçe de her ay bütün paydaşlarla paylaşılacak. Nasıl ki 2020 yılında yaptım ve dedim ki; ‘82 bin kişiye yüzde 15 indirim geldi’, burada da ay ve ay ne olduğunu herkes takip edecek ve kurum eski şekliyle gücüne daha farklı bir şekilde kavuşacak.

Dört; yargıyla olan hükümet diyaloğu farklı gelişecek, bir fark bulacak. Yargı tabii ki ayrı bir güç, bilerek söylüyorum, yargının bu ayrı gücünü çok daha efektif kullanabilmesi için tüm imkanlar yargıya sağlanacak ve ‘Beklenmedik dava kalmasın’ diyeceğiz ve bunları yargıyla birlikte, tamamlama yoluna gideceğiz. Adalet, yerini her daim bulacak.

"CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI DİYE BİR DÜŞÜNCEM YOK"

Soru: Başbakan olursanız bir sonraki hedefiniz cumhurbaşkanlığı adaylığı olur mu?

Hasan Taçoy: Hayır benim, bu kısa sürede cumhurbaşkanı adaylığı diye bir düşüncem yok. UBP aday gösterecek ve UBP’nin gösterdiği adaya da seçimi kazandıracaktır. Bunun aktif olarak, gerek proaktif gerekse interaktif çalışmasını, elde ettiğimiz bu kadar yıldır tecrübeyle ve teorikte aldığımız eğitimle, nasıl olacağını hepimiz göreceğiz, hepimiz takip edeceğiz. Aday her kim isterse olsun, tabii ki gönüllülerde ve konuşulan adayımız var, o aday veyahut da bir başkası tartışılmadan ne gerekirse o çerçevede UBP olarak biz bunu, net bir şekilde tavrımızı ortaya koyup, UBP adayını göstereceğiz, UBP aday olacak. Bağımsız yok.

Soru: Ünal Üstel cumhurbaşkanı adayı olursa destekler misiniz?

Hasan Taçoy: Herhangi biri. Ünal Bey yabancı biri değil benim partimin bir elemanı.

Hasan Taçoy, Lefkoşa’daki çalışma ofisinde MYK Haber Müdürü Ramazan Adnan'a röportaj verdi.

"BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU’NUN ŞU ANDA Kİ YAPISIYLA BİR SONUCA VARAMAYABİLİRSİNİZ"

Soru: Çalışma hayatına ilişkin gündeme gelen iddialar için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Hasan Taçoy: Benim zaten bu konularda oldukça fazla vukuatım var diyebilirim, vukuatım şu şekilde; araştırma konusunda ve davaya götürme konusunda. Hangi bakanlığına istersem gideyim, her bakanlıkta, sebep-sonucu araştıran ve yasal yöntemleri yoklayan bir kişiyim. Sayıştay raporlarıyla yaptığım birçok aktivite var. Sayıştay’ı göreve çağırıp, Sayıştay’la birlikte tamamladığım birçok iş var. Çünkü inandığım, devlet kurumu olarak güvendiğim, o raporların çıkabilmesi için, kurumların kullanılmasıdır. Burada tabii ki başka denetim yapan kurumlar yok mudur ve bunların güçlendirilmesi gerekmez midir? Evet var; Başbakanlık Denetleme Kurulu. Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun şu anda ki yapısıyla bir sonuca varamayabilirsiniz veyahut vardığınız sonuç taraflı olarak görünebilir. Bunu daha fazla tarafsızlığa itebilecek kararları, başbakanın göreve girdikten sonra, Başbakanlık Denetleme Kurulu içerisine yapıp, yasasını daha farklı bir şekilde uygulamaya koymamız lazım ki hem Sayıştay’ın üstündeki yükü hem de diğer şekilde ombudsmanın üzerindeki yükü alıp, direkt olarak yolsuzlukların ne olduğunu ortaya koyabilecek ve dava yoluna gidebilecek kadar etkin bir politikayı gösterebilir, yoksa biz ülkedeki adaleti sağlamak için daha çok uğraşırız.

"İŞ BULMA KURUMLARINA YASAYLA YANIT VERMEK LAZIM"

Soru: Ön izin verme yetkisi bakanlığa devredilecek mi?

Hasan Taçoy: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ön izinler devredilmedi esasına baktığınızda, bir yerde yasası yapılmayan bir iş bulma kurumu var ve iş bulma kurumlarına yasayla yanıt vermek lazım. İş bulma kurumları nedir? İş bulma kurumları, birbirinin herhangi bir çalışana ihtiyacı olduğu zaman, ülkede yoksa dünyanın herhangi bir yerinden personel bulup, yetenekli personel bulup getirmesi veyahut da ithali mevzu bahis olan bir çalışma sistemidir. Bunun yasasının esasında ön plan çıkması lazım, yasasının tamamlanıp Meclis’e gitmesi lazım ve sözleşme ile vermiş olduğumuz yükümlülükler sadece ve sadece vatandaşın işini kolaylaştırmak içindir, iş adamlarının işini kolaylaştırmak içindir. ‘İş adamı uğraşmasın, koşturmasın, yurt dışından işçi-çalışan bulmak ve getirmek için uğraşmasın, bunu bilen kurumlar veyahut da diyaloğu olan kurumlar bunu yapsın’ noktasına getirip, kriterleri de ortaya koyup, bunun nasıl olabileceğinin kurallarını yazmamız lazım.

"SANKİ BÜTÜN HÜKÜMETİ SAYIN ÜNAL İDARE EDİYORMUŞ…' GİBİ BİR HAVA VAR"

Soru: Fatma Ünal ile ilgili gelişmeler UBP’yi nasıl etkiler, partili ne diyor?

Hasan Taçoy: İsim karıştığında sonra  vatandaştaki algı farklılaşır ve farklılaşan algı partiye umutsuz yansır. Benim gördüğüm, sayın (Fatma) Ünal'ın nezdinde partiye yansıyan olumsuz bir hava var. Yani bu kendi seçmeni içerisinde, Girne’deki seçmeni içerisinde olumlu gösterilmiş olsa bile, dışardaki algının olumsuz olduğu gözlemleniyor. Bunu, değerlendirmek veyahut da söylemek, esasında bir tabu gibi dursa da bunu konuşmak gerekir ve vatandaşa söylenmesi gerekir ki; ‘Bu partimizi idare eden kişi olmamalı, hükümeti idare eden kişi olmamalı.’ Şimdi şu anda öyle bir hava var ki; ‘Sanki bütün hükümeti sayın Ünal idare ediyormuş…’ Bu oldukça olumsuz bir durumdur, hakkında açılan dava ve davalar vardır, dava parti içi yapılan seçimdeki usulsüzlüklerle ilgilidir. Tebliği yapılmadığı için bu da 18 Eylül’e kaldı ve 18 Eylül’de inşallah adalet yerini bulur ve mahkememiz bunun kararını verir ve hak sahibi her kimse, o hakkı da ona kullandırırız. Çünkü şaibe ve demokrasiye şaibe karıştırma, ancak ve ancak ülkeyi zedeler. Kişiler, sadece bir kişi etkilenir, üzülür, stres yapar ama bir ülke içinde bulunduğu stresi uzun bir süre atamaz. Usulsüzlük ancak bu stresin ortaya çıkmasını sağlar ve toplum üzerinde ve bundan zarar gören de partim olur, başka hiçbir şey olmaz,

"BUGÜNKÜ İDARENİN BAŞINDAN MEMNUN İSELER DİYECEK HİÇBİR ŞEY YOK"

Soru: Kurultay öncesi UBP’li üyelere ne söylemek istersiniz

Hasan Taçoy: Ulusal Birlik Partisi üyelerinin bir tek şeye dikkat etmeleri lazım; kendi geleceklerine ve geleceklerinde ne olacağını sorgulamaları lazım. Bugünkü idarenin başından memnun iseler diyecek hiçbir şey yok. Memnun değillerse, sandığa gittikleri zaman, oylarını durup düşünüp ona göre kullanmaları lazım. İleride pişman olmamak için tercihlerini bugünden yapmaları lazım. Tercihin de ismi belli… Hasan Taçoy ismini tercih ederlerse, gelecekte en azından bir umutları olduğunu herkes bilecek ve iddiam şudur; Ben eğer ilk yapılacak olan seçimde, partimi sandıktan birinci çıkarmazsam, aynı gece başkanlıktan geri duracağım, istifa edeceğim. İlk yapacak olan genel seçimde partim muhakkak ki sandıktan birinci parti olarak çıkacak, çıkmadığı takdirde, ben genel başkanlıktan istifa edeceğim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar