KKTC’nin 5+1 duruşu net
25 Şubat 2021
Güncelleme: 25 Şubat 2021
Ertuğruloğlu, 5+1'in, 2017'de Crans Montana'da çöken sürecin kaldığı yerden devamı olmayacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 5+1 gayriresmi toplantının hedefinin, taraflar arasında müzakere edilebilecek ortak bir zeminin olup olmadığının belirlenmesini hedeflediğini kaydetti.
Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin yer alacağı BM öncülüğündeki Kıbrıs konulu 5+1 formatındaki gayriresmi toplantı, 27-29 Nisan'da İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilecek.
“ÖNÜ AÇIK MÜZAKERE SÜRECİNİN BAŞLANGICI OLMAYACAK”
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tahsin Ertuğruloğlu,” 5+1'in, 2017'de Crans Montana'da çöken sürecin kaldığı yerden devamı olmaması gerekir, olmayacaktır. 5+1'de güven artırıcı önlemlerin gündem olmaması gerekir, olmayacaktır. 5+1'de 52 yıldır süren başarısız toplumlar arası görüşmeler sürecindeki konular olmayacaktır. Bu toplantı, bir önü açık müzakere sürecinin başlangıcı değildir" İfadelerini kullandı.
Tahsin Ertuğruloğlu, bir toplantıda belki ortak hedefin olup olmadığının belirlenemeyebileceğini, 2-3 toplantının daha yapılabileceğini ancak bunun çok uzun bir takvime yayılmasının sağlıklı bir yaklaşım olmayacağını ifade etti.
“AB TEMSİLCİSİNİN BULUNMASINI KABUL ETMİYORUZ”
Ertuğruloğlu, "5+1'in yapılacağı toplantı masasında Avrupa Birliği (AB) temsilcisinin bulunmasını kabul etmiyoruz. AB'den birileri toplantının olduğu mahallerde bulunmak istiyorlarsa bulunurlar. Cenevre'de olacaklardır mutlaka, toplantı saatleri dışında ikili temas yapabileceklerdir" şeklinde konuştu.
“SONUÇ ÇIKMAZSA, DÜNYANIN SONU DEĞİL”
Ertuğruloğlu, toplantıdan sonuç çıkmazsa, bunun da dünyanın sonu olmadığını bilerek hareket ettiklerini dile getirerek, "Kimsenin bizi Rum'a mahkum bir halk olarak görmemesi gerekir" dedi.
CRANS MONTANA
Haziran 1968'de Beyrut'ta başlayan ve 52 yılı gride bırakan müzakereleri son ayağı İsviçre'nin Crans Montana kentinde 28 Haziran 2017'de gerçekleşmişti. Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla yapılan konferansın üçüncü gününde Crans Montana'ya gelen Genel Sekreter Antonio Guterres, "toprak, siyasi eşitlik, mülkiyet, eşdeğer muamele ile güvenlik ve garantiler" üzerinde bir "paket anlayışı" önerisinde bulundu. İki taraf beş konu başlığında, garantör ülkeler ise güvenlik ve garantiler başlığındaki önerilerini sundu. Rum tarafı her defasında çeşitli sebeplerle içinde BM önerilerinin de bulunduğu çözüme yönelik adımları reddetti ya da kabul edilmesi mümkün olmayan ön şartlar ortaya koydu.
Kıbrıs Rum tarafının, gerek 5 başlıkta uzlaşmaya yanaşmaması gerekse çözümün uygulanmasının ilk gününden itibaren Ada'da "sıfır asker - sıfır garanti" tutumunu sürdürmesi nedeniyle Guterres konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etti. Böylelikle Türk tarafının konferanstaki yapıcı rolüne rağmen, Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle bir sonuca varılamadı.
TAHSİN ERTUĞRULOĞLU HAKKINDA
1953 yılında Lefkoşa’da doğdu. ABD’nin Arizona Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
1983-91 yılları arasında Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nda görev yaptı. 1986-91 yılları arasında KKTC Londra Temsilciliği’nde Siyasi İşler Sorumlusu olarak çalıştı. 1991 yılında Başbakanlık Müsteşarı oldu ve 1994 yılına kadar bu görevi yürüttü. 1995’de ABD’nin Minnesota Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi üzerine bir yıllık Humphrey Fellowship eğitim programına katıldı. 1996 yılında yeniden Başbakanlık Müsteşarlığı’na atandı. BRTK yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulundu.
6 Aralık 1998 genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili olarak seçildi ve 1999-2003 yıllarında UBP-TKP ile UBP-DP Hükümetlerinde Dışişleri ve Savunma Bakanı olarak görev aldı.
14 Aralık 2003 genel seçimlerinde ve 20 Şubat 2005 erken genel seçimlerinde UBP’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 16 Aralık 2006 tarihinde yapılan UBP genel başkanlığına seçildi. 29 Kasım 2008 tarihine kadar bu görevi yürüttü.
19 Nisan 2009 erken genel seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. Haziran 2009-Nisan 2010 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Assamblesi (AKPA) toplantılarında Ulusal Birlik Partisi’ni temsil etti.
2010 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olmasının parti tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bağımsız milletvekili konumuna düşen Ertuğruloğlu, 2011 yılında Demokrasi ve Güven Partisi’ni kurdu ve bu partinin başkanlığını yaptı. 2012 yılı sonunda eski partisi UBP’ye geri döndü.
Tahsin Ertuğruloğlu, 31 Aralık 2012 tarihinden itibaren Ulusal Birlik Partisi Milletvekili olarak parlamentoda görev aldı ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde yeniden UBP’den Lefkoşa milletvekili olarak seçildi.
Ertuğruloğlu, 15 Temmuz 2015 – 4 Nisan 2016 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüttü. Yeni kurulan UBP-DP hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev alan Ertuğruloğlu 16 Nisan 2016 tarihinden itibaren Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır.
Evli ve iki çocuk babası olan Ertuğruloğlu İngilizce bilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar
Bu habere bir yorum yapılmamış.