Gıda seminerinde, "israf" ve "üretim" ön plana çıktı

16 Ekim 2024

Güncelleme: 16 Ekim 2024

A
A

KTSO ve Gıda Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Günü'nde seminer düzenledi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Gıda Mühendisleri Odası, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla “Gıda Güvenliği-Tek Sağlık” ve “Gıda Ambalajlamada İnovatif Yaklaşımlar” başlıklı seminer düzenledi.

KTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmalarını sırasıyla Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar, Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi (Gika-KOOP) Başkanı İçim Çağıner Kavuklu ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş yaptı.

İki oturum olarak düzenlenen seminerde, Yakın Doğu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Perihan Adun “Gıda Güvenliği-Tek Sağlık” ve Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Ayhan ise “Gıda Ambalajlamada İnovatif Yaklaşımlar” konularını irdeledi.

Açılışta ilk olarak söz alan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, bugün Dünya Gıda Günü'nü kutlamak ve gıdanın hayattaki önemini bir kez daha vurgulamak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

OYMEN: MÜHENDİS İSTİHDAMI YETERSİZ

“Bu yılın teması olan, ‘Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda bir haktır’ bize, herkesin yeterli, güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmasının temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatıyor. Ancak bu hakkı herkes için sağlamak, hepimizin omuzlarına bir sorumluluk yüklüyor.” diyen Oymen, Gıda Mühendisleri olarak bu zorlu görevin önemli bir parçası olduklarını bildiklerini belirterek, "Ancak ne yazık ki ülkemizde gıda mühendislerinin istihdamı, özellikle kamu kurumlarında yetersiz kalmaktadır." dedi.

Oymen, bu durumun sadece gıda güvenliğini değil aynı zamanda halk sağlığını da tehdit eden bir mesele haline geldiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar da, gıda gününde gıdaya ulaşım konusunun bir sonuç bildirgesi yapılması durumunda, söz konusu sonuçları görmek istediğini belirterek, “Sanayi Odası olarak bu sürecin içerisindeyiz. Biz ne yapıyoruz ve ne üretiyoruz, Sanayi Odası olarak gıda sektöründe ne durumdayız?” şeklinde konuştu.

Tekakpınar, tarım ve sanayi sektörleri arasında güçlü işbirlikleri kurup inovasyonu teşvik ederek, teknolojik alt yapıyı güçlendirip çevresel sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yeni üretim tekniklerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

KAVUKLU: KORKUNÇ BİR GIDA İSRAFIMIZ VAR

Gika-KOOP Başkanı İçim Çağıner Kavuklu da, toplumda bazı konularda devlet politikaları oluşturmak adına farklı sektörlerin bir araya gelip bir takım politikalar ve etkiler oluşturmanın zamanının geldiğini söyleyerek, "Etki olmadıkça önümüzdeki yıl da aynı şeyleri konuşacağız.” dedi.

Kavuklu, turizmin ülkeni lokomotif sektörlerinden olduğunu kaydederek, otellerdeki her şey dahil ve açık büfe konseptinin gıda israfına neden olduğunu vurguladı, "Belki de dünyanın ilk sıralamaları arasındayız. Korkunç bir gıda israfımız var.” dedi.

Bir yanda gıda israfı devam ederken, diğer yanda milyonlarca insanın yeterli besine ulaşamadığına dikkat çeken Kavuklu, “İsrafa dur dememiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

ÇAVUŞ: SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI HEP BİRLİKTE KURABİLİRİZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da, dünyada hunharca bir tüketimin olduğunu belirterek, iklim koşularının bozulduğu bir ortama doğru sürüklendiklerini söyledi.

Dünyada 3 milyar kişinin güvenli gıdaya ulaşamadığını ifade eden Çavuş, diğer taraftan da obezitenin arttığını ve dengesiz koşulların ortaya çıktığını aktardı.

Sürdürülebilir tarımı hep birlikte kurabileceklerini vurgulayan Çavuş, daha az israfla daha verimli üretimi hayata geçirebileceklerini belirterek, daha çok üretim isteyerek doğaya zarar verdiklerini söyledi.

Tarımın riskli noktalara girdiğini kaydeden Çavuş, “Hava koşuları değiştikçe riskler, girdi maliyetleri ve üreticinin aldığı riskler artıyor. Bununla birlikte, bakanlık olarak süspanselerle, teşviklerle üretimi ayakta tutmaya ve yön vermeye çalışıyoruz.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar