Üstel, anlaşmayı "tarihin en büyüğü" diye niteledi... "İstikrarı bozmadan yolumuza devam edeceğiz"

5 Haziran 2024

A
A

KKTC ile Türkiye arasında 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı. Başbakan Üstel, anlaşmanın 16 milyar TL'lik hibe ve proje desteğini içerdiğini belirterek, anlaşmayı, "belki de tarihin en büyük protokolü" diye niteledi.

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 2024 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz imza koydu.

Ankara'daki TC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan imza töreninin ardından, Başbakan Ünal Üstel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ortak basın açıklaması yaptı.

Başbakan Üstel, basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün Ankara’da tarihi bir antlaşmaya daha imza attıklarını belirterek, yaklaşık 16 milyar TL’lik proje desteği ve hibeyi içeren TC-KKTC İktisadi ve Mali İş birliği Antlaşması’nın belki de tarihin en büyük protokolü olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra antlaşmanın hazırlanmasında emeği geçen herkese Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.

"KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN EKONOMİ HEDEFİNE YAKLAŞIYORUZ"

İmzaladıkları her protokolle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, her alanda içinde barındırdığı büyük potansiyeli ortaya çıkardıklarını kaydeden Üstel, “Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratma hedefimize daha da yaklaşıyoruz.” dedi.

"İSTİKRARI BOZMAYACAĞIZ"

Geçmişte Türkiye hükümetlerinin protokol imzalarından sonra en büyük sıkıntısının Kıbrıs’ın istikrasız hükümetleri olduğunu söyleyen Üstel, bu istikrasız dönemlerin çok ciddi zamanlar kaybettirdiğini kaydederek, "Önümüzde hem kurultayımız hem cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Onun ardında da 2027 genel seçimleri var. İstikrarı bozmayacağız. Önümüzdeki yaklaşık 3 yıllık kesintisiz hükümet dönemde, istikrarı bozmadan yolumuza devam edeceğiz. Hedeflediğimiz tüm büyük projeleri gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Başbakan Üstel, önümüzdeki 3 yıllık süreçte hayata geçireceklerini ise şu şekilde sıraladı:

“Yarım kalan Hastane Projelerini mutlaka tamamlayacağız. Güzelyurt Hastanesini açacağız. Pamuklu-Maraş-Lapta Sağlık Merkezlerini tamamlayacağız. Yeni Devlet Laboratuvarı tıbbi cihaz teminlerini yapacağız. Yarım kalan yol projelerini tamamlayacağız. Özellikle belli bir seviyeye gelen yol projelerine öncelik vereceğiz. Söz verdiğimiz, imzalarını attığımız, projelerini tamamladığımız sosyal konut projelerini başlatacağız. Geçtiğimiz hafta, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla, proje tanıtımını yaptığımız, Güzelyurt Soğuk hava deposu ve entegre tesislerini hizmete sokacağız. Tarımdan hayvancılığa, sanayiden küçük esnafımıza, özel sektörümüze, turizmden, eğitime, sağlıktan, ulaştırmaya, çalışma hayatından, iletişim teknolojilerine, e- devlete varıncaya kadar pek çok alanda ciddi projelere imza atacağız. Üniversite sektörümüzün sıkıntılarını, Türkiye’mizin deneyimlerinden yararlanarak aşacağız”

Üstel, ekonominin ivmesinin yukarıya dönmesiyle birlikte, halkın refah seviyesini artıracak önemli adımlar da atacaklarını, gençlere ve kadın girişimcilere yönelik, çok önemli yeni destek paketlerini devreye sokacaklarını belirten Üstel, “Yardıma muhtaçlarımıza, engellilerimize yönelik başlattığımız destek programlarımıza devam edeceğiz. Özetle az önce de ifade ettiğim gibi, yarınlar çok güzel olacak” dedi.

Konuşmasının sonunda Yılmaz ve Lefkoşa Büyükelçiliğine teşekkürlerini yineleyen Üstel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkürlerini sundu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konuşmasında, gerekli adımların atılmasında kararlı olduklarını söyledi.

“Temel hedefimiz Kıbrıs Türkü’nün daha güçlü bir geleceğe yürümesidir. Türkiye Yüzyılı aynı zamanda KKTC’nin de yüzyılıdır. Bu yüzyılı birlikte inşa edeceğiz.” diyen Yılmaz, KKTC’nin kalkınması için omuz omuza gönül birliği içinde çalışacaklarını kaydetti.

Yılmaz, protokole ilişkin, kardeşlik bağlarını daha da güçlendirecek, daha güçlü KKTC'nin inşaasına katkıda bulunacak önemli konularda fikir birliğine vardıklarını ifade ederek, ''E-Devlet işbirliğimiz kapsamında dijital dönüşüm, elektronik devlet kurumunun aktif hale getirilmesi yönünde yasal alt yapı tamamlanmıştır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ayrıca, KKTC'nin, haksız ambargo ve kısıtlamalara rağmen kalkınma sürecinde çok önemli mesafeler aldığının da altını çizdi.

Başbakan Üstel ve heyetinin bugün akşam saatlerinde yurda dönmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar