Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı, Türk halkından özür diledi

1 Temmuz 2024

Güncelleme: 2 Temmuz 2024

A
A

Kayseri'de 7 yaşındaki çocuğa cinsel saldırıda bulunan Suriye uyruklu şahıs tutuklandı. Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, ''Türk halkından özür diliyorum'' dedi. Olaylarda, çok sayıda görevli yaralandı.

ZgotmplZ

Kayseri'de Suriye uyruklu şahsın 7 yaşındaki çocuğa cinsel saldırısıyla birlikte büyüyen olaylar, gündemdeki yerini koruyor.

Kayseri'yi karıştıran ve büyük şiddet gösterilerinin yaşanmasına neden olan olay sonrası çocuğa istismarda bulunan Suriyeli şahıs tutuklandı.

Sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşımda bulundukları gerekçesiyle 6 kişi de İstanbul'da gözaltına alındı. 

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Danişmentgazi Mahallesi'ndeki Suriye uyruklu bir kişinin yaşça küçük bir kız çocuğuna taciz ettiği iddiaları ortaya atıldı.

Anadolu Ajansı, mahallede pazar yerinde bulunan tuvalette Suriye uyruklu İ.A'nın (26) amcasının kızı 7 yaşındaki Suriyeli M.A'ya cinsel istismarda bulunduğunun iddia edildiğini bildirdi.

İddia sonrası Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Kayseri Valiliği ise Suriyeli olduğu belirtilen şüphelinin, “Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz sonrası” gözaltına alındığını belirtti. Şüpheli daha sonra turuklandı.

Ancak iddianın kent sakinleri arasında yayılması Suriyeli göçmenlere yönelik öfkeyi körükleyerek infiale neden oldu.

SOKAKLARDA GERGİNLİK TIRMANDI

Haberin duyulması sonrası, sokağa inen bazı kalabalık gruplar belli noktalarda toplandı.

Sosyal medyada, bazıları göçmen karşıtı slogan atan grupların sokaklarda yürüdüğü videolar paylaşıldı.

Eskişehir Bağları gibi Suriyelilerin yoğunlukta olduğu bilinen bölgelerde, işyerleri ve araçlar ateşe verildi ya da zarar gördü.

Gece sokağa dökülen mahallelilerin bazı dükkanları ateşe verdiği, bazıları araçları da parçaladığı görüntüler sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı.

Şiddet olaylarında 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye eri yaralandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Suriye sınırında yaşanan olaylarla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Dün Kayseri'de bugünse Suriye sınırında yaşanılan olaylarla ilgili açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir."

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ BAŞBAKANI: TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, CNN Türk'te Fulya Öztürk'ün sunduğu Tarafsız Bölge programında Kayseri'de yaşanan provokasyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Mustafa, "Tekil olayları büyütmek, iki ülkenin de halkına zarar verir. Biz burada misafiriz ve Suriyeliler de misafirlik kurallarına uymalı. Suriyelilere, kanunlara saygı göstermeleri gerektiğini sürekli vurguluyoruz" dedi.

"BİZ SURİYELİLERE KANUNLARA UYMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ"

Abdurrahman Mustafa'nın açıklamalarından önemli ayrıntılar şöyle:

''Dün bazı üzücü olaylar yaşandı Kayseri'de. Türkiye Cumhuriyeti devleti gerekeni yapıyor. Münferit olayları büyütmek iki ülkenin de halkın da yararına olmaz. Biz burada misafiriz. Suriyeliler de misafirlik değerlerini bilmesi gerekiyor. Biz Suriyelilere kanunlara uyması gerektiğini söylüyoruz. Kanunlara uymayanlar da deport ediliyor. Biz büyük projeler üzerinde çalışıyoruz Türkiye ile. Terörle mücadelede bunu yaptık. Terör örgütleri oldukça Türkiye ile işbirliğine devam edeceğiz. Ferdi olaylarının hesabını biz sormaya kalktığımızda provoke ediliyor. Suriye tarafındaki asayişi sağlamakla yükümlüyüm. Güvenliği sağladığımızda buradaki misafirler Suriye'ye dönecektir. İçişleri Bakanı'nın ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları her tarafı tatmin edecek açıklamalardır. Olayları provoke ederek olayları Suriye'ye taşımak istiyorlar. Suriye'nin kuzeyinde biz istikrarı sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'deki olayları Suriye'ye, Suriye'de yaşananları da Türkiye'ye sağlamak gerekiyor.''

BAKAN TUNÇ: TACİZCİ TUTUKLANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada çocuk ve ailenin de koruma altına alındığını söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" vurgusunda bulunan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

''Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde meydana gelen çocuk istismarı olayıyla ilgili Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Çocuk ve ailesi ise devletimizin koruması altındadır.

Suriyeli sığınmacılar üzerinden milletimizin birliğini ve ülkemizin huzurunu bozmaya yönelik faaliyetler ile sosyal medya üzerinden yapılan provokatif girişimler ve asılsız iddialarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturmalar sürdürülmekte olup, gözaltı kararları verilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, kanunlar çerçevesinde gerekli cezaları uygulamaktadır.

Ayrımcılık yaparak, ötekileştirerek ve nefret dili kullanarak milletimizin arasına nifak tohumları ekmek isteyenler asla amacına ulaşamayacaktır.

Aziz milletimiz, sağduyulu davranarak ülkemizi karıştırmak isteyenlere asla müsaade etmeyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar