Üstel, EL-SEN'in dediğine geldi! Zehirli klor gazı ve yeni santral alımı için harekete geçildi

16 Ağustos 2024

Güncelleme: 18 Ağustos 2024

A
A

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, Teknecik'te klor gazının biriktiğini 10 kilometrelik alan içinde olan herkesin ölüm riski taşıdığını gündeme getirmişti. Kıb-Tek, klor gazları için ihale yapıldığını açıkladı. Ayrıca yeni santral alacağını duyurdu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Günlerdir süren elektrik kesintileri ve Teknecik'te salınan kara duman tartışma konusu olmuştu.

Başbakan Ünal Üstel, çalışanları sabotaj yapmakla suçlayarak polisi göreve çağırmıştı.

Dün gece ise AKSA ekibinin Teknecik'e girmesiyle başlayan gerginlik sonucunda EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu 3 saat süreyle tutuklandı.

Başbakan Üstel bugün yaptığı açıklamada tüm arızaların giderildiğini arızalı 5 santralın tamir edildiğini açıkladı.

EL-SEN ise Üstel'in açıklamasını yalanladı.

KIB-TEK SANTRAL ALIYOR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) enerji alanında büyük bir yatırım yapacağını duyurdu.

Bu yatırım, kurum tarihindeki en büyük yatırım olarak nitelendiriliyor ve toplam 80 milyon dolar değerinde.

Yatırım eksikliğini Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) ve muhalefet sıklıkla dile getiriyor, santral alınmasını istiyordu.

ZEHİRLİ KLOR GAZI İÇİN İHALEYE ÇIKILDI

Ayrıca Kıb-Tek, uzun yıllardır çözülmeyen ve halk sağlığı için risk oluşturan klor gazları ve tüplerinin bertarafı için bir ihale yapıldı ve sözleşme imzalandı.

Bu sayede halkın maruz kaldığı risk ortadan kaldırılacak.

Geçtiğimiz günlerde Çatalköy-Esentepe Belediyesi, Teknecik Elektrik Santrali'nin neden olduğu sorunlara ilişkin Çatalköy'de halka açık bir toplantı düzenlemişti.

EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, santralde birikmiş klor gazı bulunduğunu ve olası bir sızıntı durumunda 10 kilometrelik alan içinde bu gazı soluyan herkesin ölüm riski taşıdığını açıklamıştı.

Tuğcu, bu durumu "canlı bomba"ya benzeterek kamuoyunu uyarmıştı.

Kıb-Tek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Teknecik Elektrik Santralimize kısa vadede iki adet 50 MW gücünde mobil treyler kazandırdık. Bunun yanında 4 yıldır arızadan dolayı atıl durumda olan 17.5 MW gücündeki Dizel Makina 8'in tamiri tamamlanmıştır ve bir hafta içerisinde devreye alınması planlanmaktadır.  Yine iki adet yaklaşık 40 MW gücünde jeneratör temini için ihaleye çıkılmış, ancak ihaleye teklif verilmemiştir. Kıb-Tek artan enerji ihtiyacını göz önünde bulundurarak tarihinin en büyük yatırımına imza atarak, 40 MW yerine 80 MW gücünde jeneratör temini için karar alınmış ve ihale süreci başlatılmıştır. 

Ayrıca tüm santrallerimizin arıza ve bakımlarının yapılarak daha verimli çalışması için EÜAŞ ile birlikte çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bu periyodik bakımlar EÜAŞ tarafından yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilecektir. 

Son günlerde dizel makinelerin arızalanmasına sebep olduğu düşünülen tankların altında yıllar içerisinde biriken kirli yakıtın (slacın), ana tanklarda birikmesini önlemek adına slac tankı ihalesine çıkılmış, sözleşme imzalanıp tankların yapımına başlanmıştır. Yaklaşık 5 yılda bir bu yakıt tanklarının bakımının yapılması gerekmekte olup, bu tankların içerisindeki slacların temizlenmesi, ana tanktan günlük tanklara yakıt tahliyesi sırasında makinelere ulaşımının engellenmesi ve bu makinelerin arızalanmasına bilerek veya bilmeyerek sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Bu konuda da önlem olarak tüm tankların yedeklerinin alınması ve buna müteakip mevcut tankların bakımlarının yapılması konusunda karar alınmıştır.” 

“ALINAN YAKIT NUMUNELERİNİN ANALİZLERİ BAĞIMSIZ LABORATUVARLARDA YAPILMAKTADIR”

Alınan tüm yakıtların yükleme limanlarında test ve analizlerinin yapıldığının vurgulandığı açıklamada, Teknecik’te boşaltım öncesi alınan yakıt numuneleri analizlerinin de bağımsız laboratuvarlarda yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bizler yıllar içerisinde göz ardı edilen ve bu sistemin devamlılığının sağlanmasını engelleyen tüm noktalara inisiyatif kullanarak, sorumluluk alarak el attık, gereken kararları ürettik. İhale süreçlerini ve gereken işlemleri başlattık. Enerji yatırımlarının kısa vadede tamamlanmadığını göz önüne aldığımızda, Kıb-Tek olarak Sayın Başbakan Ünal Üstel'in öneri ve destekleriyle almış olduğumuz kararların ve yapmış olduğumuz yatırımların olumlu sonuçlarını süreç içerisinde halkımız da görecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar