3'lü görüşmede, Holguin'in hazırladığı bir konsept belge masaya gelebilir

13 Ekim 2024

A
A

BM Genel Sekreteri Guterres'in, Salı günü yapılıcak olan 3'lü görüşmede Holguin tarafından hazırlanan ve daha önce hiçbir tarafla paylaşılmayan bir belgenin gündeme getirebileceği öne sürüldü.

ZgotmplZ

Rum basını, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in 15 Ekim Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde gerçekleştirecekleri gayriresmi görüşmeye geniş yer verdi.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri Guterres'in bu görüşmede kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin tarafından hazırlanan ve daha önce hiçbir tarafla paylaşılmayan "consept paper" (konsept belge) adlı bir dokümanı gündeme getirebileceğini iddia etti.

Bu belgenin, Guterres’in 2017'de sunduğu çerçeveye benzer mini bir çözüm çerçevesi niteliğinde olabileceği öne sürülüyor.

Haberde, Guterres’in yemekte Kıbrıs Rum tarafının talep ettiği “güvenlik” ile Kıbrıs Türk tarafının üzerinde durduğu “siyasi eşitlik” konularını ele alacağı, bu konuların tartışılmasının ise müzakerelerin yeniden başlaması için tarafların yeşil ışık yakmasına sebep olabileceği ifade ediliyor. Gazete, Hristodulidis’in Holguin’in adaya yeniden dönmesine karşı çıkmayacağını, ancak Tatar’ın tutumunun kritik olduğunu ve Türkiye’nin direktifleri doğrultusunda hareket edeceğini ileri sürdü.

Öte yandan, Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Kıbrıs Rum tarafının görüşmeye karşı tarafın siyasi irade göstermesi durumunda ilerleme kaydedilebileceği inancıyla katılacağını belirtti. Letimbiotis, Hristodulidis’in hem iç politikada hem de diplomatik olarak güçlenmiş bir şekilde New York’a gittiğini savundu. MED-9 zirvesinde Kıbrıs sorununa ilişkin Türkiye’ye yapılan çağrının da bu süreci desteklediğini ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar