Bakanlar Kurulu donmuş et için Tüzük değişikliğine gitti... Tartışma alevlendi

1 Haziran 2024

Güncelleme: 1 Haziran 2024

A
A

Bakanlar Kurulu, ülkeye gelmesi planlanan ithal ete ilişkin dün tüzük değişikliği yaptı. Karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlanırken, değişiklikle, "etin kesiminin 8 ay önce olması kuralı" kaldırıldı. Karar, tartışmaları da beraberinde getirdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Aslı Kabo

​Bakanlar Kurulu, "Besin Maddeleri Tüzüğü"nde değişikliğe girerek dondurulmuş et ithaliyle ilgili kullanım süresini değiştirdi. 

Bakanlar Kurulu, Gıda Maddeleri ve İlaçların Satışı Yasası altındaki "Besin Maddeleri (Değişiklik) Tüzüğü"nü onaylayarak, dünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Tüzük’te, “dondurulmuş ithal etin 8 ayı doldurmamış olacak şekilde ülkeye sokulabileceği kuralı”, "Ancak ithal edilen besin maddesinin dondurulmuş et ise en iyi kullanım süresinin 1/2'sini doldurmamış olacak şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne sokulmaları gerekmektedir.” şeklinde değiştirildi.

Bakanlar Kurulu'nun yaptığı tüzük değişikliği ile etin ithal edilme tarihinden 8 ay önce kesilmiş olması kuralının kaldırılmış olması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Muhalefet, tüzük değişikliğini eleştirerek, eski hükmün gereksiz ve yanlış olduğundan mı değiştirildiğini sordu. Hükümetin, mevzuata aykırı ithal edildiğini savundukları donmuş etleri adaya sokabilmek için gece yarısı Bakanlar Kurulu kararı ile Tüzüğü değiştirdiğini iddia etti.

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun'un, basında yayımlanan ve üzerindeki tarihleri gösterilen et etiketleri ile ilgili haberleri yanlışlayarak, bu haberlere verdiği cevap, tartışmaların başlamasına neden oldu.

UZUN: YANLIŞ ETİKET RESİMLERİ YAYINLAYANLARA CEVABIMIZ OLSUN

TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, hafta başında ülkeye gelmesi beklenen ithal etin 2022 yılında kesildiği iddia edilen haberlere ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. 

Paylaşımındaki fotoğrafta görülen ve etin son kullanma tarihinin yer aldığı etikete işaret eden TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Uzun, "Bakanlar kurulunun kurumumuza verdiği görev gereği ülkemize henüz gelmemiş hafta başı gelmesini beklediğimiz ürünün basınımızda çıkan ve tamamen yanlış etiket resimleri yayınlayanlara cevabımız olsun…" diyerek yanıt verdi.

ERHÜRMAN: ÇAYIRA SALMAYA DEVAM! MEVLAM NASILSA KAYIRIR!

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da, sosyal medya hesabında, Gürsel Uzun'un paylaştığı et etiketine yer vererek, kesim tarihi 31 Mart 2023 olan ve üzerinden 14 ay geçmiş bu etin eski mevzuatla ithal edilemeyeceğini, hükümetin, "Ben bilirim, ben yaparım olur" anlayışıyla bir gecede tüzüğü değiştirdiğini savundu.

"HÜKÜM GEREKSİZ VE YANLIŞ MIYDI, YOKSA ŞİMDİ YAPILAN MI YANLIŞ?"

Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Sn. Gürsel Uzun gelecek donmuş etin etiketini yayımladı. Etiketten anlıyoruz ki etin kesim tarihi 31 Mart 2023.

Yürürlükteki mevzuata göre dün geceye kadar bu et ithal edilemezdi. Çünkü Tüzük, donmuş etlerin kesim tarihinden itibaren en fazla 8 ay sonra ithal edilebileceğini yazıyordu.

Dün gece Tüzük değiştirildi ve bu hüküm kaldırıldı. Bu hüküm neden konulmuştu? Sebepler sağlıkla mı, ekonomiyle mi ilgiliydi? Uzmanlarla bunlar konuşuldu mu? Hüküm gereksiz ve yanlış mıydı, yoksa şimdi yapılan mı yanlış? Mesele değil!

"Ben bilirim, ben yaparım olur" ya! Bir şey yapmaya karar verdiniz ve hukuk buna engel. O zaman bir gece yarısı hukuku değiştirir ve engeli kaldırırsınız, sorun çözülür! Kervan nasılsa yolda düzülür!

Ülke bu zihniyetle "yönetilir", sonra da herkesten bu "yönetim"e güven beklenir! Ayşaba, Fatmaba, Hüseyin Dayı kendi başının çaresine bakar. Güneyden mi, kuzeyden mi alır? Pahalı mı, ucuz mu yer, hiç mi yemez? O onun sorunu. Herkes "özgür"! Çayıra salmaya devam! Mevlam nasılsa kayırır!"

BARÇIN: TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRMELERİ DE ANCAK BUNLARDAN BEKLENİRDİ ZATEN

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın da, Bakanlar Kurulu'nun "Besin Maddeleri Tüzüğü"nde yaptığı değişikliği göstererek, hükümetin yasa dışı ithal ettiğini savunduğu donmuş etleri adaya sokmak için tüzüğü değiştirdiklerini iddia etti.

Barçın, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "İthal edilen donmuş etin adaya girebilmesi için en geç 8 ay önce kesilmiş olması gerektiği kuralı, halkımızı sağlık açısından korumak için yıllardır yürürlükteyken, bir gecede bu kuralı değiştirenler bu etlerin neden yenmemesi gerektiğini de bize ispatlamıştır." dedi.

Devrim Barçın'ın paylaşımı şöyle:

"YASA DIŞI İTHAL ETTİKLERİ DONMUŞ ETLERİ ADAYA SOKMAK İÇİN TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRDİLER

Kaç gündür yazıyoruz ve diyoruz ki Besin Maddeleri Tüzüğü'ne göre donmuş etin ülkemize girebilmesi için ithal tarihinden en çok 8 ay önce kesilmiş olması gerekmektedir. (Fotoğrafın altındaki paragraf)

Bu tüzükte de en son daha 2 ay önce 27 Mart 2024'de değişiklik yapılmış ama bu kural sağlık gerekçesi ile değiştirilmemiştir.

Dün akşam TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Gürsel Uzun yaptığı açıklama ile ithal edilen donmuş etlerin Mart 2023'te kesildiğini resmi olarak açıklamıştır.

Yani mevzuatımıza aykırı yasa dışı donmuş et ithal edildiği resmi olarak kabul edilmiş ve bu etlerin adaya giremeyeceği kesinlik kazanmıştır.

Bir baktık ki dün gece yarısı Bakanlar Kurulu, ilgili tüzüğü değişmiş ve 8 ay kuralını kaldırmış. (Fotoğrafın üstündeki paragraf)

İthal edilen donmuş etin adaya girebilmesi için en geç 8 ay önce kesilmiş olması gerektiği kuralı, halkımızı sağlık açısından korumak için yıllardır yürürlükteyken 1 gecede bu kuralı değiştirenler bu etlerin neden yenmemesi gerektiğini de bize ispatlamıştır.

Ülke mevzuatından bihaber, liyakatsız ve beceriksiz insanların bu işte de çuvallaması ve mevzuata aykırı ithal ettikleri donmuş etleri adaya sokabilmek için gece yarısı Bakanlar Kurulu kararı ile Tüzüğü değiştirmeleri de ancak bunlardan beklenirdi zaten"

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar