Töre "Mavi Vatan"a sahip çıktı

26 Ağustos 2024

Güncelleme: 26 Ağustos 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Mağusa Deniz Komutanı Dz. Alb. Ayhan Yaman’ı kabulünde, "Mavi Vatan"a sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Mağusa Deniz Komutanı Dz. Alb. Ayhan Yaman’ı kabul etti.

Gazimağusa Deniz Komutanlığı’nda görevli Yaman, kabulde Başkan Töre’ye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Dr. Ercüment Tatlıoğlu tarafından hazırlanan “Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk Deniz Kuvvetleri” isimli kitabı takdim etti.

Zorlu Töre, gerek Kıbrıs Barış Harekatı sırasında gerekse de sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin önemli görevler icra ettiğini söyledi.

“Mavi Vatan'a Anavatan Türkiye ile sahip çıkmaya devam edeceğiz.” diyen Töre, Türk Deniz Kuvvetleri’ne görevlerinde başarılar diledi.

MAVİ VATAN

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin olarak tanımlanıyor.

Deniz kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve bu alanlardaki güvenliğin sağlanması gibi konuları içeriyor. Dolayısıyla Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ve bu bölgelerdeki stratejik, ekonomik ve askeri çıkarlarını ifade ediyor. Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi, deniz ticareti yollarının kontrolü ve bölgesel güç dengesi de bu politika içine dahildir.

Cihat Yaycı tarafından oluşturulan Mavi Vatan haritası.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar