Üstel Şuşa'da konuştu: Tüm Türk devletlerinin öz kardeşlerini kucaklamasını bekliyoruz

15 Haziran 2024

Güncelleme: 15 Haziran 2024

A
A

Şuşa'da konuşan Başbakan Üstel, "KKTC olarak TDT tam üyeliğine hazırız." mesajı vererek, "Tüm Türk devletlerinin öz kardeşlerini kucaklamasını bekliyoruz. Çünkü KKTC olarak biz, tüm kardeşlerimizle kucaklaşamaya hazırız." dedi.

ZgotmplZ Başbakanlık

Haber Merkezi

Başbakan Ünal Üstel, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde gerçekleşen “Türk Devletleri, Jeostratejik Gerçeklikler ve Küresel Felaketler Bağlamında Yeni Stratejik Hedeflere Doğru” konferansında konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın, 2022 yılında Semerkant’ta yaptığı zirvede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin anayasal adıyla teşkilata gözlemci üye olduğunu hatırlatan Üstel, "KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak girmesi Türk dünyasının son yıllardaki dayanışma vizyonunun gerçek bir örneğidir." dedi.

Bu gelişmenin kardeş Türk devletlerinin yan yana, omuz omuza olduğunu bir kez daha tüm dünyaya kanıtladığını vurgulayan Ünal Üstel, "Türk Devletleri Teşkilatı, oluşturulan sağlam kurumsal yapısı ile  küresel ve bölgesel ilişkiler bağlamında yarattığı potansiyelle üye ülkelerin sırtını güvenle yaslayacağı bir güç haline gelmiştir." vurgusu yaptı.

"TDT'NİN DOĞU AKDENİZ'DE SERHAT BEKÇİLİĞİNİ YAPAN BİR KKTC VARDIR"

Başkana Üstel, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizler de Türk Devletleri Teşkilatı’nın sınırlarını doğu Akdeniz’in ortasına kadar genişlettik. Türk Devletleri Teşkilatı’nın artık Doğu Akdeniz’de serhat bekçiliğini yapan bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır." dedi.

Kıbrıs Türk halkının yürütmekte olduğu varoluş mücadelesinde Türk devletlerinin dayanışması ve desteğinin büyük önem taşıdığını kaydeden Üstel,  Rum tarafının uyguladığı insanlık dışı izolasyonlara dikkat çekti.

“KKTC OLARAK TDT'YE TAM ÜYELİĞE HAZIRIZ”

Azerbaycan ile KKTC'nin son dönemde gelişen ilişkilerini ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin artık Türk Devletleri Teşkilatı'na tam üye olmasının zamanının geldiği" açıklamasını işaret eden Ünal Üstel, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, tam üyeliğe de hazırız ve inanıyoruz ki bu da çok kısa bir sürede gerçekleşecektir." dedi.

"KAPILARINIZI BİZE AÇMANIZI BEKLİYORUZ"

Başbakan Üstel sözlerini şöyle noktaladı:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, dünya ile kucaklaşmak istiyoruz. Bu noktada dünya ile kucaklaşmadan önce milletimizle kucaklaşarak, milletimizden aldığımız güçle bu yolculuğa çıkmak istiyoruz. Milletimiz samimi bir şekilde arkamızda olursa, bu dünyada karşımızda kimse duramaz. Tüm Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri’nden, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi geliştirme noktasında kapılarını bize açmasını bekliyoruz. Biz ortak bu milletin tarihte kurulan son devletiyiz, hepinizin kardeşiyiz, tüm Türk devletlerinin de öz kardeşlerini kucaklamasını bekliyoruz. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak biz, tüm kardeşlerimizle kucaklaşamaya hazırız. Biz kardeşiz. Biz ortak bir milletin, kardeş devletleriyiz. Köklerimiz bir, atalarımız birdir. Tarih boyunca üzüntümüz bir, sevincimiz bir oldu. Acımız bir, yasımız bir oldu. Dilimiz bir, davamız bir oldu. Yani geçmişimiz birdi, geleceğimiz de bir olmalıdır. Şuşa’dan haykırıyorum; bu coğrafya gardaşlarımızındır ve sonsuza dek gardaşlarımızın kalacaktır."


KKTC, TDT'YE GÖZLEMCİ ÜYE

Özbekistan'da 10-11 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen TDT Zirvesi'nde üye devletler, Kıbrıs Türk tarafının grupta gözlemci üye olarak temsil edilmesi konusunda anlaşmışlardı.

Anayasal ismiyle KKTC'yi gözlemci olarak kabul eden Türk Devletleri Teşkilatı, resmi sitesine KKTC'nin adını ve bayrağını da 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı'nda eklemişti.

Türk Devletleri Teşkilatı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'ı kapsıyor. Macaristan ve Türkmenistan da gözlemci statüsüne sahip.

KKTC, 28 Nisan 2023 tarihinde de Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'ne (TÜRKPA) gözlemci üye olarak kabul edilmişti. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin üyesi olduğu TÜRKPA’da, Macaristan da gözlemci üye.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar