''İşiniz maskaralık deyince de kızıyorlar...''

31 Mayıs 2024

Güncelleme: 31 Mayıs 2024

A
A

İthal etten dolayı et fiyatlarında yaşanması beklenen ucuzlama bahane gösterilerek asgari ücret 124 TL düşürüldü. CTP lideri Tufan Erhürman, on gün önce işçi tarafında oy kullanan hükümetin, bugün işveren tarafında oy kullanmasının nedenini sordu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 20 Mayıs Pazartesi günü yaptığı toplantıda asgari ücreti net 29 bin 640 TL, brüt olarak 34 bin 70 TL olarak belirlemişti.

İşveren tarafı 10 günlük itiraz süresinin tamamlanmasına az bir süre kala itiraz hakkını kullandı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, işveren tarafının itirazını değerlendirerek  124 TL indirim yaptı.

Bugünkü toplantıda yılın ikinci asgari ücretini brüt 33 bin 926, net 29 bin 516 TL olarak açıkladı.

İndirimin nedeni ise, ithal etin gelecek olmasından dolayı et fiyatlarında yaşanacak muhtemel düşüş gösterildi.

ERHÜMAN TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükumetin on gün önce belirlediği asgari ücreti, bugün işveren tarafıyla birlikte oy kullanarak 124 TL azaltmasına sert tepki gösterdi.

Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hükumetin bu tutumunu eleştirerek, "124 TL ile ne biri fukara olur ne öbürü zengin denilebilir elbette de işin mantığı ne?" dedi.

Erhürman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"On gün önce işçi tarafıyla birlikte oy kullanarak asgari ücreti belirleyen hükumet, bugün işveren tarafıyla birlikte oy kullanarak belirlediği asgari ücreti nette 124 TL azalttı. İtiraz yasaya aykırılık gerekçesiyle yapılmış. Hükümet asgari ücreti on gün önce yasaya aykırı bir biçimde belirlediğini mi kabul etti yani bugün? Öyle değilse, ne oldu da on gün önce işçiyle birlikte oy kullanan hükumet, kendi belirlediği net asgari ücretin 124 TL altı için bugün işveren tarafıyla birlikte hareket etti?

Peki on gün önce %18-21 bandında artış öngören işveren tarafı, yasaya aykırılık itirazı yaptığına ve bugün %22.98'i kabul ettiğine göre, on gün önce yasaya aykırı öneri mi yapmıştı? Asgari ücretle alım gücünün değil yalnızca rakamın yükseldiği tespitimizi yapmıştık daha önce. Peki personel giderleri çerçevesinde fiyatlamaya başlayan piyasa şimdi 124 TL'lik indirim çerçevesinde indirime mi gidecek?

Hani gençler derler ya: 'Kafamızda deli sorular!' Tam öyle işte! Sonra da 'işiniz maskaralık' deyince alınıyor, kızıyor birileri!"

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar