CTP'ye satranç benzetmesi: Usta oyuncular "Çoban Matı" olmazlar

9 Ekim 2024

Güncelleme: 9 Ekim 2024

A
A

Arıklı, Meclis Başkanlığı seçimini satranca benzeterek, CTP'nin doğru hamlede bulunmayarak "Çoban Matı" olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Meclis Başkanlığı seçimi sürecinde yaşananları satranç oyununa benzeterek, muhalefetin yanlış hamlelerde bulunarak "çoban matı" olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Başkanlık seçimi için Meclis'in açılamaması konusunda Cumhuriyetçi Türk Partisi'ni (CTP) sorumlu tutan Arıklı, içtüzüğün Meclis Başkanı'nın yokluğunda başkan yardımcısının Meclis'i açmasını öngördüğü halde dün sabah CTP Grubu'nun, Fazilet Özdenefe'nin Meclis'i açmasını reddettiğini kaydetti.

Arıklı, muhalefetin buradaki amacının krizi büyüterek hükumeti sıkıştırmak olduğunu savundu.

Meclis'i açmış olsalardı CTP'nin iktidarı zor durumda bırakabileceğini ifade eden Arıklı, dün akşam da, iktidarın Başkan Töre'nin rahatsızlığı sonrası CTP'den Meclis'in açılmasını talep etmesi sonrası talebin ikinci kez reddedildiğini belirtti.

Arıklı, ardından Başbakan Üstel'in genel kurula milletvekilleriyle gelerek bir kez daha 'Meclis'i açın' talebi sonrası Meclis'in açılmamasının sorumluluğunun CTP'de kaldığını belirterek, muhalefetin doğru hamleleri yapmayıp "Çoban Matı" olduğu yorumunu yaptı. Arıklı mesajında, "Usta oyuncular Çoban Matı olmazlar." vurgusu yaptı.

Arıklı, mesajının tamamında şunları kaydetti:

"Muhalefet 'Çoban Matı' Oldu...

Dün yaptığım paylaşımda Mecliste bir satranç oynandığını söylemiştim.

Dün akşam itibari ile Muhalefet, Çoban Matı olarak maçı kaybetti.

Nasılına gelince;

Meclis Başkanı'nın seçileceği ilk gün iktidar, tam bir şok yaşadı. Hele aday değiştirip, değişen adayın 26 ret oyu alması, şoku daha da artırdı.

O gece iktidar ve muhalefet, konsensüsle Meclis'in ertesi gün açılmasını kabul etti. 

Dün yani salı günü, Cumhurbaşkanı yurt dışına gidecekti ve Zorlu bey Meclis Başkanı olarak ona vekalet edecekti. Meclis'i de içtüzük gereği Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe açacaktı.

Herkesin kafasındaki soru, 'Bu sefer Meclis Başkanı seçilebilecek mi?' sorusuydu.

Başkan bu sefer de seçilemezse hükumet çok zor durumda kalacak ve erken seçim gündeme gelebilecekti.

O da ne? Salı sabahı CTP Grubu, Fazilet Özdenefe'nin Meclis'i açmasını ret etmişti. Oysa içtüzüğün 14/4 maddesi, Meclis Başkanı'nın yokluğunda başkan yardımcısının Meclis'i açmasını öngörüyordu. CTP Meclis'i kilitleyerek adeta krizi büyütüyor ve güya hükumeti sıkıştırmaya çalışıyordu. Oysa Meclis açılsa, belki Başkan yine seçilemeyecek iktidar çok daha zor durumda kalacaktı.

Hele akşam üzeri durum CTP açısından çok daha sıkıntılı oldu. Çünkü hükumet Meclis'i açabilmek için bir hamle daha yapmış, cumhurbaşkanını acilen geri çağırmış ve fakat Zorlu Töre, ciddi sağlık sorunu nedeniyle hastaneye yatmıştı.

İktidar, hastaneden alınan raporla birlikte Fazilet Özdenefe'ye 'Meclis'i açması' için Meclis Genel Sekreteri vasıtası ile yazılı çağrı yaparak bir hamle daha yapmıştı. CTP bunu da ret etti.

Ve Ünal Üstel, son hamlesini yaparak Meclis'in toplanamamasının ve Meclis Başkanı seçilememesinin sorumluluğunu CTP'nin üzerine yıktı. Bu hamlede 26 Milletvekili Genel Kurula girdi ve Fazilet Özdenefe'ye 'Biz buradayız. Gel Meclisi aç.' dedi. 

Fazilet Özdenefe Genel Kurul'da olmasına rağmen Meclis'i açmayınca günün sorumluluğu CTP'nin üzerinde kaldı.

Satranç önemli azizim... Hangi hamleyi ne zaman yapacağını bilmez ve rakibinin yaptığı hamlenin niçin yapıldığını düşünüp karşı hamleyi almazsan mat olursun. Ama Çoban Matı farklıdır. Usta oyuncular Çoban Matı olmazlar."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar