Narenciye sektörü nefes alacak: Limanda fumigasyon sona erdi

4 Ekim 2024

A
A

Narenciye ürünleri Türkiye ve üçüncü ülkelere ihracat için artık limanda ilaçlı gazlarla haşerelerin yok edilmesi yöntemi olarak bilinen "fumigasyon" işlemine tabi tutulmayacak.

ZgotmplZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’ye gönderilecek narenciyeye artık fumigasyon işlemi yapılmayacağını duyurdu.

Fumigasyon, ilaçlanacak olan malzemelerin bir poşet yada kaplama içerisine yerleştirilip ilaçlı gazlarla haşerelerin yok edilmesi yöntemi olarak tanımlanıyor. Uygulama şubat başında başlamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara'da temaslarda bulunan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TC Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Başdanışmanı ve Kıbrıs İşleri Koordinatörü Yüksel Karadeniz ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede, KKTC tarım sektörünün güçlendirilmesi ve ihracat olanaklarının geliştirilmesi ve iki ülke arasında hayata geçecek yeni projeler ele alındı.

Bu kapsamda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı teknik heyetleri de bir toplantı gerçekleştirdi. Geçen yıl narenciye ihracatında yaşanan sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılan toplantıya ilişkin şunlar kaydedildi:

“Bakan Çavuş, teknik heyetlerin yaptığı çalışmanın sonucunu, Sn. Cevdet Yılmaz ve Sn. Yüksel Karadeniz ile değerlendirdiklerini ve KKTC’de üretilen narenciye ürünlerinin belirli kriterlere uygun olarak, geçmişte olduğu gibi fumigasyon yapılmadan hem Türkiye’ye hem de 3'üncü ülkelere ihracatının gerçekleştirilebileceği konusunda sonuca vardıklarını dile getirdi.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar