LTB'den arıtma bölgesindeki çalışmalarla ilgili savunma

27 Eylül 2024

Güncelleme: 27 Eylül 2024

A
A

LTB, Haspolat’ta yapılan çalışmanın “bölgedeki göçmen kuşları veya çevreye zarar verecek bir proje” değil, bölgedeki tüm ekosistemi koruyacak bir proje olduğunu savundu.

ZgotmplZ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Haspolat arıtma bölgesindeki çalışmalarla ilgili açıklama yaptı.

Son günlerde sıkça gündem olan Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi civarındaki bölgenin, doğal bir sulak alan olmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Doğal sulak alan olmamasına rağmen eski arıtma sisteminde atık suların bekletildiği lagünler (gölet) birçok göçmen kuş türü için popüler bir habitat halini almıştı. Modern arıtma tesisinin devreye girmesiyle, arıtmaya kabul edilen atık su miktarı çok büyük oranda azalmış, böylece lagünlerin bir kısmı da doğal olarak kurumuştu. Geriye kalan lagünler ise Lefkoşa Türk Belediyesi’nin havuzlara temiz su takviyesi yapması sayesinde canlı kalabilmiştir. AB finansmanında 1 Milyon Euro yatırım maliyeti ile bugün uygulanmakta olan Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi Septik Kabul İstasyonu projesi tamamen sürdürülebilir çevre vizyonuna uygun şekilde hazırlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmıştır."

Projenin amacı ise şöyle belirtildi:

"Projenin amacı, kanalizasyon sistemine bağlı olmayan bölgelerden vidanjörlerle taşınan evsel atık suların havuzlara boşaltıp buralarda bekletmek yerine direk olarak modern arıtma tesisine boşaltımını sağlamaktır. Projenin diğer bir amacı ise hem yeraltı hem yerüstü su kaynakları hem de toprağa sirayet ederek çevremiz için tahribat oluşturan sanayi ürünü atık suların (peynir altı suyu, mezbaha suları gibi) havuzlara kabulünü tamamen durdurmaktır."

Açıklamada, şu an var olan lagünlerin özel bir mülk üzerinde yer alan ve hali hazırda güney Kıbrıs’ta dava konusu olan küçük bir kısmının doğal yollarla (toprak set çekilerek) kurutulacağı, bu işlemler dışında lagünlere hiçbir müdahalede bulunulmayacağı kaydedildi. 

LTB, Haspolat’ta yapılan çalışmanın iddia edildiği gibi bölgedeki göçmen kuşları veya çevreye zarar verecek bir proje değil, tam tersine bölgedeki tüm ekosistemi şu an doğaya vahşice salıverilen septik su ve sanayi atıklarının tahribatından koruyacak bir proje olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar