Kültürel miras yolu ile iki tarafın gençleri arasında saygı teşvik edilecek
26 Ekim 2024
Güncelleme: 26 Ekim 2024
Kültürel Miras Teknik Komitesi, 12-15 yaş arası gençleri adanın kültürel miras eserleri hakkında bilgilendirecek web tabanlı İnteraktif Eğitim Platformu'nun tamamlanması nedeniyle etkinlik düzenledi.
Kültürel Miras Teknik Komitesi, adanın her iki tarafındaki eski eserlerin korunması çalışmalarına kültürel miras alanında gençleri eğitmeyi amaçlayan İnteraktif Eğitim Platformu’na devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten İki Taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay’dan alınan bilgiye göre, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Lefkoşa'da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlere, ada üzerinde iki tarafça paylaşılan kültürel miras hakkında bilgi vermeyi amaçlayan İnteraktif Eğitim Platformu’nun tamamlanması nedeniyle bir etkinlik düzenledi.
İnternet web tabanlı olacak proje çerçevesinde İnteraktif Eğitim Platformu kullanıcıları adanın tarihi alanlarının görsel yapılarına yönlendiriyor ve bu alanlar ve mirasları hakkında etkileşimli öğretim oyunlarını kullanarak kültürel miras eserleri hakkında bilgilendiriliyor.
Eğitim projesinin 12-15 yaş arası gençler için tasarlanmış olduğunu belirten Tuncay, etkinliğe, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçisi Julie Davis Fisher, her iki tarafın Teknik Komiteler Koordinatörleri, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Eş Başkanları, BM İyi Niyet Misyonu Temsilcileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Ofisi yetkilileri ve diplomatik misyon temsilcilerinden oluşan geniş bir katılım olduğunu kaydetti.
Ali Tuncay, İnteraktif Eğitim Platformu’nun adanın kültürel mirasına yönelik saygı ve farkındalık kazandırmayı hedefleyerek, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayış ve saygıyı teşvik etmek açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
Tuncay, İnteraktif Eğitim Platformu’nun ayrıca, Kıbrıs adasındaki kültürel miras alanlarının gelecek nesiller için sürdürülebilir bakım ve korunmasına da önemli bir katkı yapacağını vurguladı.
Tuncay ayrıca, ana sponsoru ABD Dışişleri Bakanlığı olan, Avrupa Birliği’nin de destek sağladığı ve Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde gerçekleştirilen projenin uygulamasının UNDP’nin teknik desteğiyle yapıldığı bilgisini de verdi.
ABD Büyükelçisi Julie Davis Fisher, etkinlik sırasında yaptığı konuşmada, gençleri Kıbrıs adasının tarihi alanları ve paylaşılan kültürel mirasıyla daha yakınlaştırmak amacıyla tasarlanmış bu eğitim platformunun oluşturulmasına destek vermekten gurur duyduklarını kaydetti.
Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Sotos Ktoris de, Komite çalışmalarının, kendilerini bir araya getiren kültürel mirası korumanın yanı sıra, Kıbrıs’ta yaşayanların kendine özgü özelliklerini tanımak ve saygı duymak ile ilgili olduğunu söyledi.
Farklılıkların, engeller ya da duvarlar olarak değil, bu mirasın zenginliğini artıran unsurlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ktoris, kültürel mirası korumanın sadece geçmişle bağlantı değil, barış ve uzlaşma için bir temel oluşturduğuna dikkati çekti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar