"Gerekirse, Kuzeyde deniz üssü yaparız"

22 Temmuz 2024

A
A

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kıbrıs'ta kurulacak deniz üssüne ilişkin, "Biz siyasi üs yapıyoruz, Türkiye gerektiğinde gereken adımları atar." diyerek, gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde yapacaklarını kaydetti.

ZgotmplZ AA

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50’nci yılı kutlama programına katılmak üzere geldiği KKTC’den  dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

"KIBRIS, 85 MİLYONUN DAVASI"

Erdoğan, "İktidar ve muhalefet olarak verdiğimiz birlik tablosunu kıymetli görüyorum. Kıbrıs davasının sadece bizim değil, 85 milyonun davası olduğu anlaşılmıştır." diye konuştu.

"KAZANIMLARI TÜM DÜNYADA TANINAN KIBRIS TÜRK DEVLETİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1974 Barış Harekatı'yla kurulan, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanıyla tahkim edilen kazanımları, tüm dünyada tanınan Kıbrıs Türk Devleti ile taçlandıracaklarını belirtti.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın açıklamalarının Türk-Yunan ilişkilerini tekrar soğutma noktasına getirebilecek düzeyde olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, zaman zaman Yunanistan'daki popülist figürlerin bu tür söylemlerle iki ülke arasındaki ilişkileri dinamitleme gayretlerine şahit olduklarını hatırlattı.

"ONLAR ASKERİ ÜS YAPIYOR, BİZ SİYASİ ÜS... TÜRKİYE YAPILMASI GEREKENİ YAPAR"

Güney Kıbrıs'ın Yunanistan ile Larnaka'da kuracağı söylenen deniz üssüne ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, Ada'da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı binasıyla, Kuzey Kıbrıs Parlamento binası inşaatını yaptıklarını kaydederek, “Herhalde bu üslerden daha önemli bir şey yok. Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz. Çalışmayı en güzel şekilde devam ettireceğiz. Yani Türkiye gerektiği zamanda gereken adımları atar, yapılması gerekenleri yapar." şeklinde konuştu.

“GEREKİRSE KUZEYDE DENİZ ÜSSÜ VE YAPILARINI YAPARIZ”

Ada'nın huzuruna asla katkı sağlamayacak, gerginlikleri artıracak ve uluslararası hukuk ihlallerine yol açacak adımlardan özenle kaçınmak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“İsrail'in katliamına ortak olmak ne Rumlara ne Yunanistan'a fayda sağlar. Ayrıca gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde yaparız. Bizim de denizimiz var. Mesela yeni bir doğal gaz gemisi alıyoruz. Sakarya Gaz Sahası'ndaki gaz üretiminde kullanılacak. 5 milyon hane halkına yetecek kadar doğal gazı üretecek bu platform belki orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Zaten o üssü gördükleri zaman yeter onlara."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar