Çalışan yeni asgari ücreti alabilecek mi? Serdaroğlu merak edilenleri anlattı...

30 Mayıs 2024

Güncelleme: 30 Mayıs 2024

A
A

Asgari ücrete yapılan itiraz sonrası olasılıkları değerlendiren Serdaroğlu, "Hükümet bizimle taraf oldu, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 23.5 artışı oyladı. Hükümet anlaşmayı bozarsa, her şey olabilir." dedi.

ZgotmplZ

İşverenler Sendikası (KTİS), yılın ikinci yarısında uygulanması beklenen asgari ücrete dün itiraz etti.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 20 Mayıs'ta aldığı tavsiye kararı ile 1 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 2024 yılının ikinci asgari ücretini yüzde 23.5 oranında artışla brüt 34 bin 070 TL, net ise 29 bin 640 TL olarak belirlemişti. 

Tavsiye kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Mayıs itibarıyla asgari ücret için 10 günlük itiraz süresi başlamıştı. 

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nda işveren kesimini temsil eden KTİS, asgari ücrete itiraz dilekçesini dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na teslim etmişti.

Şimdi gözler Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun ne zaman toplanacağına çevrildi.

Komisyonun en geç yarın toplanması ve itirazı ele alması bekleniyor.

PEKİ KOMİSYON TOPLANMAZSA NE OLACAK?

Binlerce özel sektör çalışanı şimdi bu soruyu soruyor.

MYK Haber, Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu'na aynı soruyu yöneltti ve ihtimalleri dinledi.

SERDAROĞLU İHTİMALLERİ ANLATTI

Asgari ücretteki yüzde 23.5'lik artışa ret oyu veren işveren temsilcilerinin itiraz gerekçelerini henüz görmediklerini kaydeden Serdaroğlu, "Asgari ücret belirlenir belirlenmez, zamların başladığı bir ortamda, asgari ücrete yapılan artışın düşmesi için itirazda bulunulduysa, bu, Hür-İş Federasyonu tarafından kabul edilemez. Çünkü şu anda asgari ücret zaten zamlar altında kalmaya başladı." dedi.

"Bakanlar Kurulu şimdi, Resmi Gazete’de yayınladığı kararını yeniden oylatmak veyahut itiraz edenin itirazını görüşmek için masayı toplayacak." diyen Serdaroğlu, itiraza rağmen bir değişiklik yaşanmayacağını düşündüğünü belirterek, "Bakanlar Kurulu’ndan geçen, 1 Mayıs itibarıyla geçerli asgari ücrettir, dolayısıyla hâlâ daha süre vardır, yarın 31 Mayıs'tır. Yarın alınacak olan karar yine 1 Mayıs itibarıyla geçerli olacaktır." dedi.

"İHTİMAL VERMİYORUM AMA HÜKÜMET ANLAŞMAYI BOZARSA HER ŞEY OLABİLİR"

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hükümetin yarın masayı toplamadığı ve haziran ayına ötelediği senaryoyu da değerlendirdi:

"Miktarı değiştirmez, tarihi değiştirirse, '1 Haziran'dan itibaren' demeye çalışır ama böyle bir durumda da oranı bulabilecek mi? Yeniden tartışmalar başlar, yani bu tartışmaya girmek istemiyorum. Hür-İş Federasyonu olarak biz oy verdiğimiz rakamdayız. Hükümet bizimle taraf oldu, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 23.5 artışı oyladı. Şimdi dönüp işveren ile farklı bir şey oylar mı, onu yaşayıp göreceğiz. Ama ben bunun olacağına ihtimal vermiyorum. Hükümet anlaşmayı bozmazsa herhangi bir değişiklik olmaz, ama bizimle yapmış olduğu anlaşmayı bozarsa, her şey olabilir. Vatandaşın zamların altında bu kadar ezildiği, alım gücünün düştüğü noktada hükümetin kararını değiştireceğimi düşünmüyorum." 

"YETİŞTİREMEYEN İŞ YERLERİ GERİYE DOĞRU ÖDEMEK ZORUNDA"

Serdaroğlu, bir olumsuzluk yaşanmadığı durumda asgari ücretin 1 Mayıs itibarıyla geçerli olduğunu belirterek, "Bu alınan karar ay sonunu bulduğu için, geç açıklandığı için, yetiştirmeyen iş yerleri, bunu çalışanlarına geriye dönük olarak ödeyecektir. Tüm işverenler geriye dönük gerekli prim yatırımlarını da Sosyal Sigortalara yatırmak durumundadır." hatırlatması da yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar