Meclis'teki parti liderleri/vekilleri konuştu: Hangi siyasinin gündeminde ne vardı?
3 Ekim 2022
Güncelleme: 3 Ekim 2022
Meclis'in açılışında, Meclis'te temsil edilen parti başkanları/sözcüleri söz aldı.
Cumhuriyet Meclisi'nin 10'uncu Dönem İkinci Yasama Yılı bugün düzenlenen törensel toplantıyla başladı.
Genel Kurul'da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, açılış konuşmasının ardından Meclis'te temsil edilen parti başkanları/sözcülerine söz verdi.
Meclis açılış törenine, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman annesinin rahatsızlığından dolayı katılamadı.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel rahatsızlığından ötürü de hükümet adına konuşmayı Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu yaptı.
UBP adına ise UBP Milletvekili Girne Milletvekili Özdemir Berova konuşma gerçekleştirdi.
Erhürman yerine de CTP Genel Sekreteri, Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy genel kurula hitap etti.
ATAOĞLU: ELEŞTİRİLER KADAR ÖNERİLERE DE AÇIĞIZ
Yaz dönemi boyunca süren çalışmalara katkı koyanlara teşekkür eden Fikri Ataoğlu tüm amacın ülkenin refahını yukarıya taşımak olduğunu anlattı.
Hükümetin yaptığı çalışmaların ortada olduğunu ifade eden Ataoğlu, çalışmalarda tüm milletvekillerinin katkılarını beklediklerini söyledi, eleştiriler kadar önerilere de açık olduklarını kaydetti.
BEROVA: EN VERİMLİ TATİL DÖNEMİNİ GEÇİRDİK
Bu Meclis tatilinin komiteler açısından gördüğü en verimli tatil olduğunu söyleyen UBP Milletvekili Girne Milletvekili Özdemir Berova, komitelerin tasarıları genel kurula sevk edebilecek noktaya getirdiğini anlattı.
Belediyeler Reformu'yla ilgili yasa tasarıları hakkında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Berova, bu tasarıyla ilgili muhalefetle pek çok maddede ortaklaşma imkânı bulduklarını söyledi, bu tasarıların kısa süre içinde hayat bulmasını diledi.
Geçirilen verimli yaz dönemi akabinde yine verimli bir yasama dönemi yaşanmasının UBP olarak en önem verdikleri konulardan olduğunu ifade eden Berova, 15 Kasım’da 39 yaş kutlamalarını yapacak KKTC’nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bunun aşılabilmesi adına hükümetin gerekli iradeyi ortaya koymak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Yakın coğrafyada yaşanan savaşlara ve sorunlara işaret eden Berova, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmayı tarihi bir konuşma olarak tanımlayarak bunun KKTC halkını gururlandırdığını belirtti.
Berova yeni yasama döneminin ülke adına güzel bir dönem olması temennisini ifade etti.
AKANSOY: MECLİS, ANAYASA'YA RAĞMEN YASA DÜZENLEMESİ YAPABİLİR Mİ?
CTP adına konuşan CTP Genel Sekreteri, Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy ise, başarılı bir yasama yılı dileğiyle başladığı konuşmasında, Meclis çalışmalarının verimliliği ve üretkenliğinin demokrasinin kalitesi ve siyasetin itibarının göstergesi olduğunu dile getirdi.
Akansoy, halktan kopuk bir anlayışın ve Anayasanın ihlalinin güven sorunu yaratacağını belirtti. Halkın iradesinin siyasete yansımasının Anayasayla güvence altına alındığını söyleyen Akansoy, Kıbrıslı Türklerin uzlaşı kültürünün geriletildiğini savundu.
Akansoy, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme isteğinin önemine vurgu yaparak, Kuzey Kıbrıs’ta iradenin Kıbrıs Türk halkında olduğunu söyledi. Her halkın kaderini özgür iradesiyle belirlediğini dile getiren Akansoy, varolan durumun sürdürülebilir olmadığını ve geçen yasama yılının sıkıntılarla geçtiğini savundu.
Yerel seçim tarihi ve belediyelerin birleştirilmesi konularında uyarılarının dikkate alınmadığını savunan Akansoy, “Meclis, Anayasa'ya rağmen yasa düzenlemesi yapabilir mi?” diye sordu.
Akansoy, son yapılan araştırmalarda, kurumlar ve hükümete güvenin düştüğünün görüldüğünü dile getirerek, "halkın görüşlerini yansıtmayan ve beklentileri karşılamayan" hükümetin meşruluk tartışmaları yarattığını iddia etti.
Külliye konusunun sağduyuyla değerlendirilemediğini, CTP’nin toplumsal gerileme ve kışkırtmalara prim vermeyeceğini savunan Asım Akansoy, yürürlükteki mevzuata göre yapılması gereken projenin gayri yasal bir şekilde yapıldığını iddia ederek, bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Akansoy, külliyenin öncelikli olmadığını söyleyerek, hükümete halkın beklentilerine sahip çıkma çağrısı yaptı.
ARIKLI: STATÜKOYA RAĞMEN YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA ADIMLAR ATILACAK
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Başkanı Erhan Arıklı da konuşmasına, yeni yasama döneminin hayırlı olması dileğiyle başladı.
Arıklı, ekonomik açıdan oldukça zorlu bir süreçten geçilmekte olduğunu ve bu krizin ülkeyi doğrudan etkilediğini söyledi.
Hizmet sektörüne dayalı üretken olmayan ekonominin krizin daha derin yaşanmasına yol açacağını dile getiren Arıklı, ABD’nin bölgedeki askeri faaliyetlerine değindi.
ABD’nin Yunanistan’ı silahlandırdığını, Güney Kıbrıs’ın ise silah ambargosunu kaldırdığını söyleyen Arıklı, bu konuya karşı hep bir ağızdan protesto edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Arıklı, yerel yönetimler konusunda atılmak istenen adımların engellenmek istediğini ancak statükoya rağmen bu adımların atılacağını belirtti.
Erhan Arıklı'nın konuşmasının ardından törensel oturum sona erdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar