Naimoğulları: 150'den fazla hayvan öldü, 80 çiftlik karantinaya alındı
30 Ekim 2024
Güncelleme: 31 Ekim 2024
Mustafa Naimoğulları, Kuzey Kıbrıs'ta Mavi Dil hastalığı nedeniyle 80 çiftliğin karantinaya alındığı, 150’nin üzerinde hayvanın telef olduğu, hasta hayvan sayısının da bine yaklaştığı açıklandı.
Tarım Bakanlığı’nda toplantı yaptıktan sonra birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Naimoğulları, hayvan üreticisinin sorunlarını anlattı.
Mustafa Naimoğulları, "Mavi Dil hastalığının ülkeyi kırıp geçirdiğini 80 çiftliğin karantinaya alındığını, 150’nin üzerinde hayvanın telef olduğunu, bine yakın hasta hayvan bulunduğunu" kaydetti.
Küçükbaş hayvancıya diz çöktüren Mavi Dil’in Dipkarpaz’dan Lefkoşa’ya kadar geldiğini belirten Naimoğulları, hastalığa sebep olan sineklerin ilaçlanmasının belediyelere bırakıldığını ancak bunun yeterli olmadığını, bu konuda alarma geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Cumartesi, pazar ölen hayvanların ağılda bırakıldığını, görevlilerin pazartesi gidip hayvanları aldığını söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Ölü hayvana konan sinek hastalığı diğer hayvanlara da bulaştırıyor… Bu çok ciddi bir ihmaldir, ciddiyetsizliktir... Bu işler tamam değil” dedi.
Genel Tarım Sigortası’nın tazmin miktarını yükseltmesi gerektiğini de belirten Naimoğulları, mevcut oranın hayvancının mağduriyeti karşılamadığını kaydetti.
Küçükbaş üreticilerinin elinde 20-25 bin civarında kasaplık kuzu-oğlak bulduğunu da belirten Naimoğulları, “Birkaç gün içinde bu konuya çözüm bulunmazsa, kuzuları, oğlakları vana koyup getireceğiz, Tarım Bakanlığı’nın önüne bırakacağız. Biz bakamıyoruz, onlar alıp baksınlar… Telefonlarımız kilitlendi. Ben de yönetimdeki arkadaşlarımız da bu soruna çözüm bulamıyoruz” dedi.
15 Mayıs’tan bu yana çiğ süte tek kuruş artış gelmediğini de belirten Mustafa Naimoğulları, “Maliyetler ortadayken üretim devam edemez. “Çiğ süte artış olacak mı olmayacak mı sorusuna cevap yok” dedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar