Bitcoin'in tükettiği elektrik ülkeleri geçti

11 Şubat 2021

Güncelleme: 11 Şubat 2021

A
A

Bitcoin, yıllık 121.05 teravatsaat elektrik kullanımıyla Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni geride bıraktı.

ZgotmplZ

Kripto (sanal) para birimi Bitcoin madenciliği için kullanılan yıllık elektrik miktarının bazı ülkelerin yıllık tüketimlerini geride bıraktığı belirlendi.

AA muhabirinin ABD Cambridge Üniversitesi'nin Cambridge Alternatif Finans Merkezi'nden derlediği verilere göre, 45 milyon nüfuslu Arjantin'in yıllık elektrik tüketimi 121 teravatsaat olarak hesaplandı.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Birleşik Arap Emirlikleri'nin yıllık elektrik tüketimi ise 113,2 teravatsaat olarak kaydedildi.

Buna göre Bitcoin, yıllık 121,05 teravatsaat elektrik kullanımıyla söz konusu iki ülkeyi de geride bıraktı.

Ülkelerle yapılan elektrik harcama sıralamasında ise Bitcoin'in hemen önünde 122,20 teravatsaat ile Norveç ve 133,20 teravatsaat ile Ukrayna bulunuyor.

TEİAŞ verilerine göre Türkiye'de geçen yıl 305,4 teravatsaat tüketildi. Bu hesaplamaya göre, Bitcoin için tüketilen yıllık elektrik Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 40'ına denk geliyor.

Bitcoin için tüketilen elektriğin tüm dünyadaki elektrik tüketiminin ise yüzde 0,56'sına karşılık geldiği hesaplandı

Pexels
BITCOIN MADENCİLİĞİ

Kripto para birimi Bitcoin sisteminde yapılan bütün işlemler kripto para birimine bağlı bilgisayarlardan oluşan büyük bir bilgisayar ağı tarafından kayıt ediliyor. Sistemde elektrik tüketimine neden olan esas etmen ise madenci olarak adlandırılan ve bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok fazla sayıda gelişmiş bilgisayar ile bu işlemleri yapmak zorunda oldukları için yoğun elektrik tüketimine neden oluyor.

Bitcoin madenciliği yüksek kapasiteli bilgisayarların son derece karmaşık matematiksel problemleri çözmesi ile yapılıyor. Bu matematiksel problemlerin elle ya da klasik kişisel bilgisayarlarla çözülmesi ise mümkün görünmüyor.

Bu problemler rastgele belirlenmiyor. Aslında madenciler bir anlamda Bitcoin ile yapılan işlemleri teyit eden noter görevi görüyor. Her bir işlem onaylandığında belirli bir bloğa eklenerek diğer onaylanmış işlemlerle birleşerek blok zinciri oluşturuyor.

Temelde blokzincir üretildiği andan itibaren Bitcoin’le yapılan tüm işlemlerin kaydının tutulmasıyla oluşuyor.

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı
NE KADAR BITCOIN ÜRETİLDİ?

Dünyadaki Bitcoin kaynağı yazılım kurgusu gereği 21 milyon ile sınırlı. Bunun 18,5 milyonu halihazırda çıkarılmış durumda. Yani geriye madenciler tarafından üretilebilecek 2,5 milyon Bitcoin kaldı.

Bitcoinlerin tamamının 2140 yılında çıkarılmış olması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

Bu habere bir yorum yapılmamış.

İlginizi Çekebilir