Kapalı Maraş için yeni açılımlara hazırlanan Ataoğlu, ''ekonomiye katkısı büyük'' dedi

8 Ekim 2024

Güncelleme: 8 Ekim 2024

A
A

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş'la ilgili yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını, ekonomiye büyük katkı sağladığını ve 2020'den bu yana 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırladığını belirtti.

ZgotmplZ

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, bölgenin geleceğiyle ilgili yeni adımlar atmayı planladıklarını duyurdu. 8 Ekim 2020'de açılan Maraş’ın, hem turistlerin hem de KKTC ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağladığını vurgulayan Ataoğlu, Maraş'ın sadece Gazimağusa’ya değil tüm KKTC ekonomisine önemli bir ivme kazandırdığını belirtti. Açılımdan bu yana Maraş’ın 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırladığına dikkat çeken Ataoğlu, bu büyük başarının arkasında Türkiye’nin desteğinin bulunduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu süreçteki yardımları için teşekkür etti.

Ataoğlu, Maraş'ın artık "kapalı" olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını, çünkü bölgenin belirli saatlerde ziyaretçilere açık olduğunu söyledi. Bu ziyaretçilerin büyük ilgisi, bölgenin hem tarihi hem de ekonomik önemini daha da pekiştirdi. Ataoğlu, Maraş’ın sadece açılmasıyla belirlenen ilk hedeflere ulaşıldığını, ancak yeni hedeflerle bölgenin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Ataoğlu, Türkiye ziyaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bu konuda görüşmeler yaptığını söyledi. Ataoğlu, Bakan Kurum'a KKTC ziyaretinde birlikte Maraş’ı gezmeyi teklif ettiğini, bu ziyarette atılacak yeni adımları birlikte değerlendireceklerini açıkladı. Bu tespitlerden sonra, Maraş ile ilgili yapılması gereken somut adımların birer birer atılacağını belirtti.

MARAŞ AÇILIMI

18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alındı.

KKTC sınırları içerisindeki Maraş'ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de halkın kullanımına açıldı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021'de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş'ın yüze 3,5'lik kısmı sivil hale getirildi.

Yöneticiler, Maraş'ta taşınmazı olan Rumlar ve 3. ülke vatandaşlarına Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuru yapmaları çağrılarını devamlı yineliyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar