Naimoğulları: Üreticiyi tahrik etmeyin, maliyetleri düşürün, üretime devam edelim

23 Mayıs 2024

Güncelleme: 23 Mayıs 2024

A
A

Naimoğulları, dertlerinin üretimi devam ettirmek olduğunu, ancak bu maliyetlerle üretim yapılamadığını belirterek, maliyetlerinin düşürülmesini istedi ve ithal eti gerekirse birliklerin getirebileceğini söyledi.

ZgotmplZ

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin hükümetin hayvancılık politikalarını protesto etmek için Lefkoşa’da düzenlediği eylem dördüncü günde devam ediyor.

Başbakanlık önündeki eylemin dördüncü gününde balya yakmaya devam eden üreticiler, eyleme oğlak da getirdi. Başbakanlık önüne karpuz bırakan eylemciler, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı binasına ise yumurta ve karpuz attı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Bizim derdimiz hayatı pahalı ettirmek değil, üretimi devam ettirebilmektir” diyerek, üreticilerin girdi maliyetleri altında ezildiğini kaydetti.

Eyleme, CTP Milletvekili Fide Kürşat, MDP Başkanı Buray Büsküvütçü ve eski bakanlardan Serdar Denktaş da gelerek, destek belirtti.

Naimoğulları, basına yaptığı açıklamada, medyadaki bazı kişilerin hayvan üreticilerini eleştirdiğini kaydederek, “Bizim derdimiz ortalığı kırıp, dökmek değil. Üreticiyi tahrik etmeyeceksiniz, üretici de demirleri orayı burayı kırmayacak.” dedi.

“Hayvancı acımasız eylem yapıyor” söylemini de eleştiren Naimoğulları, “Bizim kimseye acıyacak durumumuz yoktur, biz geçim derdindeyiz ve hükümetin duyarsızlığını ortaya koyuyoruz.” dedi.

Üreticilerin girdi maliyetleri altında ezildiğini kaydeden Naimoğulları, yem fiyatına yüzde 15 zam geldiğini, ay sonu itibarıyla elektriğe de yüzde 23 zam geleceğini savundu.

Naimoğulları, “Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Genel eyleme doğru gidiyoruz. Biz buradan gidecek değiliz.” diye konuştu.

Günübirlik politikalarla işlerin dönmeyeceğini kaydeden Naimoğulları, ürettikleri tüm ürünlerin Türk Lirası, maliyetlerinin ise dövize endeksli olduğunu söyleyerek, “En ağır girdi olan elektrik ve akaryakıt girdisini olsun düşürebilirsiniz” dedi.

İthal et getirilmesinin durdurulması gerektiğini yineleyen Naimoğulları, ihtiyaç varsa Hayvancılar Birliği ve Kasaplar Birliği'nin ülkenin ihtiyacını karşılayacak ithal eti getirebileceğini belirtti.

Çiğ süt fiyatının maliyete yaklaşması için artış talep ettiklerini, buna karşın fiyatın tüketiciye yansımaması için 3 TL daha teşvik verilmesini istediklerini anlatan Naimoğulları, “Bizim derdimiz hayatı pahalı ettirmek değil, üretimi devam ettirebilmektir” dedi.

“Hayvancı destek alıyormuş. Destek vermeyin, maliyeti ne ise ortaya koyun” diye konuşan Naimoğulları, üretim planlaması yapılmasını, alım garantili üretim modeli yaratılmasını talep ederek, üreticinin talebe göre üretim yapmak istediğini dile getirdi ve “Bu maliyetlerle üretim yapılamıyor” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarının Başbakanlığa taşındığını savunan Naimoğulları, “Bugün bir hareketlilik var gibi geliyor bana… İlerleyen saatlerde göreceğiz” diye konuştu.

“NE TÜKETİCİNİN, NE ÜRETİCİNİN CANI YANSIN”

Birlik Başkanı Naimoğulları, “Hükümetin ortakları, ‘eylemi bitirmeden görüşmeyiz’ diyorlar. Siz çocuk mu kandırıyorsunuz? Biz kalıcı tedbirler istiyoruz. Ne tüketicinin, ne üreticinin canı yansın” dedi. Naimoğulları, ithal etin Yeni Zelanda’dan, Hollanda’da mühürlenerek getirileceğini kaydetti.

Halka et ürünlerini pahalı etmek istemediklerini dile getiren Naimoğulları, “Bizim maliyetlerimizi düşürün, biz daha ucuza eti üreteceğiz bu ülkede… Maliyetleri artırarak bir yere varamazsınız. Üreticinin tek geliri süt ve canlı hayvandır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Hayvan üreticileri, hükümetin hayvancılık politikalarını protesto etmek için 20 Mayıs’ta araçlı eylem başlatmıştı.

Et ithalatını, girdi maliyetlerindeki yükselişi, çiğ süt ve canlı hayvan fiyatını belirleme politikasını protesto için eylem kararı alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ne bazı sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

Üçüncü gününde devam eden eylemin ilk iki gününde Meclis ve Başbakanlık kapıları kırılmış, bugün de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Erhan Arıklı'nın açıklamaları üzerine eylemin yönü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na çevrilmişti.

Bakanlığın demir kapısı üzerine büyükbaş hayvan kellesi asan eylemciler, halat bağlayarak bakanlığın kapısını kırmıştı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Erhan Arıklı’ya istifa çağrısı yapmıştı.

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu da dünkü açıklamasında; sendikalar olarak, Hükümetin ithal et kararını iptal etmesini istediklerini ve Hükümete Cuma gününe kadar süre verdiklerini belirterek, bu karardan geri dönülmezse pazartesi günü genel grev dahil, tüm eylem haklarını kullanacaklarını söylemişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar