Özersay Cuellar'ın atanmasını değerlendirdi

17 Aralık 2023

Güncelleme: 17 Aralık 2023

A
A

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından atanan yeni temsilciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ZgotmplZ

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs temsilcisinin görev yönergesinin önemli olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk tarafının temsilcinin atanmasına onay verirken görevin misyonunu önceden belirleyip belirlemediğini ve buna göre onay verip vermediğini umduğunu ifade etti.

Özersay, BM temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'dan beklediği misyonun, çözüm konusunda iki taraf arasında ortak bir zemin olup olmadığını saptamak ve ortak bir zemin oluşturmaya çalışmak, aynı zamanda kapsamlı bir çözüm oluncaya kadar çeşitli konularda taraflar arasında işbirliği yapılmasına yardımcı olmak olduğunu belirtti. Özersay, şu anda tarafların pozisyonlarında "iki devleti çözüm" talebi ile "federasyon" talebi arasında bir ortak zemin bulunmadığını söyledi. Bu nedenle, yeni temsilcinin, taraflar arasında bir çözüm öncesinde işbirliği olasılıkları konusunda çalışması gerektiğini vurguladı.

Özersay, iki devletli çözüm ve federasyon müzakerelerinin başlaması için Kıbrıs Rum tarafının ve Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye'nin rızasına ihtiyaç olduğunu, ancak bu aşamada bu iki olasılığı gerçekçi görmediğini belirtti. Ancak tarafların kendi ideal çözümleri konusunda diğer tarafın rızasını almak için bir şey vermeye ve bir açılım yapmaya hazır olup olmadıkları konusunda bir soru ortaya attı. Özersay, müzakerelerin başlaması için tarafların şu andaki pozisyonlarının değişebileceği veya farklı bir ortaklık modelinde müzakerelerin başlaması olasılığını da değerlendirdi.

Sonuç olarak, Özersay, çözümü beklemeden kademeli olarak çözüm için çözümden önce işbirliği yapmanın daha doğru bir yaklaşım olduğunu savundu. Elektrik, doğal gaz, yasa dışı göç, limanlar, doğrudan ticaret, hava sahası gibi konularda daha farklı bir müzakere süreciyle çözümü beklemeden işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar