Tatar'dan "Mavi Vatan" ve "Gök Vatan" mesajları

11 Haziran 2024

A
A

Tatar, Mavi Vatan ve Gök Vatan için KKTC’nin bölgede çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle bu konuda mutabık olduklarını kaydetti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kara safhası Girne 101 Evler bölgesinde icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu.

Tatar, tatbikatın çok başarılı geçtiğini söyledi.

“Yapılan çalışmalar ve koordinasyonlarla KKTC’den Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili ekipleri kendi egemenlik alanında, havada ve karada, önemli durumlarda arama-kurtarma çalışmalarını etkin bir şekilde yürütmektir.” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, hem Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ve tatbikata katılan Türkiye Cumhuriyeti ekiplerine teşekkür etti.

KKTC’nin egemenlik alanı Doğu Akdeniz’de; karasularında, kıta sahasında, hava sahasında Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içinde nelerin yapılabileceğini bugün gerçekleştirilen tatbikatta gördüklerini belirten Tatar, “Bu tatbikatlara katılan biri olarak, araç-gereç ve teknolojinin de gelişmesiyle buraya yapılan yatırımlarda çok daha etkin bir şekilde arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdürülebildiğini gördüm.” dedi.

"MAVİ VATAN VE GÖK VATAN İÇİN KKTC ÖNEMLİDİR"

Geçen hafta gerçekleştirilen "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Paneli" dolayısıyla TC Milli Savunma Bakanı ve kuvvet komutanlarıyla bir araya geldiğini ifade eden Tatar,  KKTC olarak Mavi Vatan’a verdikleri önem ile aynı zamanda Mavi Vatan’ın üstündeki Gök Vatan’da, KKTC’nin bölgede ne kadar önemli olduğunu değerlendirdiklerini belirtti.

“Sadece kendi insanımızı değil, aynı zamanda uluslararası sularda göçmenlere ve diğer bir takım felaketlerde, KKTC olarak bizlerinde yardımcı olabileceğini bir kez daha burada gördük.” diye konuşan Tatar, Cumhurbaşkanı olarak tatbikatta bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet ve gurur duyduğunu söyledi.

MAVİ VATAN NEDİR?

Mavi Vatan, Türkiye’nin denizlerdeki egemenlik haklarını, münhasır ekonomik bölgelerini (MEB) ve kıta sahanlığını kapsayan geniş bir kavramdır. Deniz kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve bu alanlardaki güvenliğin sağlanması gibi konuları içeriyor. Dolayısıyla Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ve bu bölgelerdeki stratejik, ekonomik ve askeri çıkarlarını ifade ediyor. Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi, deniz ticareti yollarının kontrolü ve bölgesel güç dengesi de bu politika içine dahildir.

GÖK VATAN NEDİR?

Gök Vatan, Türkiye’nin hava sahası ve stratosfer üstü bölgelerdeki egemenlik haklarını ifade ediyor. Hava savunma kimliği bölgesi (ADIZ) ve ulusal hava sahası dahil olmak üzere, Türkiye’nin hava sahasının korunması, yönetimi ve bu alanlardaki operasyonel yeteneklerin geliştirilmesiyle doğrudan ilgilidir. Türkiye’nin hava savunma sistemleri, sivil ve askeri havacılık faaliyetleri ve hava sahasının güvenliğini kapsayan geniş bir alanı temsil ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar