Güney'deki hayvan üreticileri, AB'nin KKTC'ye yaptığı para yardımından rahatsız

17 Eylül 2024

Güncelleme: 18 Eylül 2024

A
A

Güney Kıbrıs'taki büyükbaş hayvan üreticileri, Avrupa Birliği'nin KKTC'ye hellim üretimi için sağladığı 39.5 milyon Euro'luk hibeye karşı çıkarak tepki gösterdi.

ZgotmplZ

Rum büyükbaş hayvan üreticileri, Avrupa Birliği'nin KKTC'ye hellim üretimi için sağladığı 39.5 milyon Euro'luk hibeye tepki gösterdi.

Ayrıca, Rum Tarım Bakanı Andreas Grigoriu’nun hellimde kullanılacak süt oranına ilişkin açıklamaları nedeniyle de tepki gösterdi.

"Büyükbaş Hayvancılar Koordinasyon Komitesi" olağanüstü bir toplantı yaparak, KKTC'ye verilen mali desteğin Güney Kıbrıs ekonomisine zarar verdiğini ve haksız rekabete yol açtığını belirten bir açıklama yayımladı. Üreticiler, KKTC'deki hellim üreticilerine küçükbaş hayvan sütü sınırlaması olmadan ihracat izni verilirken, Güney Kıbrıs’taki üreticilerin sıkı süt oranlarına tabi tutulmasından dolayı maliyetlerin arttığını savundu.

Ayrıca, Rum Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı yeni bir genelgeye göre, hellim üretiminde kullanılan küçükbaş hayvan sütü dağıtımının kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra, süt tahlili yapan laboratuvarın kapanacak olması da üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Söz konusu açıklamada, “AB Komisyonu’nun, büyük bir kısmı Hellim üretimi ve ticaretini desteklemek amacıyla kullanılacak 39,5 milyon Euro tutarındaki yeni bir teşvikin işgal bölgelerine verilmesi” konusunun yanısıra Rum Tarım bakanı Andreas Grigoriu’nun “Hellimde kullanılan küçükbaş hayvan sütü oranının 2029 yılına kadar yüzde 51’e çıkarılmasını hedefledikleri” yönündeki açıklaması ele alındı. KKTC’ye yönelik mali desteğin Güney Kıbrıs ekonomisine zarar verdiği iddia edilen açıklamada “Kıbrıs Cumhuriyeti olarak işgal bölgelerinin mali açıdan desteklenmesini kabul etmiş görünüyoruz” ifadesi kullanıldı.

Güney Kıbrıs’ta büyükbaş hayvancılığın 2029 yılına kadar yok edilmesi istenirken, “işgal bölgelerindeki hellim üretimini yasadışı şekilde makul kılındığı” iddia edilen açıklamada, “işgal bölgelerindeki hellim üreticilerine, küçükbaş hayvan sütü kullanma sınırlaması olmaksızın, üçüncü ülkelere ürün satabilme hakkı verilirken, Güney Kıbrıs’taki üreticilere hellimin ihraç edileceği ülkeye bakılmaksızın, üretiminde kullanılacak süt karışım oranlarına ilişkin sıkı oranlar uygulandığı" denildi. Açıklamada, bu durumun üretim maliyetlerini arttırdığı ve haksız rekabete yol açtığı vurgulandı.

Güney Kıbrıs’ın hellim ihracatının yüzde 75’inin üçüncü ülkelere olduğunun altı çizilen haberde, “50 yıllık işgalin ve 20 yıllık AB üyeliğinin ardından, işgal bölgelerinin ekonomisinin Kıbrıs ve AB vatandaşlarının paralarıyla güçlendirilmesini ve buna eş zamanlı şekilde, ekonomimizin en başarılı alanlarından olan peynir üreticilerine zarar verilmesini kabul edemeyiz” denildi.

Açıklamada, “Eğer Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs sorununun çözümü çabaları çerçevesinde işgal bölgelerinin ekonomisini güçlendirmeyi istiyorsa, bunu yapmaya devam edebilir. Karşı çıktığımız şey, işgal bölgelerinin peynirciliğin gelişmesinin yararına olacak önlemlerin, özgür bölgelerdeki peynirciliğin baltalanması namına uygulanmasıdır” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar