Algı oyunlarıyla krizin sebebi CTP gösteriliyor! Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken açıklama

8 Ekim 2024

Güncelleme: 8 Ekim 2024

A
A

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, yaşanan siyasi krizin nedeni olarak CTP'nin gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca bazı gazeteciler tarafından, CTP'nin Meclis'ten çekildiği ve krize neden olduğu haberleri servis edildi.

ZgotmplZ

Dün başlayan Meclis Başkanlığı seçimleri siyasi bir krize dönüştü. UBP'nin adayı Zorlu Töre, 5. turda adaylıktan çekildi ve yerine Kutlu Evren gösterildi. Ancak Evren, ilk turda 26 ret oyu alarak veto edildi ve Meclis'te tartışmalar başladı. Oturuma ara verildi, ancak Zorlu Töre Meclis'i resmi olarak kapatmadı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ziyaretine gitmek üzere ülkeden ayrıldı ve Meclis Başkanlığı vekaleti Töre'ye geçti. Töre'ye vekaleten görev yapan CTP'li Fazilet Özdenefe, CTP'nin kararı doğrultusunda Meclis oturumunu açmama kararı aldı ve parti erken seçim çağrısında bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI CTP'Yİ SORUMLU GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Tatar'ın Türkiye programlarını iptal ederek ülkeye döneceği duyuruldu. Açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin Meclis'ten çekilmesi nedeniyle yaşanan Meclis açma krizine dikkat çekildi.

UBP'ye yakın gazeteciler ise CTP'nin Meclis'ten çekildiği yönünde yorumlarda bulundu.

Oysa CTP,  Meclis'ten çekilme yani ''Sine-i Millet'e dönme'' gibi bir karar almadı.

Hükümetin küçük ortağı olan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da yaptığı açıklamada CTP'yi hedef göstererek, hükümeti sıkıştırmaya çalışmakla suçladı. Arıklı'ya göre yaşanan siyasi kriz, demokrasilerde normal bir süreç.

Hükümeti oluşturan partilerin milletvekili sayısı UBP'nin 24, DP'nin 3, YDP'nin 2 olmak üzere toplam 29. Zorlu Töre, yapılan 4 turda da 26 sayısına ulaşamadı. Kutlu Evren'e ise ilk turda 26 milletvekili tarafından ret oyu verildi.

Rakamlara bakıldığında, UBP içerisinde yapılan pazarlıklar açıkça belirgin hale geldi. Hükümet ise kendi içerisinde dağılma noktasında.

Kurultayda büyük oy oranıyla seçilen Ünal Üstel, yeni istikrar döneminin ilk liderlik sınavını geçemedi. 

CTP erken seçimde kararlı.

Fakat CTP'nin haricinde Meclis'te bulunan diğer partiler UBP-DP-YDP, erken seçime gitmek istemiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar