Yarkıner: Trafik ilkel kaldı... "74'ten beri ölüm uykusundayız"

11 Eylül 2024

Güncelleme: 11 Eylül 2024

A
A

MMO Başkanı Yarkıner, trafikte "sıfır can kaybı" hedefiyle strateji ve planlamalar yapılması gerektiğini kaydederek, 1974’ten beri bu konuda ölüm uykusunda olunduğunu savundu.

ZgotmplZ

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, KKTC’nin trafik tehlikesine karşı “ölüm uykusunda” olduğunu savundu.

Trafikte yaşanan can kayıplarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Yarkıner, ölümlü kaza oranının Avrupa Birliği’nin 6 katı olduğunu belirterek, “Trafik bu kadar ilkel ve güvensiz kalmışsa, 1974’ten beri bu konuda ölüm uykusunda olmamızdandır.” dedi.

Yarkıner, trafikte "sıfır can kaybı" hedefiyle strateji ve planlamalar yapılması gerektiğini kaydederek, Oda’nın her zaman yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Yarkıner yazısında alınması gereken şu önlemlere işaret etti:

  • Araçların kütlesi arttıkça çarpışma şiddetinin de artması ve yavaşlama kabiliyeti azalmasından dolayı yol hız limitleri araç sınıflarına göre belirlenmeli.
  • Dağ yolu simetrik olmadığından yol ortası çizgiler yanlış, düzeltilmesi gerekiyor.
  • Yolların güvenlik zaafiyetleri ve riskleri belirlenerek uyarılar yapılmalı. Tehlikeler konusunda uyarı yapılmaması halinde yaşanacak kazalardan Karayolları Dairesi de sorumlu olur.
  • Dikmen-Boğaz yolu trafiğe açılması sakıncalı bir yoldur. Yol sonunda çok derin, can kaybına neden olacak derecede güvensiz bir banket var. Bu yolda meydana gelebilecek kazada resmi kurum ile sürücü müştereken sorumludur.
  • Ağır hizmet sınıfı araçlar için takometre şartı getirilmeli ve bu araçların hızları azami 85 km/saat olarak sınırlandırılmalı.
  • Ülkeye sokulacak araçların, yaya koruyucu, şerit takip, öndeki araç takip mesafesi, hız limiti ve hız levhası okuma, frenleme, araç üreticisinin belirlediği aks yüklerine uygun toplam ağırlık ölçme teknolojik ekipmana sahip olması zorunlu hale getirilmeli.

Yarkıner, yeni düzenlemelerin etkisinin ancak 5 yıldan sonra görülebileceğini, ancak söz konusu hususların Avrupa Birliği üyelerinde ve Türkiye’de yasallaştığını belirterek, “Ülkemizde bu konu yasallaşmadığı için dünyadaki güvenlik donanımından yoksun araçlar ülkemize ithal ediliyor.” dedi.

"AB'NİN 6, TÜRKİYE'NİN 3 KATI"

KKTC’de meydana gelen ölümlü çarpışma oranının Avrupa Birliği oranının 6 katı, Türkiye oranının ise 3 katı olduğunu kaydeden Yarkıner, araç ve nüfus artışının çarpışma oranını arttırabileceğini, ölüm sayısının da artmaması için belirtilen tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Arkıner, “Ulaştırma Bakanlığı’nca tedariki planlanan hız ve aks yükleri denetim sistemi ana yol güzergahlarına kurulmalıdır. 40 tonluk bir aracın 'yolun hizmete uygun kullanım ömrüne etkisi' bin kilogramlık aracın 6 bin mislidir.” dedi.

Adaya çalışmak maksadıyla gelen işçilere, yetersiz donanıma sahip olmasına rağmen 30-40 tonluk araçlar kullandırıldığını da belirten Arkıner, araç muayene istasyonlarının rant yeri olmaması, özelleştirilmemesi gerektiğini de belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar