Yasa onaylandı, hapis cezası arttı... Ölümlü kazalarda üst sınır 14 yıla çıkarıldı

9 Temmuz 2024

Güncelleme: 9 Temmuz 2024

A
A

Ölümlü trafik kazalarında verilecek hapis cezalarında üst sınır yedi yıldan on dört yıla çıkarıldı. Ayrıca, mahkemelerin ehliyete el koyma veya ehliyet sahibi olmaktan men etme yetkisi de genişletildi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Yapılan değişiklikle, ölümlü trafik kazalarında verilecek hapis cezalarında mahkemelerin takdir yetkisi genişletilerek, üst sınır yedi yıldan on dört yıla çıkarıldı.

Meclis'in gündemine getirilecek olan Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nda üst sınır 10 yıl olarak düzenlenmişti.

Ayrıca, mahkemelerin ehliyete el koyma veya ehliyet sahibi olmaktan men etme yetkisi de genişletildi. Bu kapsamda, öğrenci ehliyeti de dahil olmak üzere, hangi ülkede verildiğine bakılmaksızın bu yetkinin genişletilmesi düzenlendi.

Araç sürücüsünün beş gün içerisinde mahkemeye çıkarılması kuralı, sürücünün kaçması veya hastanede olması gibi durumlarda uygulamada sıkıntı çekildiği gerekçesiyle beş iş günü olarak düzenlendi.

TALAT: YETERLİ DEĞİL

CTP Milletvekili Ongun Talat, yapılan değişiklikle ölümle sonuçlanan trafik kazalarında üst sınırın 7 yıldan 14 yıla çıkarıldığını ancak bunun kazaların önlenmesinde yeterli olmadığını belirtti. Talat, Kuzey Lefkoşa Çevre Yolu'nun ışıklandırılması için 2,2 milyona ihtiyaç duyulduğunu ve bu paranın bulunamamasını eleştirdi. Ayrıca, bir TSK mensubu sürücünün neden olduğu ölümlü kazada sürücünün ülkenin yargı yetkisinin dışına çıkarılmasını eleştirerek, hükümetin yükümlülükleri konusunda eksiklikler olduğunu ifade etti.

SOLYALI, YOLLARIN DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİ

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, hükümete yedi yıldan on dört yıla çıkan bir sorumluluk yüklendiğini vurgulayarak, yol, ışıklandırma, eğitim ve denetim gibi alanlarda eksikliklere işaret etti. Solyalı, mahkemenin bağımsızlığının korunması gerekliliğini belirterek, yargıda pazarlık payı olmaması ve kimseye imtiyaz sağlanmaması gerektiğini söyledi.

ARIKLI: DİĞER YASA TASARISI DA MECLİS'E GELECEK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yasada üst sınırın 10 yıldan 14 yıla çıkarılmasını takdirle karşıladığını belirtti.

Arıklı, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın da yakında Genel Kurul'a geleceğini ve trafikteki diğer cezalarda da artışa gidileceğini kaydetti.

Yakın zamanda Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın da Genel Kurul’a geleceğini ve trafikteki diğer cezalarda da artışa gidileceğini kaydeden Arıklı, bu tasarıda cezaların 100’de 200’lere çıkarıldığını, gelecek tasarıda özellikle 100 promil üzerinde alkollü araç sürenlerin ehliyetine el konulması ve asgari ücretin 2 katı ödeme gibi cezaların yer aldığını belirtti.

 Arıklı, bu yılki ölümlü trafik kazalarının sürücülerden kaynaklı olduğunu yineleyerek, polis raporlarında yer alan “aşırı hız, alkol, dikkatsiz sürüş, cep telefonu” suçlarına işaret etti.

Göreve gelir gelmez müfettiş sayısını artırmak istediğini de söyleyen Bakan Arıklı, tüm çabalarına rağmen Kamu Hizmeti Komisyonu’nun ilgili sınav için en erken eylül ayına kabul verdiğini söyledi.

Eksikliklerin farkında olduklarını, ancak onca yılın eksikliklerinin sorumlusunun kendi dönemiymiş gibi davranılmasının doğru olmadığını dile getiren Arıklı, yapılması gerekenin karşılıklı suçlama değil, bütçe yaratmak olduğunu; bunun arayışı içerisinde olduklarını kaydetti.

Arıklı, “Gelin hep birlikte alkole karşı, süratli sürüşe karşı kampanya başlatalım.” diye çağrıda bulunarak, 300 tane hız kameranın ülkeye getirilmesi için başlattığı çalışmayı hatırlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar