Erhürman: Hükümet işlevini yitirdi, tek çare erken seçim

20 Ekim 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 29 milletvekiline sahip hükümetin 15 oylamada Meclis Başkanı'nı seçemediğini, hükümetin artık işlevini yitirdiğini savunarak, erken seçim çağrısını yineledi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Başkanlığı seçimlerinde yaşananların ardından hükümetin işlevini yitirdiğini ve çözümün erken seçim olduğunu savundu. Erhürman, parlamenter demokraside hükümetin Meclis'te çoğunluğun desteğine sahip olması gerektiğini, azınlık hükümetlerinin ise istisna olduğunu vurguladı.

Erhürman, hükümetin güvenoyu alabilmesi için salt çoğunluğun desteğinin şart olduğunu, bu desteği kaybeden bir hükümetin istifa etmesinin teamül olarak kabul edildiğini belirtti. Mevcut hükümetin, Meclis Başkanlığı seçimlerinde üç farklı adayı oylamaya sunduğunu ve 15 oylamada da salt çoğunluğa ulaşamamasının, hükümetin Meclis’te çoğunluk desteğini kaybettiğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Erhürman, son oylamada üç çift mühürlü pusulayla verilen mesajın da hükümetin desteğini kaybettiğini daha da belirgin hale getirdiğini ifade ederek, bu şartlar altında hükümetin yasa tasarılarını ve bütçeyi de Meclis’ten geçiremeyeceğini öne sürdü. Hükümetin artık işlevini yitirdiğini ve gereksiz yere zaman kaybettirildiğini söyleyen Erhürman, erken seçimden başka bir çözüm olmadığını dile getirdi.

Erhürman şunları söyledi:

1. Parlamenter demokraside hükumetin Meclis’te çoğunluğun desteğine sahip olması kuraldır (azınlık hükumetleri istisnadır).
2. Bunun en açık göstergesi hükumetin güvenoyu alabilmesi için salt çoğunluğun desteğine ihtiyaç duymasıdır. 
3. Bu arada ilgili ülkenin anayasasında açıkça yazmasa da, mesela bütçesi salt çoğunluğun oylarıyla kabul edilmeyen bir hükumetin istifa etmesi teamül olarak kabul edilir.
4. Şu anda önümüzde üç siyasi parti tarafından kurulmuş ve 29 milletvekilinin desteğine sahip olduğu iddia edilen bir “hükumet” vardır. 
5. Böyle bir “hükumet” Meclis başkanlığı için aday gösterdiği bir kişiyi Meclis’in salt çoğunluğu olan 26 oyla seçtiremeyip ikinci bir kişiyi seçtirebilse, sorunun aday gösterilip seçilemeyen kişinin şahsıyla ilgili olduğu iddia edilebilir.
6. Ancak üç ayrı kişiyi (birini iki kez) aday gösterip, 15 oylamanın hiçbirinde salt çoğunluğa ulaşamayan bir hükumet varsa karşımızda, bu, söz konusu hükumetin Meclis’te çoğunluk desteğini kaybettiği anlamına gelir.
7. Oylamalarda yaşanan onca rezaletten sonra son oylamada üç çift mühürlü pusulayla verilen “mesaj” da dikkate alındığında bu daha da net biçimde görülecektir.
8. Açık olan bir şey vardır: Bu şartlar altında yasa tasarıları ve bütçe de Meclis’te gizli oyla oylansa bu “hükumet” yasa tasarılarını ve bütçeyi de geçiremeyecektir.
9. İşte bu nedenlerledir ki bu “hükumet” bitmiştir, halkın ve ülkenin zamanını çalacak şekilde gereksiz uzatmalar oynanmaktadır ve erken seçimden başka herhangi bir çare yoktur!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar