Yaycı, Töre'ye "Mavi Vatan" haritası hediye etti

30 Ağustos 2024

A
A

Mavi Vatan doktrinin fikir babalarından Cihat Yaycı, 30 Ağustos münasebetiyle ziyaret ettiği Cumhuriyet Meclisi Töre'ye "Mavi Vatan" haritası hediye etti. Töre, "Mavi Vatan yoktur." diyenlerin büyük bir gaflet içerisinde bulunduğunu söyledi.

ZgotmplZ Cumhuriyet Meclisi Basın

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, "Mavi Vatan" doktrinin mimarlarından, akademisyen ve yazar, emekli Tümamiral Cihat Yaycı ile ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Töre kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’nin sadece kara parçasından ibaret olmadığını vurgulayarak, deniz ve hava kıta sahanlığına dikkat çekip, hepsinin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Zorlu Töre, "Mavi Vatan yoktur." diyenlerin büyük bir gaflet içerisinde bulunduğunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de kara, deniz ve hava sahası ile Mavi Vatan’ın parçası olduğunu belirtti.

KKTC’nin tüm hak ve menfaatleri doğrultusunda yetkinlerini kullanacağını belirten Zorlu Töre, Türkiye ile birlikte Doğu Akdeniz'de yürütülen faaliyetlere değindi.

Tarihten bugüne gelen kadar Kıbrıs adasının önemini anlatan Meclis Başkanı Töre, Kıbrıs’a hakim olanın tüm Orta Doğu ile Anadolu’ya kontrol edebileceğini kaydetti.

Türkiye ile KKTC’nin birlikte hareket ettiğini belirten Töre, Doğu Akdeniz’de yapılan sismik ve sondaj araştırmalarının bölgede Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi.



Cihat Yaycı da, Başkan Töre’nin, milliyetçiliğinin, vatanperverliğinin ve Türklük için verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu belirterek, kendilerine yol gösterdiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye teatisinde bulunuldu. Yaycı, Töre'ye "Mavi Vatan" haritası hediye etti. 

MAVİ VATAN

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin olarak tanımlanıyor.

Deniz kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve bu alanlardaki güvenliğin sağlanması gibi konuları içeriyor. Dolayısıyla Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ve bu bölgelerdeki stratejik, ekonomik ve askeri çıkarlarını ifade ediyor. Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi, deniz ticareti yollarının kontrolü ve bölgesel güç dengesi de bu politika içine dahildir.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan "Mavi Vatan" doktrinini geliştiren Cihat Yaycı, 2010'da Temel Deniz Hukuku kitabında bunu kayda geçirmişti.

Cihat Yaycı tarafından oluşturulan Mavi Vatan haritası.
CİHAT YAYCI KİMDİR?

1966 yılında Elazığ’da doğan Doç. Dr. Cihat Yaycı, 1984’te Deniz Lisesi’ni bitirdi. Ardından 1988’de Deniz Harp Okulu, 2000 yılında Deniz Harp Akademisi ve 2003’te Milli Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. Donanma Komutanlığı karargâhında Konsept Şube Müdürlüğü yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında Yönetim Analiz ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Strateji ve Prensipler Şube Müdürlüğü ile Strateji ve Antlaşmalar Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Marmara Üniversitesi’nde İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri Naval Postgraduate School’da ise Fizik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. 2005-2006 yılları arasında TCG Kemalreis’in komutanı olarak görevlendirildi. 2011-2012 yıllarında 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru oldu. 30 Ağustos 2012’de Tuğamiralliğe terfi etti. Aynı yıl Moskova Askeri Ataşesi görevine getirildi. 2014’te Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü, 2015’te ise Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı görevlerini üstlendi. 29 Temmuz 2016’da Tümamiral oldu. Aynı yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na getirildi. 20 Ağustos 2017’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı görevine atandı. 18 Mayıs 2020’de görevinden istifa etti. Şu anda Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (DEGS) Başkanlığı’nı yapmaktadır.

Yaycı'ya geçtiğimiz nisan ayında KKTC vatandaşlığı verilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar