Kasaplar Birliği Başkanı Şenkaya: İthal eti Güney Kıbrıs limanları üzerinden getirelim

12 Mayıs 2024

Güncelleme: 13 Mayıs 2024

A
A

Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, yaşanan et krizine ilişkin MYK Haber'e önemli açıklamalarda bulundu ve çözüm önerilerini paylaştı. Şenkaya, hükümete, ithal eti Güney Kıbrıs limanları üzerinden getirmeyi önerdiklerini açıkladı.

ZgotmplZ
Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya

Kırmız etteki tartışmalar devam ediyor.

Et ürünlerinin pahalı olması, ekonomik sorunlarla boğuşan vatandaşın mutfak alışverişinde öncelikleri arasına artık giremiyor.

Güney Kıbrıs'a geçiş hakkı olan çoğu kişi de, daha uygun fiyatlı olduğu için eti oradan almaya başladı.

Bu durum kasap esnafını iyice zor duruma soktu. Müşterilerin çoğunu kaybeden kasaplar, hükümetten ithal ete izin vermesini bekliyor. Aksi halde çoğu kasap kapanmaya doğru sürükleniyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kasaplar Birliği arasında “Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü’' imzalandı. 3 Nisan'da imzalanan protokolle kuzu etinde tavan fiyat, 550 TL olarak belirleyerek narh koymuştu.

Fakat tartışmalar daha da alevlendi.

Bu durumdan rahatsız olan kasaplar, büyük bir hesap hatası yapıldığını, zararına satışa zorlandıkları gerekçesiyle 16 Nisan'da bu protokolden çekildiklerini duyurdu. Hükümet ise geri adım atmadı.

KRİZ, KASAPLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİNİ ETKİLEDİ

Hükümetin, ete tavan fiyat olan narh koyması için hazırlanan protokole imza atan yönetim, üyeleri tarafından eleştirildi.

Bir süre sonra, Genel Kurul yapılarak Kasaplar Birliği başkanı ve yönetimi değişti.

Kasaplar Birliği'nin 1. Genel Kurulu'nda Raşit Şenkaya başkanlık görevine seçildi.

MAHKEMEYE TAŞINIYOR

Kasaplar Birliği, kırmızı ette uygulanan narh kararının iptal edilmediği gerekçesiyle, konuyu mahkemeye taşıyor. Birlik ayrıca, hükümetin sorunu çözmediği gerekçesiyle eylemlere başlıyor.

HAYVAN ÜRETİCİLERİ İTHAL ETE KARŞI EYLEM BAŞLATIYOR

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ithal etin engellenmesini istiyor. Birlik, ithal et izni verildiği taktirde kendilerini olumsuz etkileyeceğini bu yüzden eyleme başlayacaklarını açıkladı.

YENİ BAŞKAN MYK HABER'E KONUŞTU

Kasaplar Birliği Başkanı seçilen Raşit Şenkaya, et krizinde yaşanan süreci MYK Haber'e anlattı.

Şenkaya, ithal ete izin verilmesinden başka çare olmadığını vurguladı. Hükümetin üreticilere mali destek çıkarak krizi çözebileceğini savunan Şenkaya, Gazeteci M. İrşad Esen'e konuştu.

Şenkaya, etle ilgili yaşanan sıkıntıların yaklaşık olarak yılbaşından beri devam ettiğini belirtti. Bu süreç boyunca Kasaplar Birliği olarak, hem hükümet yetkilileriyle hem de sektör temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını ve eksikliklerin giderilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

İTHAL ET KONUSU: TÜRKİYE ÜZERİNDEN ŞARTLI ÖNERİ!

Şenkaya, ithal etin gündemlerinde olduğunu ve bu konunun özellikle hayvan yeterliliği olmadığı için önem kazandığını aktardı. İthalat izni konusunda yaşanan tıkanıklıkları ve Tarım Bakanlığının donmuş et olarak ithal edilmesi teklifinde bulunmasını detaylarıyla açıkladı.

Şenkaya, ''Avrupa birliği ile yapılan ellimin tescili ile olan anlaşmada ithal etin kesinlikle Türkiye üzerinden gelmesinin sakıncalı olabileceği söylendi. Şimdi bu konuyu da açmaya çalışıyoruz. Çünkü yapılana anlaşmalarda Türkiye üzerinden getirilecek etin kemiksiz olması gerekirmiş. Hükümetin ithal ete izin verme notasına gelmesinin nedeni, ülkedeki hayvan sayısının yeterli olmadığını fark etmeleridir.'' dedi.

KONTROLLÜ İTHALAT TALEBİ

Kasaplar Birliği olarak, kesilen her iki kuzuya bir kuzu gelecek şekilde kontrollü bir şekilde ithal et izni verilmesi için mücadele ettiklerini belirtti. Bu şekilde, sektördeki sıkıntıların bir nebze olsun giderilmesini amaçladıklarını vurguladı.

GÜNEY KIBRIS ÜZERİNDEN GETİRİLEN KONTROLSÜZ KAÇAK ETLER

Şenkaya, Güney Kıbrıs üzerinden yapılan kaçak etin kontrolsüz olduğunu ve ilerleyen zamanlarda daha büyük ekonomik sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Bu konuda, ithalatın kontrolsüz olmasının sektöre ve hayvancılara zarar verebileceği uyarısını yaptı. Şenkaya, Güney'den alınan etin, Kuzey'deki piyasanın neredeyse yüzde 40'lık bir kısmını oluşturduğu da belirtti.

''GÜNEY'DEKİ LİMAN ÜZERİNDEN GETİRELİM''

Güney Kıbrıs limanları üzerinden et getirmeyi önerdiklerini, hükümeti ikna etmek için mücadele ettiklerini belirten Şenkaya şöyle konuştu:

''Türkiye üzerinden getirilemeyen ithal eti, Güney Kıbrıs'taki limanlar üzerinden kontrollü ve denetimli bir şekilde getirebiliriz. Yunanistan'dan veya Romanya'dan çıkış yapan etler orada mühürleniyor ve kapatılıyor. Güney Kıbrıs üzerinden limana insin, doğrudan limandan kuzeye geçiş yapsın. Ülkede kesilen her iki kuzuya bir kuzu gelecek şekilde kontrollü ithal et izni verilmesi için mücadele ediyoruz''

FİYATLAR DENGELENECEK

Kasaplar Birliği Başkanı, krizin çözümü için hükümetin üreticilere mali destek sağlayarak önlem alabileceğini ve et fiyatlarını dengeleyebileceğini savundu. Ayrıca, ithal et konusunda karar alınması gerektiğini ve bu konuda hükümetin acil adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

Şenkaya, krizin devam etmesi durumunda sektördeki sıkıntıların daha da artabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, hükümetin krize çözüm bulması ve sektör temsilcileriyle işbirliği yaparak sorunları çözmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar