Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı 4 yıl sonra Meclis'ten geçti

3 Temmuz 2024

A
A

2020 yılında Türkiye ile yapılan Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı bugün oy çokluğuyla onaylandı. CTP Milletvekili Ürün Salyalı, yasa tasarısının dört yıl sonra Meclis’e getirilmesini eleştirdi.

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi'nde, 2020 yılında KTC Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı (Onay) Yasa Tasarısı oy çokluğuyla onaylandı. Yapılan açık oylamada, tasarı 26 kabul ve 6 ret oyuyla kabul edildi.

CTP MİLLETVEKİLİ ÜRÜN SOLYALI'DAN TEPKİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Ürün Solyalı, protokolün 2020'de UBP-HP hükümeti döneminde imzalandığını ancak yasa tasarısının dört yıl sonra Meclis’e getirilmesini eleştirdi. Solyalı, yasa tasarısının güncel durumla uyumlu olmadığını ifade ederek CTP’nin ret oyu kullanacağını açıkladı.

Ayrıca, komitede yapılan uzman değerlendirmelerine işaret ederek mühendislerin güncel ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuata katkı sunulması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Solyalı, “Mühendisler geldi, ‘imzalanan protokol o dönemde Meclis'ten geçseydi belki bize ışık tutardı ama 6 Şubat depremi yaşandı, biz tedbirlerimizi almaya başladık, kurgumuzu yaptık, denetimleri yapıyoruz, mevzuatımıza katkı koyun’ dedi… Hepsi tutanaklarda var…” diye konuştu.

BAKAN ARIKLI’DAN YANIT

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, onay protokolünün kendi döneminde hazırlanmadığını ve altyapısının dörtlü hükümet zamanında oluşturulduğunu belirtti. UBP-HP döneminde imzalanan bu protokolün, özellikle 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen deprem sonrası binaların güvenliği konusunda önemli olduğunu vurguladı. Arıklı, bu yasa tasarısının beton üretimi ve taşıma süreçlerinde denetim ve kontrol öngördüğünü ifade etti.

Bakan Arıklı, Kuzey Çevre Yolu ile ilgili 17 ara emri olduğunu, bunların çoğunu çözdüklerini ve kalan 2’siyle ilgili mahkemede uzlaşıldığını açıkladı. Kuzey Çevre Yolu'na katlı kavşak yapılacağını, Gönyeli çemberinin rahatlayacağını ve Lefkoşa trafiğinin bu sayede iyileştirileceğini belirtti. Yolun aydınlatılması konusunda da çalışmaların sürdüğünü ve kaynak arayışında olduklarını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar