Ermenistan’da Paşinyan ile ordu krizi

25 Şubat 2021

Güncelleme: 26 Şubat 2021

A
A

Dağlık Karabağ'daki işgaline Azerbaycan tarafından son verilen Ermenistan'da çalkantılı günler yaşanıyor.

ZgotmplZ

Ermenistan’da Dağlık Karabağ hezimeti sonrası tepkilerin odağında olan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordudan yapılan istifa çağrıları sonrası Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldı.

İstifa çağrısını “darbe girişimi” olarak niteleyen Paşinyan, destekçilerini sokağa çağırdı.

Paşinyan, Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında, , "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi.

PAŞİNYAN, DESTEKÇİLERİYLE ERİVAN SOKAKLARINDA YÜRÜDÜ

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, daha sonra, başkent Erivan’da hükümet binası yakınlarında toplanan destekçileriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, orduya yönelik eleştirilerde bulunan Paşinyan, "Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Ermenistan'daki son gelişmelerle ilgili açıklama yapan Rusya ise taraflara sükunet çağrısı yaptı.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Paşinyan dün 1in.am haber portalına verdiği mülakatta, Ermenistan'ın ana askeri müttefiki olan Rusya tarafından tedarik edilen İskender füzelerinin geçen yıl Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında hedefleri vurmadığını iddia emişti.

Genelkurmay İkinci Başkanı Tiran Kaçaryan, Paşinyan’ın bu iddialarıyla alay etmiş, ardından Ermeni Başbakanı, Kaçaryan'ı görevden almıştı.

Genelkurmay Başkanlığı, bu karara karşı çıktığını bildiren bir açıklama yayınlamıştı.

30 YIL SONRA DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ İŞGAL SON BULMUŞTU

27 Eylül 2020’de başlattığı askeri operasyonla Fuzuli, Cebrail, Zengilan, Gubadlı ve Şuşa illeriyle Hadrut kasabasını işgalden kurtaran Azerbaycan, Ermenistan'ı kabul etmek zorunda bıraktığı ateşkesle de 3 şehrin boşaltılmasıyla yıllardır devam eden işgali sona erdirmişti.

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başlamıştı.

Ermeniler 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etmişti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girmiş, Ağdam'ı Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izlemişti.

İşgal sürecinde binlerce sivil Azerbaycanlı, Ermenistan güçlerinin gerçekleştirdiği mezalimin kurbanı olmuştu.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken 1 milyona yakın insan yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalmıştı.

Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kurulan, eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu aradan geçen zamanda sorunun çözümüne yönelik somut neticeler elde edememişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

Bu habere bir yorum yapılmamış.

İlginizi Çekebilir