"Teknecik'te 1.5 günlük yakıt kaldı..."

16 Ağustos 2024

Güncelleme: 16 Ağustos 2024

A
A

CTP Milletvekili Şahiner, Teknecik'te yakıtın kalmadığını, dipteki yakıt nedeniyle makinalar sürekli olarak durduğunu belirterek, "Makinalar onarılsa bile akaryakıt yokluğundan sıkıntılı günler yazın sonuna kadar devam edecek." dedi.

ZgotmplZ

Elektrik arzı ile ilgili sorunlar sürerken, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, arızalar bitse de bu kez yakıt eksikliği nedeniyle kesintilerin süreceğini savundu.

"DİBİ ÇEKLİYOR, 1-1.5 GÜNLÜK YAKIT KALDI"

Teknecik Elektrik Santrali'nde yaşananlara ilişkin MYK Haber'in sorularını yanıtlayan Şahiner, "Yakıt bitti. Makinalar devreye sokulursa bile 1-1.5 günlük yakıt kaldı." dedi.

"Başbakan’ın dediği gibi ‘AKSA gelecek, içerisini tamir edecek, elektrik sıkıntısını çözdürecek.’ durumu külliyen yalan, zaten akaryakıt yok." ifadelerini kullanan Salahi Şahiner, "Şu anda dibini çekiyorlar, bu yakıtın dibi katran gibi. Onu makinalara verdikleri için makinalar sürekli olarak duruyor. Bunların tamiratı kolay değil saatler alıyor, günler alabiliyor. O yüzden bu sıkıntılar, önümüzdeki günlerde sıcakların atması ile birlikte, artarak devam edecek." iddiasını paylaştı.

 "MAKİNALAR ONARILSA BİLE BU KEZ YAKIT YOKLUĞUNDAN KESİNTİLER SÜRECEK"

CTP Milletvekili Şahiner, yakıtın ise pazartesi geleceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Oradaki çekincemiz de alelacele bulunduğu için, ‘Beklenilen kalitede gelecek mi gelmeyecek mi?' ile birlikte 12 bin ton geldiğinde 8 günlük yakıt olacak. Bu sıcakların içerisinde günlük tüketim 1000-1500 ton." şeklinde konuştu.

Teknecik'e yakıt temini için Türkiye firması TPIC (Turkish Petroleum International Company) ile 2022 yılında 5 yıllık anlaşmaya varıldığını anımsatan Şahiner, şöyle devam etti:

"TPIC'e navlun (taşımacılık bedeli) ödeniyor. TPIC'in, belli başı dönemlerde yakıt bulduğu zaman Kıb-Tek’in yakıta ihtiyacı olmamasına rağmen 60 bin tonluk depoları taşırdılar geçmişte. Ama şimdi büyük ihtimalle aradığı fiyata ucuz yakıt da bulamıyor, bulamadığı için getirilmiyor. Bir plan yok. Kıb-Tek’te yakıtın biteceği 15-20 gün önce belliydi. Ama TPIC imzalanan protokol neticesinde zamanında gelmiyor gelmeyecek. Yani makinalar onarılsa bile akaryakıt yokluğundan sıkıntılı günler yazın sonuna kadar devam edecek."

ÇALIŞANLAR DA DERTLİ...

Teknecik'te AKSA mühendislerinin şu anda devrede olmadığını da belirten Salahi Şahiner, santral çalışanlarının kendilerinin bu işi yapabileceklerini, ihtiyaç duyulursa AKSA'dan mühendisleri çağırabileceklerini söylediklerini aktardı. Çalışanların, "Bunu yapamamamızın sebebi içeride malzeme yok, bu malzeme geldiyse biz bunları kısa bir süre içerisinde takar, devreye koyarız ama zaten tekrar tıkanacak, tekrar bozulacak çünkü yakıtın dibini çekiyoruz." dediklerine dikkat çeken CTP'li milletvekili, "Bundan dolayı jeneratörlerde bir sıkıntı olmayacak olsa bile zaten iki gün sonra yakıt bitiyor. Yakıt gelmezse tekrardan sıkıntı yaşanacak." dedi.

"KIB-TEK’İ KURULTAYA MALZEME ETTİREMEYİZ"

Dün akşam Başbakan ile El-Sen arasındaki gerilim için "Hükümet buradan çok sıkıştı, o yüzden şey böyle gergin. Siyasi etik, siyasi ahlak kurallarına uygun olmayan davranışlarına devam edecek gibi duruyor." değerlendirmesi yapan Şahiner, CTP'nin bu süreçte tepkisinin sertleşerek devam edeceğini de aktardı. Salahi Şahiner, "Çünkü artık, dün akşamki başbakanın sarhoş sarhoş hareketlerinden sonra, esas sabotajı yapan kendisi, Kıb-Tek’i bu duruma düşüren kendisi, bunun üzerine, kendini aklayabilmek için kurultaya malzeme ettiremeyiz Kıb-Tek’i… Dolayısıyla bizim tavrımız bu süreç içerisinde sertleşerek devam edecek. İstifa çağrısı daha güçlü şekilde dilendirilecek." dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar