Hükümetten şartlı karar: Donmuş ithal ete izin çıktı!

14 Mayıs 2024

Güncelleme: 21 Mayıs 2024

A
A

Hükümet, tartışma konusu olan ithal ete izin verdi. Fakat, kasapların istediği ''karkas et yerine, donmuş kemiksiz ve paketlenmiş et'' şartı getirdi. Hayvancılar Birliği ise ithal ete karşı eyleme hazırlanıyor.

ZgotmplZ
MYK Haber

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Kırmızı ette yaşanan kriz, ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışan vatandaşlar ve kasap esnafı üzerinde ciddi etkiler yaratmaya devam ediyor. Et fiyatlarının yüksek olması, birçok insanı et tüketimini azaltmaya veya Güney Kıbrıs'tan daha uygun fiyatlı et almaya yönlendirmiş durumda.

Bu durum, kasapların müşteri kaybetmesine ve işlerinin zora girmesine neden oldu. Kasaplar, ithal ete izin verilmesini talep ederek hükümetten adım atmasını bekliyordu.

MYK Haber'e konuşan Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, et krizinin yılbaşından beri sürdüğünü ve bu süreçte hem hükümet yetkilileriyle hem de sektör temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını belirtmişti. Şenkaya, hayvan yeterliliği olmadığı için ithal etin gündemlerinde olduğunu ve ithalatın kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle Güney Kıbrıs'tan kaçak getirilen etlerin kontrolsüz olduğunu ve ileride daha büyük ekonomik sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şenkaya, ithal etin Türkiye üzerinden getirilmesinin sakıncalı olabileceğini ve bu nedenle Güney Kıbrıs limanları üzerinden kontrollü ve denetimli bir ithalat yapılmasını önerdi.

DONMUŞ İTHAL ETE İZİN ÇIKTI

Hükümet, ülkedeki hayvan sayısının yeterli olmadığını fark ederek, ithal ete izin verme kararı aldı.

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda, donmuş kemiksiz kuzu eti ve donmuş kıymanın (paketlerde) ithalatına yönelik vergilerde muafiyet sağlanmasına karar verildi.

Ayrıca, her türlü gümrük vergisi, stopaj vergisi, resmi harç, fon ve benzerleri için muafiyet sağlanmasına karar verdi.

Karar bugün yürürlüğe girdi.

KASAPLAR DONMUŞ İSTEMİYORDU

Kasaplar, donmuş ve paketlenmiş ithal etin sorunları çözmeyeceğini, satışının zor olduğunu savunuyor.

Hükümetten, taze karkas ete izin verilmesini talep etmişlerdi.

Organları, derisi, kuyruğu ve kellesi olmayan, sadece kemik ve etten oluşan bütün ete karkas et deniyor.

HAYVANCILAR TEPKİLİ

Dün yapılan toplantıda Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Lefkoşa'da pazartesi günü süresiz araçlı eylem başlatma kararı aldı.

İthal etin ülkeye girmesine izin verilmesini eleştiren Naimoğulları, bu durumun üreticilere zarar verdiğini savundu ve hükümetin taleplerine cevap vermesini beklediklerini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar