Ulusal Kuzu Günü bile var... Yeni Zelanda hakkında neler biliniyor?

6 Haziran 2024

Güncelleme: 6 Haziran 2024

A
A

Kıbrıs'ta gözler ülkeye gelecek etlere çevrildi. Hükümet ithal et için dünyanın en uzak noktasını tercih etti... Peki "Ulusal Kuzu Günü" bile olan Yeni Zelanda hakkında neler biliniyor?

ZgotmplZ

Gündemin odağındaki ithal edilecek donmuş etler yola çıktı.

Etlerin Hollanda, İspanya derken Yeni Zelanda üzerinden ithal edileceği son karar olarak duyurulmuştu.

DÜNYANIN BİR UCU...

Kıbrıs adası ile Yeni Zelanda arasındaki uzaklık Google verisine göre tam 16 bin 596 kilometre.

Coğrafi olarak neden Kıbrıs adasına en uzak konumda bulunan ülkelerden olan Yeni Zelanda'dan ithalat yapıldığı başka bir tartışma konusu.

YENİ ZELANDA HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Gelin hep birlikte Yeni Zelanda'ya yakından bakalım...

Nüfusu 2022 verilerine göre 5.161 milyon olan Yeni Zelanda, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2 bin kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve 700'den fazla küçük adadan oluşuyor.

Yeni Zelanda’ya ilk kez yaklaşık 1000 yıl önce (1280 ile 1350 yılları arasında) Polinezyalı Maoriler yerleşmiş. 1642'de Yeni Zelanda'ya ulaşan ilk Avrupalı olan  Hollandalı kaşif Abel Tasman, bu coğrafyaya "Staten Landt" adını vermiş ancak Hollandalı haritacılar 1645'te Hollanda'nın Zeeland eyaletinden sonra burayı "Nova Zeelandia" olarak yeniden adlandırmış. İngiliz kaşif Kaptan James Cook daha sonra 1769'da adaların haritasını çıkardığında buranın adı Yeni Zelanda olarak İngilizceleştirilmiş.

Maoricede ise Yeni Zelanda'ya "Aotearoa" deniliyor. "Ao" bulut, şafak, gündüz ya da dünya, "tea" beyaz, açık ya da parlak ve "roa" da uzun anlamına geliyor.

Başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland olan Yeni Zelanda'nın nüfusunun çoğunluğunu Avrupa kökenliler oluşturuyor. Nüfusun yüzde 14,9'unu ise Maoriler oluşturuyor.

Ülkenin en büyük şehri Auckland
1 NZD, 19,97 TL

Ekonomisi tarım ve hayvancılık, imalat ve turizme dayanan Yeni Zelanda, 2022 verilerine göre 231 milyar 534 milyon ABD Doları, GSYİH'ye (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) sahip. Satın alma gücü bakımından dünyada 64'üncü sırada yer alıyor.

Kişi başına düşen yıllık gelir ise 45 bin 200 ABD Doları.

2022'deki ihracatı 57 milyar 485 milyon ABD Doları olurken, ilk beş ihraç ürünü süt, sığır eti, odun, koyun ve keçi eti, tereyağı olarak sıralandı.

1 Yeni Zelanda Doları, bugünkü kurla 19,97 Türk Lirası yapıyor.

12 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Çiftçilik veya tarım Yeni Zelanda'nın en büyük endüstrisi.

Koyun yetiştiriciliği Yeni Zelanda ekonomisinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Ülke bugün dünyanın en büyük kuzu ihracatçısı olarak biliniyor.

Etleri ve yünleri için yetiştirilen popüler 6 koyun türü bulunuyor: Merinos koyunu, Corriedale koyunu, Yeni Zelanda Romney koyunu, Drysdale koyunu, Perendale koyunu ve Coopworth koyunu.

Aralık 2020'ye kadar olan 12 ayda 19,11 milyon kuzu ve 3,77 milyon yetişkin koyun işlenerek, 362 bin 250 ton kuzu ve 97 bin 300 ton domuz ve koyun eti üretildi.

Her yıl Yeni Zelanda koyunlarından ayrıca yaklaşık 220 bin ton yün kırkılıyor.

Yeni Zelanda'nın ikinci en büyük ihracat kategorisi olan et ve yün, toplamda yaklaşık 12 milyar ABD Doları (384 milyar TL) civarında. Bu da, toplam ihracatın yüzde 15'ini oluşturuyor.

Koyunlar, genellikle sığırlarla birlikte yetiştiriliyor ve otlarla besleniyorlar. Ülkede geyik yetiştiriciliği de artıyor ve Yeni Zelanda dünyadaki en büyük çiftlik geyik eti ihracatçısı konumunda bulunuyor.

ULUSAL KUZU GÜNÜ BİLE VAR

Ülke için büyük değer taşıyan kuzular için "Ulusal Kuzu Günü" kutlanıyor.

Bu gün, 1882 yılında İngiltere'ye ilk dondurulmuş koyun eti sevkiyatının ulaştığı günü anmak için 24 Mayıs'ta kutlanıyor. Bu tarihi yolculuk, şu anda milyarlarca dolarlık bir endüstrinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

YENİ ZELANDA'DA KUZU FİYATLARI

KKTC'ye getirilecek etlerin en fazla 400 TL'ye satılacağı, gelecek etlerin ise donmuş halde kemiksiz et olacağı açıklandı.

Peki Yeni Zelanda'da kuzu fiyatları ne durumda?

Ülkedeki market raflarında dilimlenmiş ya da kıyma halinde satılan kuzu etlerinin kilosu 30-35 Yeni Zelanda Doları'ndan satılıyor. Bu da güncel kurdan 600-700 TL arasındaki bir rakama karşılık geliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar