TBMM Başkanı Kurtulmuş: KKTC yerine ''Kıbrıs Türk Devleti'' diyeceğiz

21 Temmuz 2024

A
A

Geçtiğimiz gün TBMM'de kabul edelin KKTC tezkeresinde Kıbrıs Türk Devleti ismi öne çıkarılmıştı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ifadesi yerine artık Kıbrıs Türk Devleti ifadesini tercih etmeye başladıklarını vurguladı.

ZgotmplZ

Perşembe günü, TBMM Genel Kurulunda, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü" başlıklı tezkere, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasıyla kabul edildi.

Tezkerede ''Kıbrıs Türk Devleti'' ismi öne çıkarılmıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ifadesi yerine artık Kıbrıs Türk Devleti ifadesini tercih etmeye başladıklarını belirtti.

Kurtulmuş, Kıbrıs Türk Devleti’nin bağımsızlığının ilan edildiğini ve artık iki devletli çözümden başka bir yol olmadığını vurguladı. Kurtulmuş, batılı ülkeler ve diğer ülkelerin de bu gerçeği kabul ettiğini söyledi.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir’e konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 50 yıl önce Kıbrıs Türk Devleti’nin bağımsızlığının ilan edildiğini ve bu durumun artık kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, farklı ülkelerin de iki devletli çözümü desteklemeye başladığını aktardı.

DOST ÜLKELER KKTC’Yİ TANIR MI?

Soru: Biz yılladır hep şunu söyleriz. Bizim dost ve kardeş bildiğimiz ülkeler niye bugüne kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımadılar. Sizin bu konudaki dost, kardeş bildiğimiz ülkelerin parlamento başkanları ile temaslardan aldığınız hava nedir? Yani Türkiye artık tamam bir daha artık müzakereye de gerek kalmadı dediği noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasını sağlayabilir mi? 

“Şunu söyleyeyim bu 50 yıllık süreç içerisinde yani biz Türkiye tarafı olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak da hep bir barış, anlaşma ve uzlaşma arayışı içerisinde olduk. Annan Planı başta olmak üzere birçok konuda Kıbrıslı Türkler ‘evet’ dedi ama ‘hayır’ diyen Rumlar ödüllendirildi. Biz bu anlamda adada iki toplumun da gerçekten temsil edildiği bir demokratik yapının kurulabilmesini çok müzakere ettik. Ama artık görünüyor ki bu müzakerenin sürdürülebilmesi, tabii ki barışın kalıcı olması mücadeleleri sürdürülebilir ama yani bir tolerasyon anlamında bir müzakere döneminin imkanının kalmadığı anlaşılıyor. Artık Kıbrıs Türk Devleti’nin bağımsızlığı ilan edildi, belli bir noktaya geldi, 50 sene geçti. Artık iki devletli çözümden başka bir yol olmadığını biz de muhatabımız olan batılı ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede bunu görmüş oldu. 

Pratik olarak ortada bir vaka var. Bu vaka da Türk tarafının kendi devletini artık tam manasıyla kurmuş olmasıdır ve bütün kurum ve kuruluşlarıyla mükemmel bir devletin teşkil edilmiş olmasıdır. Dolayısıyla müzakereler sürecinde ortaya çıkan birtakım tereddütler, federasyon, işte iki toplumun varlığı, nasıl temsil edileceği gibi birtakım tartışmaların artık geride kaldığını görüyoruz. Bundan sonra kurulmuş olan Kıbrıs Türk Devleti’nin uluslararası tanınırlığının sağlanması için mücadele etme vaktidir. Son birkaç yıldır da çok yoğun bir mücadele veriliyor. Tabii ki başta kardeş Türk Devletleri olmak üzere, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere, Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) olmak üzere birçok yerde Kıbrıs’ın gözlemci olarak katılması fevkalade önemlidir. Bir adımdır. Ümit ederim ki bu adımların devamı gelecektir. Yani Kıbrıs Devleti’nin bağımsız bir kimlik olarak tanınması… Ondan sonra bu tabii ki bu Güney ile müzakereyi kapatmak anlamına gelmez, tabi ki adanın ortak çıkarlarının korunamayacağı anlamına gelmez. Bunun ben Kıbrıs Türk Devleti’ne büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.” 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar