Duruşması İsias'la aynı anda görüldü: Müteahhit tutuklandı

23 Ekim 2024

Güncelleme: 23 Ekim 2024

A
A

Adıyaman'ın Besni ilçesinde 80 kişinin yaşamını yitirdiği Yukarı Şehir davasında, şubat ayından bu yana serbest olan müteahhit tutuklandı.

ZgotmplZ

Türkiye'deki 6 Şubat depremlerinde, Adıyaman'ın Besni ilçesi Yukarı Şehir bloklarında hayatını kaybedenlere ilişkin davanın ilk duruşması dün Adıyaman Adalet Sarayı'nda görüldü.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, savunma ve müşteki avukatlarının ifadeleri ile başladı. Sabah 09.00'da başlayan duruşma, 14. 30'da sona ererken, mahkemenin verdiği ara kararla müteahhit Şükrü İşitmen'in tutuklanmasına karar verildi. 

Mahkeme heyeti ayrıca verdiği ara kararla duruşmayı 21 Ocak 2025 tarihine erteledi.

6 Şubat Deprem Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tarık Önder, duruşma çıkışında müşteki avukatları ve yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte bir basın açıklaması yaptı.

6 Şubat Deprem Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tarık Önder
"VİCDANLARI RAHATLATAN KARAR"

Önder şunları söyledi:

"6 Şubat depreminin üzerinden 20 ay geçti. Bugün Adıyaman 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Besni Yukarı Şehir Konutları'nda vefat eden 80 kişinin yakınları olarak adalet için ilk duruşmaya katıldık. Acılı aileler olarak, savcılık tarafından iddianamede ve bilirkişi raporunda asli kusurlu olan 15 sanığın tutuklu  yargılamalarını avukatlarımız aracılığıyla talep ettik. 

Mahkeme heyeti, müşteki ve tanık ifadeleri, bilirkişi raporları ve gazete kupürlerinde bu binanın yapımda sorumlu olan kişinin müteahhit Şükrü İşitmen olduğunu tescil ederek, vicdanları rahatlatan bir karar vermiş ve İşitmen'i tutuklamıştır. Türk adaletine güveniyor ve teşekkür ediyoruz.

Bizler, suçlular hak ettiği en ağır cezayı bulana kadar hukuk önünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Adalet talebimiz yerine getirilene kadar tüm platformlarda hakkımızı arayacağız."

"BİR NEBZE OLSUN MUTLUYUZ"

Müşteki avukatlarından Zeynep Sena Yığılı da yaptığı açıklamada, “İlk celse görüldü, tutuklama talebinde bulunmuştuk ve karşılandı. Bir nebze olsun mutluyuz şu aşamada. Yargılamanın her aşamasında titizlikle sonuna kadar ilerleteceğimizin garantisini veriyoruz.” dedi.


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman'ın Besni İlçesi 15 Temmuz Şehitler Mahallesi'nde bulunan Yukarı Şehir Kooperatif Evleri B Blok tamamen yıkıldı, D bloğun ise yarısı yıkıldı. Enkaz yığınına dönen binada 80 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi de yaralandı.

Yukarı Şehir Kooperatif Evleri soruşturması aşamasında 13 Şubat 2023 tarihinde tutuklanan eski AK Parti Besni İlçe Yönetim Kurulu ve MÜSİAD üyesi müteahhit Şükrü İşitmen ile müteahhit Nuri Tuğsuz, 12 ay tutuklu kaldıktan sonra 12 Şubat 2024 tarihinde tahliye edilmişlerdi. Tahliyelerden sonra hazırlanan iddianamede yer alan Atatürk Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda sanıkların "asli kusurlu" olduğu belirtilmişti.

Aynı müteahhitlerin yaptığı Besni'deki Üzümkent'te ise 83 kişi hayatını kaybetmişti. Üzümkent davası da, 25 Ekim Cuma günü Adıyaman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar