Turunçgil için biyolojik mücadele sürüyor

9 Ağustos 2024

Güncelleme: 9 Ağustos 2024

A
A

Güzelyurt'ta turunçgil hastalığıyla biyolojik mücadele kapsamında, 12 noktaya 400 adeet parazitoit böcek salımı yapıldı. Parazitoitin bu bölgelerde başarıyla yerleştiği ve üremeye başladığı tespit edildi.

ZgotmplZ

Güzelyurt bölgesinde, Türkmenköy Tarımsal Araştırma Enstitüsü Üretim Tesislerinde üretilen Asya Turunçgil Pisillidi parazitoidi Tamarixia radiata, başarılı bir şekilde doğaya salındı. 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Tarım Dairesi ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen bu önemli proje kapsamında, Doğancı, Zümrütköy, Aydınköy, Bostancı, Çamlıköy ve Cengizköy, Gaziveren, Gemikonağı, Yeşilyurt, Yayla, Akçay olmak üzere on iki farklı noktada toplam 400 adet parazitoid böcek salımı gerçekleştirildi.

Uzmanlar, düzenli olarak gerçekleştirdikleri survey ve arazi çalışmaları sayesinde Tamarixia radiata'nın bu bölgelerde başarıyla yerleştiğini ve üremeye başladığını tespit etti. 

Parazitoid böcek salımı yapılmayan bölgelerde bile parazitlenmiş Asya Turunçgil Pisillidi gözlemlendiği bildirildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, biyolojik mücadele çalışmalarının planlanan program çerçevesinde haftalık olarak devam edeceğini duyurdu. 

Güzelyurt'ta haftada en az iki gün sahada çalışan ekipler, yerel üreticilerle sürekli iletişim halinde olup, bu sayede projenin etkinliğini artırmayı amaçlanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar