İngiltere'de 50 siyasetçi, Cameron'dan KKTC'ye direkt uçuş istedi

30 Mayıs 2024

Güncelleme: 30 Mayıs 2024

A
A

İngiltere'de 50 siyasetçi, Dışişleri Bakanı Cameron'a, KKTC’ye doğrudan uçuşlar üzerindeki Birleşik Krallık’ın “cezalandırıcı ve haksız yasağının” kaldırılması çağrısında bulunduğu bir mektup gönderdi.

ZgotmplZ

İşçi Partisi’nin eski dışişleri bakanı Lord Straw ve eski Muhafazakar Parti lideri Sir Iain Duncan Smith, tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğrudan uçuşlara izin verilmesini talep ediyor.

Independent muhabiri David Maddox’un haberine göre, 50 etkili politikacıdan oluşan partiler üstü bir grup, Dışişleri Bakanı Lord Cameron’a KKTC’ye doğrudan uçuşlar üzerindeki Birleşik Krallık’ın “cezalandırıcı ve haksız yasağının” kaldırılması çağrısında bulundu.

Mektup, genel seçimler öncesinde Parlamento feshedilmeden önce son bir çaba olarak Dışişleri Bakanı’na gönderildi ve diğerlerinin yanı sıra İşçi Partisi’nden Lord Straw ve Muhafazakar Parti’den Sir Iain Duncan Smith’in desteğini aldı.

İşçi Partisi'nin eski Dışişleri Bakanı Lord Straw, 2004'te adayı yeniden bir araya getirecek olan Annan Planı ile ilgili başarısız görüşmeleri hatırlatarak, her fırsatta, “Evet diyen Kıbrıslı Türklerin cezalandırıldığını, uçuşların önünü açarak bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini” sık sık vurguluyor.

Straw ayrıca, referandumda hayır diyen Rum yönetiminin tek başına AB’ye alınmasına verilen onayın ise hatalı bir karar olduğunu söylüyor.

"BİR ÜLKEYE YÖNELİK EN KISITLAYICI POLİTİKALARDAN BİRİNE SON VERİLMESİ" İSTEĞİ

Milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Lord Cameron'a, KKTC'ye muamele konusundaki yanlışlığı dile getirirken, “Birleşik Krallık'tan Kıbrıs adasındaki en büyük havaalanı olan Ercan Havalimanı'na doğrudan uçuşların başlanması” çağrısında bulunarak, Dışişleri Bakanı'nın, “bir ülkeye yönelik en kısıtlayıcı politikalarından birine” son vermesini istediler.

Mektupta, İngiltere'nin Kosova gibi BM üyesi olmayan ülkelere ve Tayvan gibi tanımadığı ülkelere uçuşlara izin verdiğini hatırlatarak, "neden Kuzey Kıbrıs'a olmasın?" sorusu soruldu.

Bu adım, Kıbrıs adasının kriz nedeniyle ikiye bölünmesinin üzerinden 50 yıl geçmesi ve hâlâ çözüme ulaşılmaması sebebiyle atıldı.

Her ne kadar bu adım, "KKTC’de seçilmiş hükümeti tanımama veya doğrudan uçuşlara izin vermeme" şeklindeki mevcut hükümet politikasını etkilemek için geç kalmış olsa da, milletvekilleri ve lordlar, bu girişimin bir sonraki seçimde kazanan hükümet için bir teşvik olmasını umuyor.

ÇAĞRI KIBRISLI TÜRKLERDEN GELDİ

Bahse konu mektup, seçim arifesi İngiltere’de yaşamını sürdüren 300 bin Kıbrıslı Türk’ten gelen çağrı üzerine hayat buldu.

İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin dost ve yakınlarının da, uçuşlar konusundaki haksız uygulamanın son bulması için hükümet ve siyasi partiler üzerinde baskı kurması bekleniyor.

Öte yandan girişimin başını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın çektiği de kaydedildi.

Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet hareketinin kurucusu Chet Ramadan, “KKTC’ye uçuş alanında uygulanan gerici yasağın sonlandırılmasının zamanı gelmiştir. Bu 20 yıl önce verilmiş bir sözdü ve halen daha yerine getirilmedi.” dedi. 

Ramadan şöyle devam etti:

“İngiltere’de yaklaşık 300 bin Kıbrıslı Türk, Kuzey Kıbrıs’ta da 15 bin İngiliz yaşıyor. Uçuşlardaki bu gereksiz ve külfet çıkaran sınırlamalar sadece aile yakınlarını ziyaret etmek isteyenlere veya tatile gitmek isteyenlere ek zorluklar oluşturuyor.”

Ramadan, Birleşik Krallığın direk uçuşları başlatılması konusunda kararlılık göstermesi gerektiğini, hükümete kim gelirse gelsin çağrılarını tekrarlayacaklarını kaydetti.

Bu girişimin Kıbrıslı Rumlar tarafından katı bir tutumla ret edileceği ve İngiltere’nin AB ile ilişkilerine olumsuz yansıyabileceği de kaydedildi.

Diğer yandan, İngiltere Lordlar Kamarası Üyesi Nosheena Mobarik de, İngiltere Hükûmeti’ne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) uygulanan ticaret ve seyahat yaptırımlarının kaldırılmasını öneren bir soru önergesi verdi.

Barones’in son önergesi, Başbakan Rishi Sunak tarafından 4 Haziran 2024 Pazartesi günü yanıtlanacak.

Önergesinde, “KKTC'yi meşru bir ulus olarak görmezden gelmeye devam etmemiz için hiçbir neden yok. Ülke zaten etnik ve dini hatlara göre bölünmüş durumda.” diyen Mobarik, “En azından hükûmet, KKTC'ye doğrudan uçuşlara yönelik mevcut yasağımızın Birleşik Krallık sakinleri ve işletmeleri için ters etki yarattığını kabul edebilir.” ifadesini kullandı.

Mobarik, daha önce de KKTC ile ilgili dikkat çeken bir önerge sunmuş ve Kıbrıs’taki Türklere yönelik soykırım girişimlerinin sembolü olan anıtların İngiliz yetkililer tarafından ziyaret edilip edilmediğini gündeme getirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar