UBP adayını gizli tutuyor, Meclis Başkanlığı seçimi perşembe günü yapılıyor

14 Ekim 2024

Güncelleme: 14 Ekim 2024

A
A

Perşembe günü, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya yapılacağı öğrenildi. UBP, yeni adayını da perşembe gününe kadar kamuoyuna açıklamayacağını bildirdi.

ZgotmplZ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için yeni bir adayla yola devam etme konusunda parti meclisinin oy birliğiyle karar aldığını belirtti.

UBP yeni adayını perşembe günü UBP Grup Toplantısı'nda açıklanması bekleniyor. Hemen ardından da Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya geçilecek.

MECLİS'TE NELER YAŞANMIŞTI?

Meclis'te 1 Ekim'de başlayan yeni yasama yılının ardından, 7 Ekim Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu'nda Başkanlık Divanı seçimleri gündeme alındı. Ancak bu süreç oldukça karmaşık ve tartışmalı bir şekilde ilerledi.

UBP Grup toplantısında, Meclis Başkanlığı için adaylar Faiz Sucuoğlu ve Zorlu Töre arasında yapılan oylamada Zorlu Töre 13, Faiz Sucuoğlu ise 10 oy aldı. Ancak bu durum Meclis'teki süreci sakinleştiremedi. Sucuoğlu, bu sonuca tepki göstererek Meclis toplantılarına katılmayı bıraktı. Ardından Meclis Genel Kurulu'nda Zorlu Töre için dört tur oylama yapıldı, fakat salt çoğunluk sağlanamadı. Oylamalarda 23 kabul ve 25 ret gibi sonuçlar alındı.

Bu süreçte, UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, Zorlu Töre'nin adaylığını geri çekerek UBP Girne Milletvekili Kutlu Evren'i aday gösterdi. Ancak Evren de yapılan ilk oylamada 22 kabul ve 26 ret oyu aldı. Bu gelişmeler üzerine Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, CTP'nin aldığı grup kararına dayanarak toplantı çağrısı yapmamaya karar verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Türkiye ziyareti nedeniyle vekaleti Zorlu Töre üstlendi, ancak meclisteki bu karışıklıklar nedeniyle Tatar programını iptal ederek yurda döndü. Meclis Genel Kurulu, Zorlu Töre ve Ali Pilli'nin sağlık sorunları nedeniyle salı ve çarşamba günleri toplanamadı.

10 Ekim Perşembe günü Zorlu Töre ve Ali Pilli'nin taburcu edilmesiyle Töre başkanlığında yeniden açılan Genel Kurul'da, UBP tekrar Zorlu Töre'yi aday gösterdi. Ancak oylamalar yine karmaşık sonuçlar doğurdu ve ilk turda 25 ret, 24 kabul; sonraki turlarda yine 25 ret, 24 kabul sonuçları alındı. Beşinci turda ise 25 ret, 23 kabul ve 1 geçersiz oy çıktı.

Zorlu Töre, bu sonuçlarla seçimi kazandığını savunarak oturumu kapattı. Ancak muhalefet, bu sonuca itiraz ederek mecliste yaşanan sürecin hukuki yönünü tartışmaya açtı. Başkanlık seçimine dair Meclis İç Tüzüğü'nde yorum farkları olduğu belirtildi ve hükümet, Başsavcılık'tan görüş talep etti.

Başsavcılık'tan ise bugün görüş geldi ve seçim sonucunun geçersiz olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Meclisi'nde UBP'nin 24, ana muhalefet partisi CTP'nin 19, DP'nin 3, YDP'nin 2 ve bağımsızların 2 milletvekili bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar