"Bu bir cinayet davasıdır, müebbet istiyoruz"

11 Ağustos 2023

Güncelleme: 12 Ağustos 2023

A
A

Bu dava sadece Gazimağusa’nın, KKTC’nin değil, Türkiye ve yurt dışında yaşayan herkesin davası… İhmalin aldığı canların, parçalanmış hayatların kaldığı bu topraklar, kendine miras kalan direniş ruhunu bu kez adalet için sergiliyor.

ZgotmplZ

6 Şubat depremlerinin üzerinden 6 ay geçti.

Öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan Gazimağusa Türk Maarif Koleji sporcu kafilesinden 35 kişi Adıyaman’da yıkılan İsias Otel’de yaşamlarını yitirirken, acılı aileler geçen sürede çocukları için kenetlendi.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği adı altında örgütlenen aileler, ilk günden bu yana adalet için mücadele veriyor.

Geçen süre ailelerin acısını dindirmedi. Yakınlarına duydukları özlem her geçen gün büyürken, onlar yargılama sonunda çıkacak adil ve emsal teşkil edecek bir karar bekliyor.

Benzer acıların yaşanmaması için bu mücadeleye sıkı sıkıya sarılan aileler, tüm toplumu dava sürecinde yanlarında görmek istiyor.

Depremin 6’ncı ayında MYK Haber, İsias sürecini masaya yatırdı. Ailelerle konuştu, soruşturma sürecinde gelinen noktayı araştırdı.

Çocuklarını kaybeden Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı olan Selin’in annesi Ruşen Karakaya, İzcan’ın annesi Feriha Yiğittürk, İsias enkazından kendisi kurtulan ancak oğlu Aras’ı kaybeden Murat Aktuğralı, depreme Kahramanmaraş’ta yakalanan, Doruk ve Alp’in babası Osman Akın, babaanneleri Sezgin Akın ve Aykan’ın babası Murat Ekiz, MYK Haber mikrofonlarına, yaşadıklarını, duygularını ve beklentilerini anlattı.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı soruşturmada gelinen noktayı ve adli süreci; UBP Gazimağusa Milletvekili, Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu ise bu süreçteki devletin rolünü aktardı.

6 ŞUBAT'TA VE SONRASINDA NELER YAŞANDI?

Türkiye’de 6 Şubat günü merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili doğrudan etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Suriye’de de büyük yıkıma yol açan deprem nedeniyle, resmi rakamlara göre iki ülkede 60 bine yakın insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan doğrudan "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerden etkilendi.

Saat 04.17’de meydana gelen ilk depremde, Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol Takımı kafilesinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel de yıkıldı.

39 kişilik kafileden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem sırasında 2'si personel toplam 88 kişinin bulunduğu otelin enkazında Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) üyesi 32 kişi de hayatını kaybetti.

İsias, 10 yıla yakın kaba inşaat halinde kalan ve bir aile apartmanından, kaçak kat çıkılarak otele dönüştürülen bir yapıydı. Enkazdan alınan örneklerde, beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu belirlendi. Ayrıca çakıl ve kum olarak dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edildi.

Otel yapı denetiminden geçmediği için birden fazla kez mühürlendi. Buna rağmen faaliyetine devam etti.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada İsias Otel davası, tüm yıkılan binalar için hazırlanan çatı davadan ayrıldı. Dosyada şu an 3’ü otel sahibi 5 tutuklu ile 2’si adli kontrolde toplam 7 zanlı bulunuyor.  

İddianamenin yıl sonuna kadar çıkması ve yargı safhasına geçilmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar