İnsan Hakları Günü... Basın STÖ'lerinin mesajı: Kıbrıs'ın kuzeyinde hala tehdit altında

10 Aralık 2024

Güncelleme: 10 Aralık 2024

A
A

Basın-Sen ve KTGB, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, insan haklarının "Kıbrıs'ın kuzeyinde hala tehdit altında olmasının endişe verici olduğu" açıklamasında bulundu. Peki İnsan Hakları Günü'nün anlamı ve önemi nedir?

ZgotmplZ

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla ortak açıklama yayımlayarak, düşünce ve ifade özgürlüğü çağrısı yaptı.

Ortak açıklamada “75 yıl önce kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, her bireyin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu ilan etti. Ancak günümüzde, Kıbrıs’ın kuzeyinde bu temel hakların hala tehdit altında olması endişe vericidir.” denildi.

Açıklama şöyle sürdü:

“Gazeteci ve Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, toplumun demokratik iradesine yapılan müdahaleleri kaleme aldığı için 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bu suçlamalar, yalnızca eleştiri hakkını kullanan bir gazeteciyi susturma girişimi değil; aynı zamanda tüm toplumun ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir.

Düşünce ve eleştiri özgürlüğü, demokratik bir toplumun temelidir. Gazetecilik suç değildir! Ali Kişmir’e açılan bu dava, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını ihlal etmektedir. İfade özgürlüğüne vurulan her darbe, toplumun sesini kısar.”

Ali Kişmir davasının yarın saat 10.00'dan sonra Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde üçüncü tanığın dinlenmesiyle devam edeceği dile getirilen açıklamada, herkes ifade özgürlüğüne sahip çıkmak ve dayanışma göstermek için mahkemeye davet edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İnsan haklarına, basın ve düşünce özgürlüğüne sahip çıkmak için mücadelemiz sürüyor. Her türlü baskıya, yıldırmaya ve susturma girişimlerine karşı direneceğiz. Çünkü ifade özgürlüğü bir suç değil, haktır.

Kalemlerimiz özgür, düşüncelerimiz serbest kalana dek mücadeleye devam! İnsan Hakları Günü’nde, özgürlüğümüz için bir kez daha hatırlatıyoruz: Düşünceyi yargılayamazsınız!”

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Dünya İnsan Hakları Günü, her yıl 10 Aralık tarihinde kutlanır. Bu gün, 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilmesini anmak için belirlenmiştir. Beyanname, tüm insanların doğuştan sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri tanımlar ve küresel düzeyde insan haklarını koruma çabalarının temelini oluşturur.

Beyanname, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statülere bakılmaksızın herkesin bir insan olarak sahip olduğu devredilemez hakları kutsallaştırır.

BM Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948'de Paris'te ilan edilen Bildirge, temel insan haklarının ilk kez evrensel olarak korunmasını öngörüyor.  

“Tüm halklar ve tüm uluslar için ortak bir başarı standardı” olarak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, uluslararası, ulusal ve yerel yasalar ve politikalar için küresel bir taslak ve sürdürülebilir kalkınma için 2030 Gündemi'nin temel taşıdır.

2024 TEMASI: HAKLARIMIZ, GELECEĞİMİZ, HEMEN ŞİMDİ.

 Bu yılki tema, insan haklarının bireyleri ve toplumları daha iyi bir gelecek inşa etmek için nasıl güçlendirdiğini vurguluyor.

Birleşmiş Milletler'in internet sitesinde bu yılki temaya ilişkin şunlar ifade edildi:

Bu İnsan Hakları Günü'nde, insan haklarının çözümlere giden bir yol olduğuna, iyilik için önleyici, koruyucu ve dönüştürücü bir güç olarak kritik bir rol oynadığına odaklanıyoruz. BM Genel Sekreteri António Guterres'in dediği gibi, "İnsan hakları barışçıl, adil ve kapsayıcı toplumların temelidir." Bu yılın teması, insan haklarının günlük hayatımızdaki önemini ve alakalılığını kabul etme çağrısıdır. Nefret söylemine karşı konuşarak, yanlış bilgileri düzelterek ve dezenformasyona karşı koyarak algıları değiştirme fırsatımız var. Bu, insan hakları için küresel bir hareketi yeniden canlandırmak için harekete geçme zamanıdır.

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ

Eşitlik ve Adalet: Herkesin din, dil, ırk, cinsiyet, milliyet gibi farklılıklar gözetilmeksizin eşit haklara sahip olduğunu vurgular.

Farkındalık Yaratma: İnsan hakları ihlallerine dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Küresel Dayanışma: Tüm dünyada insan hakları için mücadele eden bireyleri ve organizasyonları destekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar