Çeler'e göre İç Tüzük açık: Başsavcılık görüşünün hiçbir hukuki bağlayıcılığı yok

11 Ekim 2024

Güncelleme: 11 Ekim 2024

A
A

Çeler, Meclis İç Tüzüğü'nün açık olduğunu, vekillerin çoğunun istemediği bir adayın Meclis Başkanı seçilemeyeceğini, 23’ün, 25’den büyük gösterilemeyeceğini kaydetti.

ZgotmplZ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, Meclis Başkanlık seçimlerine ilişkin açıklama yaptı.

Çeler, Meclis İç Tüzüğü yapılırken murat edilenin, iki adaylı seçim durumunda 5'inci turda çoğunluğu alanın kazanmasının sağlamak, tek adaylı bir seçimde ise Meclis çalışmalarının doğru sürdürülebilmesi için kabul edilen bir kişinin başkan seçilmesi olduğunu kaydetti.

TDP Genel Başkanı Çeler, “Vekillerin çoğunluğunun istemediği bir aday Meclis Başkanı seçilemez. Hiçbir demokratik teamülde de bunun tersi olamaz. Dün akşam yaşananlar ‘Tek aday olduğu için 23 oyla kazandı’ şeklinde yorumlanamaz.” dedi.

Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) seçim sonuçları için “Başsavcılık’tan görüş alacağız” dediğini hatırlatan Çeler, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“Başsavcılık görüşü sadece bir görüştür. Hiçbir hukuki bağlayıcılığı da yoktur. Kaldı ki; tüzük bu kadar açık ve net iken Başsavcılığın vereceği aksi bir ‘uygundur’ görüşü hukuki değil siyasi olacaktır.”


Dün akşam gerçekleşen  Meclis Başkanlık seçimlerinde, Ulusal Birlik Partisi (UBP) tarafından Cumhuriyet Meclisi başkanlığı için aday gösterilen Zorlu Töre için beşinci tur oylamada 25 ret, 23 kabul ve 1 de geçersiz oy kullanıldı.

Töre, Başsavcılığın görüşü olduğunu belirterek, oylama sonrasında tek aday olduğu için bu sonucun kendisinin Meclis Başkanı seçildiği anlamına geldiğini belirtti ve oturumu kapattı. Bugün de yazılı bir görüş alınacağı bildirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar