''Barış BerABerlikten Geçer'' sloganıyla AB günü kutlandı

24 Mayıs 2024

Güncelleme: 25 Mayıs 2024

A
A

Lefkoşa'da, Avrupa Komisyonu desteğiyle düzenlenen "2024 Avrupa Birliği (AB) Günü" etkinliği, "Barış BerABerlikten Geçer" sloganıyla Zahra Sokak'ta gerçekleştirildi.

ZgotmplZ

Avrupa Komisyonu desteğiyle düzenlenen "2024 Avrupa Birliği (AB) Günü" etkinliği Lefkoşa'da yapıldı.

"Barış BerABerlikten Geçer" sloganıyla Zahra Sokak'ta gerçekleşen etkinlik, AB ülkeleri, birlikte sunulan fırsatlar ve AB destekli projelerin tanıtıldığı stantların yanı sıra konserler, müzik ve koro dinletileri, çocuklar için aktiviteler, atölye çalışmaları ve halk dansları gösterileri gibi çeşitli etkinliklerle renkli bir atmosfere sahne oldu.

Etkinliğin açılış konuşmalarını Avrupa Komisyonu Yapısal Reform ve Destekten Sorumlu Genel Müdürü Mario Nava, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Selçuk Yürükoğulları ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı yaptı.

MARİO NAVA AP SEÇİMLERİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Mario Nava, konuşmasında 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine dikkat çekerek, oy hakkı olan Kıbrıslı Türklere oy kullanma çağrısında bulundu. Nava, seçimlerin önümüzdeki beş yıl içinde kaynakların nasıl harcanacağı, ittifakların nasıl şekilleneceği ve politikaların nasıl belirleneceğini tayin edeceğini belirtti. Ayrıca, AB'nin son dört yılda Kıbrıslı Türklere yönelik projelerde elde ettiği ilerlemelerden bahsetti. Yeşil Hat Tüzüğü ticaret hacminin 4 milyon Euro'dan 16 milyon Euro'ya çıkması, hellim tescili ve hayvan hastalıklarının sıfır noktasına çekilmesi gibi önemli gelişmelere değindi.

Nava, 2006 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs'a yönelik projelere toplam 688 milyon Euro kaynak aktarıldığını ifade ederek, bu projelerin içinde atık su arıtma tesisleri, su ve kanalizasyon hatları, gıda güvenliği ve hayvan sağlığına destek ve 2 bin 150 öğrenciye verilen AB burslarının bulunduğunu belirtti. Nava, etkinliğin gerçekleşmesinde katkıda bulunan tüm organizasyon, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Selçuk Yürükoğulları, konuşmasında birinci önceliklerinin halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesi olduğunu vurguladı. Yürükoğulları, AB reform çalışmalarına ve projelere destek vermeye devam edeceklerini ve bu alanda öncülük yapmayı sürdüreceklerini belirtti. Tüm bakanlık, kurum ve kuruluşların ekonomi, eğitim, çevre, tarım, sağlık ve diğer alanlarda AB standartlarını yakalamak için çalıştığını ve Kıbrıs Türkler üzerindeki izolasyonun kaldırılması adına tüm gücüyle mücadele ettiğini kaydetti.

MEHMET HARMANCI: AB BARIŞ PROJESİ

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, AB'nin bir iş birliği, birlikte yaşam ve barış projesi olduğunu söyledi. Harmancı, kutlamalara "birlikte olamamanın" burukluğunun hakim olduğunu ifade etti. Akdeniz ve AB bölgelerinin kritik bir dönemden geçtiğini belirten Harmancı, barışı ve barış dilini her yerde kullanmak gerektiğini vurguladı. Harmancı, AB'nin de kendi değerlerini öne sürerek Gazze'deki soykırıma karşı durması gerektiğini kaydetti. Ayrıca, üç bin Kıbrıslı Türk'ün Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanarak, AB'ye varlıklarını ve haklarını hatırlatması gerektiğine dikkat çekti.

Etkinlikte, mevcut görevini tamamlayarak adadan ayrılacak olan Avrupa Komisyonu Yapısal Reform ve Destekten Sorumlu Genel Müdürü Mario Nava'ya, katkılarından dolayı teşekkür edilerek hediye takdim edildi.

Etkinlik boyunca AB ülkelerinin ve AB destekli projelerin tanıtıldığı stantlar kuruldu. Ayrıca, konserler, müzik ve koro dinletileri, çocuklar için çeşitli aktiviteler, atölye çalışmaları ve halk dansları gösterileri yapıldı. Katılımcılar, AB'nin sunduğu fırsatları ve projeleri yakından tanıma imkanı buldular.

Bu yılki Avrupa Birliği Günü etkinliği, hem eğlenceli hem de bilgilendirici aktivitelerle dolu dolu geçti ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar