Donmuş et ithali yetkisi verilen TÜK alımları ihalesiz yapacak

15 Mayıs 2024

Güncelleme: 15 Mayıs 2024

A
A

Donmuş et ithali için yetkilendirilen TÜK, 20 Haziran'a kadar Kamu İhale Yasası'ndan da muaf tutulacak.

ZgotmplZ

Bakanlar Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ihalesiz alım yetkisi veren yeni bir yasa gücünde kararname çıkardı.

Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı et ithalatında Kamu İhale Yasası kuralları 20 Haziran 2024 tarihine kadar uygulanmayacak.

Kararname ile Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı et ithalinin (Donmuş Kuzu Eti Kemiksiz, Donmuş Dana Kıyma) hızlı bir şeklide gerçekleşebilmesi amaçlanıyor.

Kararnamenin genel gerekçesi ise şöyle:

"Ülkemizde son günlerde et tüketiminin arttığı ve ülke et ihtiyacının karşılanması, aynı zamanda tüketici fiyatlarının dengede kalabilmesi ve alım gücünün artması için Toprak Ürünleri Kurumunun yapacağı et ithalinin (Donmuş Kuzu Eti Kemiksiz, Donmuş Dana Kıyma) ivedi bir şekilde gerçekleşebilmesi amaçlanmaktadır. Hazırlanan bu Kararname ile yaşanan sıkıntının yarattığı olumsuz etkinin bertaraf edilmesi hedeflenmektedir."

Bakanlar Kurulu 13 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, TÜK'e donmuş kemiksiz kuzu eti ve donmuş kıyma için her türlü gümrük vergisi, stopaj vergisi, resmi harç, fon ve benzerleri için (GTSF hariç) muafiyet sağlamıştı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, ithal ete izin verilmesine tepki olarak,  canlı hayvan et fiyatlarına zam yapmıştı.

HAYVAN YEMİNDE DE İHALE YASASI ASKIDA

Diğer yandan Toprak Ürünleri Kurumu'nun arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi alımı ile bunlara ilişkin deniz taşımacılığı hizmetinin hızlı bir şekilde gerçekleşebilmesi amacıyla da Kamu İhale Yasası, 18 Ocak tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla haziran sonuna kadar askıya alınmıştı.

TÜK 5 AYDA 5 KEZ BORÇLANDI

2023 yılında  "İkrazen Özel Tertip Hazine Bonosu" yoluyla Maliye Bakanlığı üzerinden toplam 13 kez borçlanan Toprak Ürünleri Kurumu, bu yılda benzer şekilde 5 aylık dilimde 5 kez borçlanma yoluna gitti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar