İthal et restleşmesi ''kaos'' getirdi: Sendikalar genel grev kararı aldı

24 Mayıs 2024

Güncelleme: 24 Mayıs 2024

A
A

İthal et krizi, Başbakan Ünal Üstel'in ''geri adım atmayacağız'' açıklaması sonrası daha da derinleşti. Sendikalar pazartesi günü genel grev kararı aldı.

ZgotmplZ

Hayvan üreticilerinin çiğ süte daha fazla zam yapılması ve ithal et kararının iptal edilmesi için pazartesi günü başlattığı eylem bugün farklı bir boyu dönüştü.

Başbakan Ünal Üstel'in ithal et kararından geri adım atılmayacağını açıklamasının ardından eylemcilere destek veren sendikalar genel grev kararı aldı.

EYLEME DEVAM

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’, "hükümetin et ithalatı ve çiğ sütle canlı hayvan fiyatını belirleme politikasıyla girdi maliyetlerindeki yükselişi" gerekçesiyle başlattığı eyleme devam kararı aldı.

Bugün yapılan istişarelerde de uzlaşı sağlanamadığından hayvancılar ile bazı sendikalar pazartesi günü saat 11.00'de Başbakanlık önünde eylem yapacağını duyurdu. Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) ise eyleme destek amacıyla pazartesi günü genel greve gidiyor.

PAZARTESİ GÜNÜ GENEL GREV VAR

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile bazı sendikalar bugün  Kamu İşçileri Sendikası’nda (KAMU-İŞ) toplantı yaptı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, hükümetin “et ithali” kararından dönmemesi sebebiyle 27 Mayıs Pazartesi günü saat 11.00 itibarıyla genel greve gidileceği açıklandı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, eylemle ilgili yaptığı açıklamada, “Tek tek bizi yok ediyorlar. Kaybedecek bir şeyimiz kalmadı. Bir ülkemiz kaldı. Topraklarımızı satıyorlar. Ülke için gaile çekenlerin meydanlara toplumsal dayanış örneğini gösterme sorumluluğu vardır. Tüm halkımızı bu toplumsal dayanışmaya davet ediyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz, söylem değil, eylem yapma zamanıdır” dedi.

NAİMOĞULLARI: "LEFKOŞA’YI KİLİTLEMEK İSTİYORUZ"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, pazartesi günü yapılacak eylem için hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti. Eylem sırasında KOOP-SEN, DEV-İŞ, TÜRK-SEN ve Çiftçiler Birliği’nin de destek vereceğini açıkladı.

BENGİHAN: "TOPLUMSAL DAYANIŞMA GÖSTERME ZAMANI"

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, hayvancıların başlattığı eyleme destek vermenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Pazartesi günü tüm işyerlerinde tam gün genel grevde olacaklarını belirtti ve tüm halkı eyleme katılmaya çağırdı.

SERDAROĞLU: "TOPLUM PAZARTESİ GÜNÜ SINAV VERECEK"

Hür-İş ve Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, pazartesi günü toplumun bir sınav vereceğini ve sendikaların öncülüğünde Başbakanlık önünde toplanacaklarını duyurdu. Kamu-İş olarak tam gün grev kararı aldıklarını açıkladı.

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, ülkede varoluş mücadelesi verildiğini belirterek hayvancıların yanında olacaklarını söyledi.

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, tüm parti, sendika ve sivil toplum örgütlerini eyleme çağırdı.

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya ise hükümetin halka ne olduğu belirsiz et yedirmeye çalıştığını savunarak pazartesi günü görüşmek üzere dedi.

Eylemle ilgili daha fazla ayrıntının yarın yapılacak Yönetim Kurulu toplantısının ardından açıklanması bekleniyor.

ÜSTEL GERİ ADIM ATMADI

Başbakan Ünal Üstel, dün MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada ithal et kararından vazgeçmeyeceklerini, halkın ucuz ete ulaşması için ithal eti getirmekte kararlı olduklarını açıkladı.

Üstel, "Biz bu ithali devlet üzerinden yapıyoruz. Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) üzerinden gelecek olan bu etleri kasaplara ve marketlere dağıtacağız" dedi.

Üstel, ithal etin 400 TL'yi geçmeyeceğine de belirtti.

Sendikalar, hükümetin ithal et kararını geri çekmemesi durumunda ülke genelinde genel greve gideceklerini açıklamışlardı.

Yeniden Doğuş Partisi açıklama yaparak, hükümetin geri adım atması durumunda hükümetten çekiliriz sinyali vermişti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar